Για ζέσταμα πριν την σέντρα τα... πολυδιαφημιζόμενα Νομοσχέδια για τη βία στα γήπεδα-Υπάρχει όμως πολύ παιχνίδι
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 05 Φεβρουαρίου 2025
Έτοιμο να σερβίρει επιτέλους τα... σιγομαγειρεμένα Νομοσχέδια για τη βία στα γήπεδα, που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη δημόσια σφαίρα, επί υπουργίας Άννας Κουκκίδου-Προκοπίου, μετά τα επεισόδια του 2023 στο στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία, είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο άλλαξε αρκετές φορές το τελευταίο δίμηνο το χρονοδιάγραμμά του.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει δια ραδιοφώνου τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι εντός του μήνα θα απέστελνε τόσο το Νομοσχέδιο για διενέργεια αλκοτέστ και ναρκοτέστ έξω από τα γήπεδα, όσο και το δεύτερο που αφορά τους Συνδέσμους Φιλάθλων, οι οποίοι θέλει να τεθούν υπό τη σκέπη των εταιρειών ή των σωματείων, ενώπιον του Υπουργικού. Αφού εκείνο το χρονοδιάγραμμα χάθηκε, ανέφερε ότι στόχος ήταν να παραδοθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, στόχος που επίσης δεν επιτεύχθηκε. Τελικώς, η κατάθεση των δύο Νομοσχεδίων συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, ωστόσο σύμφωνα με αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν είναι σίγουροι εάν θα προλάβουν να τα καταθέσουν. Όπως εξήγησε, το πιθανότερο είναι πως θα κατατεθούν στη συνεδρία της ερχόμενης εβδομάδας.
Το κατά πόσον θα κατατεθούν ή όχι ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τα δύο Νομοσχέδια, λίγη σημασία έχει, αφού από την πρώτη εξαγγελία τους μέχρι σήμερα, όσοι επισκέπτονται τα γήπεδα έγιναν μάρτυρες πολλών και διαφορετικών περιστατικών επεισοδίων, κατά τα οποία τραυματίστηκαν πολίτες και αστυνομικοί, ενώ προκλήθηκαν ζημιές και σε περιουσίες.
Οι αγνοί φίλαθλοι που επισκέπτονται τα γήπεδα εδώ και χρόνια, γνωρίζουν ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ μεγάλοι και σε άλλες μικρότεροι, αναλόγως του αγώνα. Σε κάθε περίπτωση, στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν ξεκινούν από την ώρα που θα εξέλθουν από το σπίτι τους με τα διακριτικά της ομάδας τους, μέχρι την ώρα που θα επιστρέψουν πίσω. Την τραγικότητα της κατάστασης, αποτυπώνει μια αναφορά ενός ακροατή σε ραδιοφωνική εκπομπή, την προηγούμενη εβδομάδα, ο οποίος δεν ευχήθηκε σε όλους να απολαύσουν ένα ωραίο αγώνα, αλλά να επιστρέψουν σώοι και αβλαβείς στο σπίτι τους. Εκείνο το μήνυμα, αποτυπώνει την δεινή κατάσταση που επικρατεί γύρω και μέσα στα γήπεδα, με την πολιτική ευθύνη να βαραίνει τον εκάστοτε υπουργό και την επιχειρησιακή την Αστυνομία.
Μια τραγικότητα, που το κράτος εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί να διορθώσει με δύο Νομοσχέδια, τα οποία συνεχώς αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο από τους πολίτες, όσο και από όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους που θέλουν να εργάζονται ή να ψυχαγωγούνται σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Είτε αυτοί λέγονται ποδοσφαιριστές, επιτηρητές, φίλαθλοι, είτε λέγονται αστυνομικοί της πρώτης γραμμής.
Για το ένα τουλάχιστον Νομοσχέδιο δεν υπάρχουν πάντως υψηλές προσδοκίες από τους τελευταίους, αφού έχουν ήδη εκφράσει τη διαφωνία τους, πολλές φορές στο παρελθόν, ως προς την εφαρμογή αλκοτέστ και νάρκοτεστ πριν την είσοδο στα γήπεδα. Κι αυτό διότι, δεν υπάρχουν οι ανάλογες εγκαταστάσεις για να γίνονται αλκοτέστ και νάρκοτεστ, ενώ χρειάζεται και ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών, οι οποίοι θα ασχολούνται αποκλειστικά με το συγκεκριμένο θέμα.
