Βγαίνει μπροστά η Κυβέρνηση για αποσυμφόρηση των ΤΑΕΠ-Ξεκινά συζητήσεις για τις Μονάδες Άμεσης Ιατρικής Φροντίδας

Στα τεράστια και διαχρονικά προβλήματα των χρόνων αναμονής αλλά και της συμφόρησης των ΤΑΕΠ στα δημόσια νοσηλευτήρια, επιχειρήσει να επιλύσει η Κυβέρνηση με την προσθήκη ενός ακόμη εργαλείου, πέραν από τους εφημερεύοντες προσωπικούς ιατρούς. Η ανακοίνωση ήρθε δια στόματος του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την διάρκεια της ομιλίας του για τον επίσημο προγραμματισμό της Διακυβέρνησης για το 2025, αναφέροντας ότι ξεκινάει η προεργασία για τη δημιουργία Μονάδων Άμεσης Ιατρικής Φροντίδας, οι οποίες θα εξυπηρετούν περιστατικά που απαιτούν άμεση αλλά όχι επείγουσα φροντίδα, με στόχο την αποσυμφόρηση των Τμημάτων Πρώτων Βοηθειών.

Ειδικότερα, κατά την χειμερινή περίοδο, όπως και κάθε χρόνο, παρατηρήθηκε μία χαώδης κατάσταση στα ΤΑΕΠ λόγω της έξαρσης των εποχικών λοιμώξεων και παρόλες τις διαβεβαιώσεις του ΟΚΥπΥ ότι «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη», εντούτοις χρειάστηκε το άνοιγμα επιπλέον κλινών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, καθώς η πληρότητά του είχε ξεπεράσει το 100% και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν μπορούσαν να διαχειριστούν άλλα περιστατικά.

Εξηγώντας την απόφαση της Κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, ανέφερε στον REPORTER ότι έχει ξεκινήσει μία συζήτηση, ώστε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να παρέχουν ΤΑΕΠ για τα οποία είναι απαραίτητες πάρα πολλές ειδικότητες και θα είναι αδύνατον να επεκταθεί ο αριθμός τους. Στόχος, σημείωσε, είναι η αποσυμφόρηση των ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων από όλα τα περιστατικά, πλην από εκείνα που μπορούν να απευθυνθούν σε προσωπικό ιατρό ή σε εφημερεύων προσωπικό ιατρό, καθώς υπάρχουν περιστατικά που είναι επείγοντα αλλά ενδεχομένως να μην είναι τόσο σοβαρά.

Συόχος της Κυβέρνησης, όπως επισήμανε ο υπουργός, είναι να δημιουργηθούν ειδικές μονάδες στις οποίες θα μπορεί να απευθυνθεί ο ασθενής, η εισαγωγή του οποίου μπορεί να μην είναι απαραίτητη όπως στα πλείστα περιστατικά, ώστε τα ίδια τα ΤΑΕΠ να αποσυμφωρηθούν και σε αυτά να οδηγούνται περιστατικά που κυρίως χρειάζονται νοσηλεία, στα πλαίσια εισαγωγής σε ένα νοσηλευτήριο.

Χρονίζει το πρόβλημα στα ΤΑΕΠ

Επιπρόσθετα ο κ. Δαμιανός υπενθύμισε πως τα προβλήματα των ΤΑΕΠ έχουν τεθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, με το θέμα των χρόνων αναμονής να αναγνωρίζεται, οπότε θα επαναρχίσουν οι συζητήσεις διότι, όπως είπε, «θέλουμε να τα λύσουμε». Επισήμανε παράλληλα ότι θα καλεστεί και ο ΟΚΥπΥ ώστε να εξεταστούν οι ικανότητές του για ένα τέτοιο έργο, όπως και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, διότι αρκετά πριν από το ΓεΣΥ είχαν έστω και υποτυπώδεις ΤΑΕΠ. «Οπότε με κάποιο τρόπο, να δούμε εάν μπορούν να παρέχουν κάποιες από τις υπηρεσίες», σημείωσε.

