Σε Τούρκους, Ευρωπαίους και Ρώσους ξεπουλούν τις περιουσίες στα κατεχόμενα
19:55 - 03 Φεβρουαρίου 2025
Μεταξύ 2021-2024 στα κατεχόμενα πωλήθηκαν 9408 σπίτια σε αλλοδαπούς, με πρώτους αγοραστές τους Τούρκους πολίτες, κι ακολουθούν άτομα από την ΕΕ, την Ρωσία, το Ιράν και το Ισραήλ, σύμφωνα με ανάρτηση του «υπουργού μεταφορών», Ερχάν Αρικλί στα ΜΚΔ.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Αβρούπα αναφέρεται σήμερα στην ανάρτηση του Αρικλί, όπου αναφέρθηκε στα παραπάνω στοιχεία στο πλαίσιο συνέντευξης που – όπως έγραψε – έδωσε σε τουρκική εφημερίδα, αλλά δεν δημοσιεύθηκε. Ο κ. Αρικλί θεωρεί ότι αυτό δεν έγινε επειδή η τουρκική εφημερίδα ήθελε να παρουσιάσει ότι η Κύπρος γίνεται Παλαιστίνη και οι δικές του απαντήσεις δεν τους άρεσαν. Γι αυτό και την δημοσίευσε ο ίδιος στα ΜΚΔ, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Ερχάν Αρικλί από τα 9408 σπίτια που πωλήθηκαν σε αυτό το διάστημα (2011-2024) μόνο 611 αγοράστηκαν από Ισραηλινούς πολίτες. «Στην κατάταξη των αγορών κατοικιών από ξένους, το Ισραήλ κατατάσσεται στην 5η θέση μετά την Τουρκία, την ΕΕ, τη Ρωσία και το Ιράν. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 6,49%. Όταν οι πολίτες της ΕΕ αγοράζουν 2314 σπίτια και οι Ρώσοι πολίτες 1196 σπίτια, δεν συμβαίνει τίποτα, αλλά όταν Ισραηλινοί πολίτες αγοράζουν 611 σπίτια, η Κύπρος γίνεται Παλαιστίνη;» διερωτήθηκε.
Στο κείμενο που ο κ. Αρικλί δημοσιοποίησε, ο δημοσιογράφος τον ρωτά εάν αυτό συμβαίνει και στις αγοραπωλησίες χωραφιών καθώς, όπως ανέφερε, φημολογείται ότι Εβραίοι κλείνουν μεγάλες αγοραπωλησίες γης μέσω δικηγόρων. Ο πρόεδρος του ΚΛ των εποίκων και «υπουργός μεταφορών» απάντησε ότι έχει ακούσει κι αυτός τέτοιες φήμες κι εξήγησε ότι σύμφωνα με τους «νόμους» του ψευδοκράτους, η πώληση γης σε αλλοδαπούς περιορίζεται σε 1 στρέμμα.
Επιπλέον, οι αλλοδαποί που αγοράζουν ακίνητα υποβάλλονται σε έρευνα ασφαλείας πριν τους δοθεί τίτλος ιδιοκτησίας, πρόσθεσε. «Εμείς δεν κάνουμε αυτή την έρευνα. Την κάνουν οι Αρχές Ασφαλείας της Τουρκίας. Ο άνθρωπος που αγοράζει ακίνητα με συμβόλαιο μέσω δικηγόρων είναι ανόητος. Διότι θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αυτό δεν θα μετατραπεί σε τίτλο ιδιοκτησίας. Αυτά τα συμβόλαια πρέπει να μετατραπούν σε τίτλους ιδιοκτησίας μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα από το νόμο. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό».
Ερωτηθείς για το πώς προκύπτουν αυτές οι φήμες, ο κ. Αρικλί ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «προπαγάνδα των ελληνοκυπριακών-ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών, λόγω της αύξησης των πωλήσεων ακινήτων στα κατεχόμενα».
Κατά τον κ. Αρικλί, η πώληση σπιτιών σε ξένους δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο, καθώς η γη που καταλαμβάνουν τα σπίτια που πωλούνται αντιστοιχεί μόνο σε 1804 στρέμματα (επί 2 εκ. 507 χιλιάδων στρεμμάτων του ψευδοκράτους). Το ποσό της γης που καταλαμβάνεται από τα σπίτια που αγοράζονται από ξένους αντιστοιχεί στο 0,07% της γης στο ψευδοκράτος, ανέφερε.
Είπε επίσης ότι πρέπει να διαχωρίσουν την πώληση γης από την πώληση κατοικιών και πρέπει να απαγορεύσουν αυστηρά την πώληση γης σε ξένους, αλλά από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να απελευθερώσουν την πώληση διαμερισμάτων σε αλλοδαπούς. «Ο μόνος τρόπος για να ανυψωθεί η οικονομία της τδβκ, να κλείσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να δημιουργηθούν πόροι για την Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας είναι να αρθούν τα εμπόδια στην πώληση διαμερισμάτων σε αλλοδαπούς» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.
Κατασκευαστική εταιρεία στην Ντόχα
Στο μεταξύ, τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Cyprus Constructions, μια από τις κορυφαίες εταιρείες κατασκευής και ακινήτων στα κατεχόμενα, άνοιξε το νέο της γραφείο πωλήσεων στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, στοχεύοντας να προσφέρει στους επενδυτές των χωρών του Κόλπου ευκολότερη πρόσβαση σε ακίνητα στα κατεχόμενα.
Πηγή: ΚΥΠΕ