Με εμβάθυνση στην ασφάλεια η συνάντηση Πάλμα και Δένδια-Δεσμεύτηκαν να προασπιστούν την ειρήνη

Η Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσαν οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Βασίλης Πάλμας και Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Άμυνας, στη Λευκωσία, την Τετάρτη.

Ακόμη, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, με τον Νίκο Δένδια να επαναβεβαιώνει τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. 

Ο κ. Πάλμας, τόνισε τη στενή και αγαστή συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι «η ειλικρινής μας συνεργασία και συνεννόηση αποτελούν διαχρονικά θεμέλιο της στρατηγικής της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

«Κύπρος και Ελλάδα, Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο, με αδιαμφισβήτητο σεβασμό που ως κράτη επιδεικνύουν στις αρχές και αξίες που εκπορεύονται από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας», σημείωσε ο κ. Πάλμας.

Ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του «για την πολύ ενδιαφέρουσα, ουσιώδη και εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε, καθώς επίσης και για τη διαχρονική συμβολή των ελληνικών κυβερνήσεων στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και για τη στήριξη στην προώθηση των δίκαιων αιτημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του κυπριακού λαού». 

Σημείωσε ότι συζήτησε με τον κ. Δένδια ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούν μεταξύ άλλων στην κατάσταση ασφαλείας στην Κυπριακή Δημοκρατία, στις δράσεις του Υπουργείου Άμυνας για εμβάθυνση των σχέσεων με φίλες χώρες και άλλους δρώντες στην περιοχή. 

Ο Υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν και διεθνείς εξελίξεις, όπως ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, η γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ, τον Λίβανο και τη Συρία. Την ίδια ώρα, χαιρέτισε την πρόσφατη συμφωνία εκεχειρίας στο Ισραήλ και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επιστροφή των ομήρων και την επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος στη Γάζα. 

Παράλληλα, ο κ. Πάλμας ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για τις προσπάθειες που η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει για επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 

Ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκαν οι πτυχές της συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας στο πλαίσιο της διακυβερνητικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όπως επίσης και ζητήματα που αφορούν στη διμερή στρατιωτική συνεργασία και στα υφιστάμενα τριμερή και πολυμερή σχήματα που οι δύο χώρες τηρούν με φίλες χώρες.

«Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν την ανάγκη για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο ως μέσο επίλυσης των διαφορών που προκύπτουν ανάμεσα στους διάφορους δρώντες. Καταδεικνύουν επίσης την άμεση ανάγκη για περαιτέρω επενδύσεις στην καινοτομία και την τεχνολογία», υπογράμμισε. 

Σε αυτό το επίπεδο, συνέχισε ο Υπουργός Άμυνας, «αναφερθήκαμε στις ενέργειες στις οποίες προβαίνουμε για ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής μας βιομηχανίας», προσθέτοντας ότι «η στρατηγική αυτή όχι μόνο θα ενδυναμώσει την αυτονομία μας, αλλά θα επιτρέψει την εμβάθυνση των υφιστάμενων και τη σύναψη νέων συνεργασιών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας». 

Ο κ. Πάλμας ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Δένδια σχετικά με την εξέλιξη της ναυτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ασπίδες», κάνοντας λόγο για «μια δράση που ενισχύει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, εξασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση στις εμπορικές οδούς και συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα».

Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει ενεργά σε αυτή την αποστολή με 2 αξιωματικούς στο επιχειρησιακό στρατηγείο στη Λάρισα, «αποδεικνύοντας τη δέσμευσή μας στις κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες για την προάσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας».

«Με τον φίλο Υπουργό συζητήσαμε πώς από κοινού μπορούμε να συνεισφέρουμε ακόμη περισσότερο προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς επίσης και για την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης των αμυντικών μας σχέσεων εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Υπουργός Άμυνας. «Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποκτήσει ένα ισχυρό αμυντικό βραχίονα, ο οποίος να δύναται να υπερασπιστεί, πέραν του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου, και ό,τι αυτός εκφράζει: τη δημοκρατία, την ελευθερία, το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε. 

