Συνεχείς οι μετρήσεις των επιστημόνων στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο στη Σαντορίνη

Ήπια ηφαιστειακή δραστηριότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη Σαντορίνη, ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τη Νέα Καμμένη, αλλά και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο, εν μέσω των σεισμικών δραστηριοτήτων που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στο νησί.

«Βρισκόμαστε στην Καλδέρα της Σαντορίνης με διάμετρο 11 χιλιόμετρα επί 8. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα εντός του ηφαιστείου ξεκίνησε πριν 6 μήνες κυρίως στο κέντρο της Καλδέρας, αλλά τις τελευταίες ημέρες ουσιαστικά έχει μεταφερθεί προς το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο, δίπλα από τα ρήγματα της Ανύδρου και της Αμοργού», δηλώνει στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα» η Εύη Νομικού, καθηγήτρια Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ.

«Στην Καλδέρα παρατηρούνται κυρίως σεισμοί και για αυτό έρχονται περισσότεροι επιστήμονες, παρατηρούνται, επίσης, μετακινήσεις, τις οποίες όμως δεν αντιλαμβάνεται ο κόσμος, μόνο οι σεισμοί γίνονται αισθητοί. Αλλά εδώ και μία εβδομάδα δεν παρατηρούνται σεισμοί στον υποθαλάσσιο χώρο της Καλδέρας», αναφέρει η κα. Νομικού.

«Υπάρχουν δύο ηφαίστεια στη Σαντορίνη, η Νέα Καμμένη και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο, άρα έχουμε δύο ηφαιστειακά κέντρα. Η νέα Καμμένη παρακολουθείται πλήρως, υπάρχουν επιστήμονες από το ΑΠΘ, από το ΕΚΠΑ, από το Αστεροσκοπείο και υπάρχουν και σεισμογράφοι, κάνουν μετρήσεις συνεχώς και ελέγχουν τις θερμοκρασίες στους κρατήρες.

«Στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο παρακολουθείται, κυρίως, ο υποθαλάσσιος χώρος, μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, λόγω των ωκεανογραφικών αποστολών. Τα τελευταία 20 χρόνια γίνονται συνεχώς αποστολές για τη συλλογή ωκεανογραφικών δεδομένων», συνεχίζει η καθηγήτρια.

«Αυτές τις μέρες, οι επιστήμονες προσπαθούν να κάνουν συνεχείς μετρήσεις για να δουν την κατάσταση του εγκεφαλικού πεδίου του Κολούμπο. Αυτό που ανησυχεί αυτές τις μέρες είναι η συνεχής ασθενής σεισμική δραστηριότητα. Αυτό που θέλουμε είναι ο κόσμος να ακολουθεί τις οδηγίες του κρατικού μηχανισμού και να είναι προσεκτικός», αναφέρει η καθηγήτρια στην εκπομπή.

Και συνεχίζει: «(Το ηφαίστειο) και γενικά όλος ο χώρος επηρεάζεται από τους σεισμούς. Βέβαια, οι σεισμοί που βρίσκονται βορειοανατολικά της Σαντορίνης είναι κυρίως τεκτονικοί, δηλαδή προέρχονται από την κίνηση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων, στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Η τελευταία έκρηξη της Νέας Καμμένης σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 1950 που είχε διάρκεια περίπου 1 μήνα».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Μωράκι βιάστηκε να έρθει στον κόσμο-Γέννησε μέσα σε ασθενοφόρο στην Αρτέμιδα η μητέρα
Ανήλικοι στην Αθήνα πουλούσαν κροτίδες μέσω social media-Συνελήφθησαν και ενήλικες για παραμέληση εποπτείας
«Πράξη πολέμου» θεωρεί τον Χάρτη της Ελλάδας η τουρκική αντιπολίτευση-Επικρίνουν τον Ερντογάν
ΒΙΝΤΕΟ: Διαρρήκτης στην Κρήτη μπήκε ημίγυμνος σε εκκλησία και έκλεψε τα τάματα
Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ στο Ιόνιο μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο
Κόλαφος η Εισαγγελική πρόταση για τους πολεοδόμους της Ρόδου-Οι παραπλανητικές κινήσεις και οι περιουσίες
Η 25χρονη στη Μαγνησία «εκτοξεύτηκε» από το αυτοκίνητο-Διερχόμενο ασθενοφόρο έσωσε τους γονείς της
Επτά δικογραφίες στην Ελλάδα για τον ρόλο ΜΚΟ σε κυκλώματα δουλεμπόρων
Τραγωδία στη Μαγνησία-Νεκρή 20χρονη σε τροχαίο, στη ΜΕΘ οι γονείς της
Το φορτηγό με τον Ουκρανό ήρθε με ταχύτητα και παρέσυρε τα δύο ΙΧ στα διόδια στην Εγνατία