Ερωτηθείς για την διαχείριση μη επειγόντων περιστατικών από τα ιδιωτικά ΤΑΕΠ, ο υπουργός εξήγησε ότι αυτή την στιγμή, ιδιωτικά ΤΑΕΠ υπάρχουν δύο στη Λεμεσό (Υγεία και Mediterranean) και ένα στη Λευκωσία (Απολλώνιο), ενώ υπενθύμισε πως στο παρελθόν είχε γίνει συζήτηση μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, για κατηγοριοποίηση αυτών των ΤΑΕΠ, ωστόσο δεν επέφερε καρπούς, με αποτέλεσμα όλα να λαμβάνουν τις αποζημιώσεις τους με τον ίδιο τρόπο. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βρούμε κάποιους χώρους οι οποίοι μπορούν να δουλεύουν πάνω σε συγκεκριμένα περιστατικά ασθενών, επείγοντα μεν, αλλά όχι ζητήματα ζωής και θανάτου, αφού αν απευθυνθούν στα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων, θα αναγκαστούν να περιμένουν 4-5 ώρες, ειδικά τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα».

Πρόσθεσε πως με τον ίδιο τρόπο που μέσω ενός προγράμματος τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια κατάφεραν να βοηθήσουν κατά την περίοδο έξαρσης των λοιμώξεων με την λήψη πολλών περιστατικών, αφού σε ένα μήνα κατάφεραν να διαχειριστούν πέραν των 500 ασθενών χωρίς ασθενοφόρο, να μπορέσουν να αποσυμφωρήσουν τα δημόσια ΤΑΕΠ μέσω των μονάδων που θα δημιουργηθούν.

Άγνωστη η κατάληξη αλλά θα υπάρξει προσπάθεια

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι στο παρόν στάδιο, παραμένει άγνωστο για το πώς θα καταλήξει η συζήτηση για τη δημιουργία των Μονάδων Άμεσης Ιατρικής Φροντίδας, αφού αρκετά ζητήματά τους είναι τεχνικά, ενώ άλλα αφορούν τις αποζημιώσεις. «Η προσπάθεια είναι να γίνει σε όλες τις επαρχίες διότι Λάρνακα, Αμμόχωστος και Πάφος δεν υπάρχουν ιδιωτικά ΤΑΕΠ, μόνο δημόσια», ανέφερε, τονίζοντας την ίδια ώρα πως η κατάληξη θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που μπορούν να ανταπεξέλθουν κάποια νοσηλευτήρια στις μικρές επαρχίες, διότι το πρόβλημα εντοπίζεται στον μειωμένο αριθμό κλινών, με αποτέλεσμα να είναι λίγες και οι ειδικότητες.

Καταλήγοντας επανέλαβε πως μεγάλο μέρος του προβλήματος στα ΤΑΕΠ λύνεται, εάν οι ασθενείς χρησιμοποιήσουν τους εφημερεύοντες προσωπικούς γιατρούς τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ωστόσο και αυτοί έχουν περιστατικά που δεν μπορούν να τα αναλάβουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για τον τρίχρονο Άγγελο-«Δεν είναι καλά τα νέα, ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί»
Σκύλοι έπεσαν σε θωρακισμένο λάκκο βάθους 20 μέτρων-Στήθηκε επιχείρηση διάσωσης
Έκτακτη σύσκεψη για τα διατάγματα για TAKATA στο Υπ. Μεταφορών-Ενημερώνονται οι βουλευτές
Ανείπωτη τραγωδία... Τρίμηνο βρέφος εντοπίστηκε νεκρό στο κρεβατάκι του
Τελεσίγραφο Λοϊζίδου-Προχωρά με μέτρα αν δεν περιληφθούν αδικήματα που εντόπισε στο κατηγορητήριο Αββακούμ
Τα παράπονα για spam μηνύματα, οι έλεγχοι ασφάλειας για κυβερνοεπιθέσεις και οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής
Επιμήκυνση περιόδου, εμπλουτισμός προϊόντος στόχοι για 2025 για το Υφυπουργείο Τουρισμού
Κατάλληλος για Κυριακάτικη βόλτα ο καιρός, στους 20 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το άγχος συρρίκνωσης των μεγάλων, ο φόβος των Βουλευτικών και η άτσαλη προσπάθεια συσπείρωσης
Θέτουν ενώπιον της Υπουργού τον βομβαρδισμό σύννεφων και αφαλατώσεις-Προτάσεις γεωργών για το υδατικό