Αγνοούν διαβεβαιώσεις και εμμένουν στις θέσεις τους για τα ξενόγλωσσα καθηγητές, γονείς και μαθητές

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις, όσον αφορά στο θέμα της προσφοράς ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών από τα δημόσια πανεπιστήμια, με το μέτωπο που έχουν δημιουργήσει οι καθηγητές, οι μαθητές και οι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης, να αγνοεί τις διαβεβαιώσεις και τις τοποθετήσεις της υπουργού Παιδείας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε αρνητική συνέπεια στο θεσμό των Παγκυπρίων Εξετάσεων και κατ’ επέκταση τον τρόπο εισδοχής στα ελληνόφωνα προγράμματα.

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3/2/2025 κοινή σύσκεψη της ΟΕΛΜΕΚ, της ΟΛΤΕΚ, της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης και της ΠΣΕΜ για το θέμα του σχεδίου Κανονισμών που έχει καταθέσει το ΥΠΑΝ στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη λειτουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων στα Δημόσια Πανεπιστήμια.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως οι Οργανώσεις συζήτησαν όλες τις εξελίξεις γύρω από το εξαιρετικά σοβαρό αυτό θέμα για το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης και επαναβεβαίωσαν την έντονη διαφωνία τους με το σχέδιο Κανονισμών του ΥΠΑΝ, γιατί με τη διαδικασία αυτή υπονομεύεται η λειτουργία των δημόσιων σχολείων, αφού καταστρατηγούνται οι Παγκύπριες Εξετάσεις ως διαδικασία πρόσβασης στα Δημόσια Πανεπιστήμια και δημιουργούνται διαδικασίες άνισης μεταχείρισης των αποφοίτων των δημοσίων σχολείων σε σχέση με τους αποφοίτους των ιδιωτικών σχολείων.

«Οι θέσεις μας αυτές δεν στρέφονται ενάντια σε πολιτικές που θα ανοίγουν τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση του τόπου μας προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης ξένων φοιτητών, καθώς και εναντίον της προσπάθειας διεθνοποίησης των δημόσιων Πανεπιστημίων. Άλλωστε αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα υπάρχουν στα Δημόσια Πανεπιστήμια εδώ και χρόνια, έστω και αν μέχρι σήμερα είναι ελάχιστοι (μονοψήφιος αριθμός) οι ξένοι φοιτητές που φοιτούν σε αυτά, με τους αρμοδίους να αρνούνται να καταθέσουν σχετικά στοιχεία τόσο στη Βουλή όσο και στη δημόσια συζήτηση».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «είναι φανερό, όμως, ότι στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου Κανονισμών του ΥΠΑΝ δεν είναι η διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων, που προβάλλεται ως κύριος στόχος, αλλά η δημιουργία ενός δεύτερου τρόπου εισδοχής Κυπρίων φοιτητών στα δημόσια Πανεπιστήμια, έξω από τις διαδικασίες των Παγκύπριων Εξετάσεων».

Η αντίθεσή μας, αναφέρουν οι τρεις οργανώσεις «εστιάζεται στο γεγονός ότι οι προτεινόμενοι Κανονισμοί υπονομεύουν τις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης, ενός θεσμού αδιάβλητου και καταξιωμένου εδώ και δεκαετίες στη συνείδηση του λαού για την πρόσβαση των Κυπρίων στα δημόσια Πανεπιστήμια. Ουσιαστικά γίνεται εισήγηση τα Δημόσια Πανεπιστήμια μας να αποδεχθούν τις Βρετανικές Εξετάσεις GCE ως παράλληλο σύστημα εισαγωγής σε αυτά».

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση προστίθεται πως «οι οργανώσεις μας θα συνεχίσουν με κάθε τρόπο την προσπάθειά τους για να υπερασπιστούν τη Δημόσια Εκπαίδευση, τις Παγκύπριες Εξετάσεις και την ισότιμη αντιμετώπιση των αποφοίτων μας. Για αυτό το λόγο θα είναι σε συνεχή συντονισμό, ώστε να καθορίσουν τις ενέργειες και τις δράσεις τους, χωρίς να αποκλείουν και τη δυναμική αντίδραση σε ενδεχόμενη προώθηση του σχεδίου Κανονισμών στην Ολομέλεια της Βουλής».

Δειτε Επισης

Οι πρακτικές για ισότητα φύλων επωφελείς για εταιρείες-«Κλειδί για την ευρύτερη κοινωνική δικαιοσύνη»
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών
Εναρμονίζεται η εθνική νομοθεσία με ευρωπαϊκή οδηγία για ενεργειακή απόδοση
Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ από την Ολομέλεια της Βουλής
Πράσινο Ολομέλειας για την επιβολή πλαφόν στο νερό-Σε ποιους χώρους θα εφαρμόζεται
Απαντά για τις καθυστερήσεις στα ονομαστικά αιτήματα φαρμάκων ο ΟΑΥ-«Καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες
Η οικογένεια Ναδίρ διαψεύδει τα περί θανάτου του
Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τον Συνήγορο του Ασθενούς-Για ψήφιση μέχρι τον Μάρτη
Ζητά υλοποίηση των αναγκαίων έργων για άρση του αποκλεισμού της Νέας Λήδρας η Σούπερμαν
Οδηγίες ΑΗΚ για επανασύνδεση φωτοβολταϊκών μετά από αποκοπή