Επίσης, εάν το Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο Υπουργικό θα διατηρήσει την πρόνοια για αποχώρηση του προσώπου που είναι μεθυσμένος ή έχει προβεί σε χρήση ναρκωτικών, σε απόσταση 500 μέτρων από το γήπεδο, πρέπει να εξευρεθούν οι τρόποι για να συμβεί αυτό, αφού δεν μπορεί να αφεθεί να οδηγήσει κάτω από τις συγκεκριμένες περιστάσεις.
Την ώρα που ασχολούμαστε εδώ και δύο χρόνια με τα δύο Νομοσχέδια, υπάρχουν αρκετά άλλα που θα έπρεπε να γίνουν για να βελτιωθεί η κατάσταση στα γήπεδα και δεν χρειάζονταν νομοθετική ρύθμιση, όπως είναι η βελτίωση των κλειστών κυκλωμάτων, ώστε να αναγνωρίζονται με μεγαλύτερη ευκολία πρόσωπα που εμπλέκονται σε ρίψεις κροτίδων, φωτοβολίδων και άλλων αντικειμένων.
Επίσης, θα μπορούσε να δημιουργηθεί νωρίτερα η εκσυγχρονισμένη κάρτα φιλάθλου, την οποία επίσης αναμένουμε με μεγάλη αγωνία και θα έπρεπε να ήταν έτοιμη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή - Θεού θέλοντος - τον ερχόμενο Ιούνιο.
Σημαντική θα ήταν και η αξιολόγηση των μέτρων που λαμβάνει η Αστυνομία στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, οι οποίοι εάν ήταν πετυχημένοι δεν θα είχαμε τη σωρεία επεισοδίων που σημειώνονται εκτός γηπέδων, εδώ και χρόνια. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των τεσσάρων περιπτώσεων επεισοδίων τον τελευταίο ένα μήνα, σε Λεμεσό, Λευκωσία και Λάρνακα. Οι κακοί χειρισμοί, τόσο στα συγκεκριμένα επεισόδια, όσο και σε άλλα που έλαβαν χώρα κατά το 2023, αλλά και το 2024, όπως ήταν οι αγώνες Απόλλων-ΑΕΛ, αντί να οδηγήσουν σε σκέψη και περισυλλογή τους αρμόδιους, έφεραν στο τραπέζι την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, η οποία εφαρμόστηκε αρχικά καθολικά και στη συνέχεια σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και κατόπιν πληροφοριών που λαμβάνονται από την Αστυνομία.
Πληροφορίες, οι οποίες λειτουργούν κατά το δοκούν. Αυτό δεν είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα, αλλά πηγάζει εκ του αποτελέσματος, αφού σε κάποιες περιπτώσεις που επιτράπηκε η μετακίνηση οπαδών, γίναμε μάρτυρες προσχεδιασμένων επεισοδίων, με πιο πρόσφατα αυτά ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΑΕΛ, αλλά και τις ζημιές στο κλειστό γήπεδο της ΑΕΛ, «Νίκος Σολομωνίδης», στις 2 Ιανουαρίου.
Για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των επεισοδίων, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα συνονθύλευμα με νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και θέλησης από πλευράς της Αστυνομίας και κράτους για να παταχθεί η βία στα γήπεδα, μέσα από τις δράσεις και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Χωρίς τέλος η βία στα γήπεδα-Τα περί ενέδρας μπερδεύουν το αφήγημα της απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών
- Τα νέα επεισόδια με τους ετοιμοπόλεμους κουκουλοφόρους, το κενό στην πρόληψη και τα νομοσχέδια που αγνοούνται
- Τα περί απαγόρευσης στην... ήδη απαγόρευση μετακίνησης οπαδών και τα νομοσχέδια στην σέντρα της νέας σεζόν