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, «ανταλλάξαμε απόψεις για τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, ώστε να καταστεί πιο ανθεκτική, αποτελεσματική, αυτόνομη και αξιόπιστη». «Η συζήτηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της Λευκής Βίβλου για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας», επεσήμανε.

Είπε επίσης πως διαβεβαίωσε τον κ. Δένδια ότι «ως Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για προάσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των αναφαίρετων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». 

«Φίλε Υπουργέ, αναγνωρίζοντας τη σταθερή μας προσήλωση στη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σας διαβεβαιώνω για την αποφασιστικότητά μας να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία. Οι σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας δεν είναι απλώς στρατηγικές, αλλά βαθιά ιστορικές, αδελφικές και βασισμένες στον κοινό μας αγώνα για ειρήνη, ελευθερία και δημοκρατία», κατέληξε. 

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του συζητήθηκε το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο στην περιοχή. «Χαιρετίζουμε και οι δύο χώρες τη συμφωνία στη Γάζα. Ελπίζουμε ότι θα δημιουργηθεί μια κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, η οποία θα είναι αυτή την οποία και οι δύο χώρες συνυπογράφουμε», πρόσθεσε. 

Ακόμη, είπε ότι συζητήθηκαν οι άριστες διμερείς αμυντικές σχέσεις, ενώ, όσον αφορά το Κυπριακό, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας υπέρ των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια δίκαιη, ισορροπημένη και βιώσιμη λύση μέσα στο δεδομένο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αυτά τα 2 χρόνια. παρέχει μια ευκαιρία.  «Δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η Λευκωσία, πρωτεύουσα χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να παραμένει χωρισμένη», πρόσθεσε. 

Ο κ. Δένδιας συνέχισε λέγοντας ότι ενημέρωσε τον κ. Πάλμα για την κατάσταση στο Αιγαίο. «Πάντοτε διατυπώνω την άποψη ότι είναι χρήσιμα τα ήρεμα νερά, όπως και οι ήρεμοι αιθέρες, αλλά η τουρκική συμπεριφορά ανατολικά της Κάσου, βόρεια της Κρήτης προχθές, αλλά και η αντίδραση στο ζήτημα των περιβαλλοντικών πάρκων στις Κυκλάδες δεν με καθιστά ιδιαίτερα αισιόδοξο», σημείωσε. 

Αναφερόμενος στη ναυτική επιχείρηση «Ασπίδες», ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι πρόκειται για μια επιχείρηση, «η οποία έχει ελληνικό όνομα, ακριβώς για να υπογραμμίσει τον ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα στο να ξεκινήσει αυτή η επιχείρηση». «Ελλάδα και Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και διμερώς και πολυμερώς, μέσω των πολλών σχημάτων στα οποία συμμετέχουμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι κατά τη δέκατη Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου «ο Πρόεδρος της Αιγύπτου αλ Σίσι, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν την ευκαιρία να δείξουν πάλι ένα υπόδειγμα συνεργασιών κρατών που στηρίζεται στον σεβασμό των διεθνών κανόνων και στην ειλικρινή συνεργασία και στον αλληλοσεβασμό». 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας χαιρέτισε την απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ για πρόσβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αμερικανικά αμυντικά προγράμματα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η εξέλιξη αυτή έχει μια πραγματική αξία, αλλά και μια τεράστια συμβολική αξία». 

Ακόμη, εξέφρασε τη συμφωνία του με την αναφορά του Κυπρίου ομολόγου του για τη δημιουργία αμυντικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «για να συμβεί αυτό, πρέπει η Ευρώπη επιτέλους να αποφασίσει να διαθέσει περισσότερους πόρους και επίσης πρέπει να μεταβάλει χθες, όχι σήμερα ή αύριο, τους δημοσιονομικούς κανόνες όσον αφορά τις δαπάνες για την άμυνα». 

