Κενό στη νομοθεσία για τη ρητορική μίσους-Πρόταση για ποινικοποίηση των μισαναπηρικών αναφορών
06:00 - 08 Φεβρουαρίου 2025
![anapiriki_toualeta](/images/2u2ZQU5GrXmMLgz9UiQ88HNrcdM=/845868/width-750/2025/02/06/anapiriki_toualeta.jpg)
Κενό φαίνεται ότι υπάρχει στη νομοθεσία που διέπει τη ρητορική μίσους, καθώς διαφάνηκε πως οι αναφορές που περιέχουν μισαναπηρισμό ή προσβάλλουν άτομα μίας συγκεκριμένης ηλικίας, δεν ποινικοποιούνται. Προς αυτό το σκοπό, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση νόμου.
Την ώρα που σε όλο τον κόσμο φαίνεται ότι η ρητορική μίσους και οι ρατσιστικές αναφορές δίνουν και παίρνουν και δυστυχώς έχουν γίνει ένα καθημερινό φαινόμενο, ειδικά στην εποχή που η ανάπτυξη της τεχνολογίας δίνει περισσότερα μέσα στους ανθρώπους να κρύβονται πίσω από μία οθόνη και να εκφράζουν απόψεις, ανώνυμα και χωρίς δεύτερη σκέψη για τις συνέπειές της, το νομοθετικό σώμα έχει αποφασίσει να ποινικοποιήσει όσο το δυνατό περισσότερες τέτοιες αναφορές. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι μετά την έναρξη της συζήτησης για την ρητορική μίσους μέσω διαδικτύου, ενώπιον της Ολομέλειας έχει κατατεθεί πρόταση νόμου, η οποία αφορά στην ποινικοποίηση των αναφορών που περιέχουν ρατσιστικό λόγο ή ρητορική μίσους ενάντια σε άτομα με αναπηρία, αλλά και στρέφονται κατά της ηλικίας ενός ατόμου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχητικά στοιχεία ερευνών για ρητορική μίσους στο διαδίκτυο σε Επιτροπή της Βουλής
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται από τους εισηγητές βουλευτή και εκπρόσωπο τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργο Κουκουμά και την ανεξάρτητη βουλεύτρια, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η εν λόγω πρόταση νόμου στοχεύει στην τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά την Καταπολέμηση Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας, ώστε, η υποκίνηση βίας και/ή η αναπαραγωγή ή εκφορά ρητορικής μίσους, με οποιονδήποτε τρόπο και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, εναντίον προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του φύλου, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής ή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους, να περιλαμβάνει επίσης την ηλικία και την αναπηρία του ατόμου. Σκοπός είναι η πάταξη των ραγδαία αυξανόμενων ρατσιστικών περιστατικών εναντίον προσώπων για λόγους που εδράζονται στην ηλικία ή την αναπηρία τους.
Η ανάγκη για να εισαχθεί αυτή τη πρόταση νόμου προέκυψε μέσα από τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, για το ζήτημα της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, σε συνάρτηση με την ευθύνη κράτους και ιδιωτικών φορέων και διαπιστώθηκε πως μέσα σε έξι μήνες εντοπίστηκαν 1,000 ελληνόφωνες αναρτήσεις με ρητορική μίσους.
Αυτό που διαπιστώθηκε, ωστόσο, μέσα από την εν λόγω συζήτηση ήταν ότι το νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου, που διέπει τις ρατσιστικές αναφορές και την ρητορική μίσους, καθώς δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια που αφορά στα θέματα ηλικίας και αναπηρίας. Συγκεκριμένα, ο Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέφερε ότι η κυπριακή νομοθεσία θα χρειαστεί να εξειδικεύσει περαιτέρω τη νομοθεσία, ώστε να ποινικοποιείται ρητά και η ρητορική μίσους για την ηλικία, τις αναπηρίες και το φύλο, κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τοξικό περιβάλλον γεμάτο μίσος τα social media-Ανοίγει η συζήτηση για τη ρητορική μίσους μέσω διαδικτύου
Πάντως, τέτοιες αναφορές υπάρχουν στις νομοθεσίες σε όλο τον κόσμο, καθώς επίσης και στο χάρτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ποινικοποιούνται αυτές οι αναφορές. Προς αυτό το σκοπό, οι δύο βουλευτές έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και εισάγουν αυτή την πρόνοια στη νομοθεσία, για να συνάδει η εθνική νομοθεσία της Κύπρου και να είναι πιο πλήρες το πλαίσιο που προστατεύει από ρητορική μίσους. Ουσιαστικά, εκείνο που έλειπε είναι εκείνο που αφορά την υποκίνηση μίσους ή εξευτελιστική ρητορική σε βάρος αναπήρων.
Σημειώνεται πως δεν υπήρξε οποιοδήποτε τρανταχτό περιστατικό που οδήγησε τους βουλευτές να προχωρήσουν με αυτή την πρόταση νόμου, ωστόσο, γίνεται μία προσπάθεια για να εμπεδωθεί στην κοινωνία πως ρητορική μίσους δεν είναι μόνο όταν απευθύνεται σε μετανάστες ή εμπεριέχει κακόβουλες αναφορές για τη σεξουαλική ταυτότητα και προσανατολισμό φύλου ενός ατόμου. Αντιθέτως, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι τα άτομα με αναπηρία είναι δέκτες ρατσιστικών περιστατικών σχεδόν καθημερινά, ενώ στη ρητορική μίσους χρησιμοποιείται και η ηλικία ενός ατόμου για να το πλήξουν.
![Altamira22](https://reporter.com.cy/media/documents/Altamira22.png)