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι με ελληνική πρωτοβουλία διεξήχθη χθες άτυπη σύνοδος κορυφής με αποκλειστικό θέμα την ευρωπαϊκή άμυνα, «ώστε να υπάρξει επιτέλους αμυντική αφύπνιση στην ήπειρο». «Η Ελλάδα δαπανά μεγάλα ποσά χρημάτων για την άμυνά της διαχρονικά», επεσήμανε, τονίζοντας ότι «εάν υπήρχαν ρήτρες εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ήταν λιγότερο του 40% του ΑΕΠ, δηλαδή η Ελλάδα θα είχε το μικρότερο δημόσιο χρέος, πιθανότατα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

«Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει, χωρίς να λέω με αυτό ότι δεν απαιτούνται κανόνες δημοσιονομικής ευθύνης. Βεβαίως απαιτούνται, αλλά πρέπει να υπάρχουν ίσα μέτρα», υπογράμμισε. «Δεν μπορεί μια χώρα που αναγκάζεται να ξοδεύει για να αντιμετωπίσει υπαρκτή και υπαρξιακή απειλή, να προσμετρείται με τον ίδιο τρόπο με μια χώρα που βρίσκεται σε ένα απολύτως φιλικό χώρο και δεν χρειάζεται να δαπανά για την άμυνά της», ανέφερε. 

Ο Νίκος Δένδιας είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Βασίλη Πάλμα για τη μεταρρύθμιση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, την «Ατζέντα 2030». «Χθες είχαμε την ευκαιρία στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων να παρουσιάσουμε τον συνολικό εξοπλισμό του Έλληνα μαχητή του 21ου αιώνα, στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030, αλλά υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι επίσης, στις οποίες θα μπορούμε να συνεργαστούμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, τη δημιουργία και την οργάνωση ενός οικοσυστήματος αμυντικών βιομηχανιών. 

«Προσκάλεσα και την κυπριακή πλευρά να λάβει μια σαφή εικόνα του τι κάνουμε στην Αθήνα και πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σε αυτό το οικοσύστημα επιχειρήσεων, το οποίο δημιουργείται και το οποίο μπορεί να προσφέρει και στις δύο χώρες μας, όχι μόνο στον τομέα της άμυνας, αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη», συμπλήρωσε. 

Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ατζέντα 2030 έχει επίσης αξιακούς πυλώνες, οι οποίοι είναι η υπεράσπιση της πατρίδας και της εδαφικής ακεραιότητας, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας και επίσης οι σχέσεις καλής γειτονίας, «ώστε να καταστούμε, στην ευρύτερη περιοχή μας, χώρες οι οποίες συνεισφέρουν στην πραγμάτωση των ιδεωδών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». 

Δειτε Επισης

Την ευθύνη των πολιτικών να βρίσκονται δίπλα στη νέα γενιά ανέδειξε η Αννίτα Δημητρίου
Αλλαγές στους διορισμούς στη δημόσια υπηρεσία συζήτησε η Βουλή-Ανεφάρμοστη η πρόταση της ΔΗΠΑ
Μαθητές σχημάτισαν το όνομα Άγγελος-«Ψυχοθεραπεύσου πριν γίνεις γονιός» (pics)
Αντιδράσεις στον τ/κ Τύπο για τον επαναδιορισμό "πρέσβη" Τουρκίας
Αυτή είναι η διαδικασία έκδοσης κάρτας δωρεάν μετακίνησης για τους ιδιοκτήτες ακινητοποιημένων οχημάτων
Τούρκος καθηγητής Γεωλογίας επιμένει πως είναι ηφαιστειακοί και όχι τεκτονικοί οι σεισμοί στη Σαντορίνη
Καλεί τους πολίτες να μην αποδέχονται να πληρώσουν για ΤΑΚΑΤΑ η Ένωση Καταναλωτών
Τέλη του χρόνου ολοκληρώνεται το Κέντρο Φιλοξενίας Λίμνες στη Μενόγεια
Προς ποινικοποίηση το πορνογραφικό υλικό που παράγεται από ΑΙ-Υπήρξαν δυσκολίες σε νομικές υποθέσεις
Πηγαίνουν στις αντιπροσωπείες να διευθετήσουν ραντεβού για αλλαγή ΤΑΚΑΤΑ επειδή δεν απαντούν στα τηλέφωνα