Διπλό ραντεβού Στιούαρτ με Χριστοδουλίδη και Τατάρ εν μέσω χαμηλών προσδοκιών

Συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 3:00 το απόγευμα. Ο καθορισμός της σχετίζεται με τις εξελίξεις που αναμένονται το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, όταν αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ για τα οδοφράγματα, αλλά και οι επαφές της Αναπληρώτριας ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, που έχουν προγραμματιστεί στις 10 του μήνα.

Ο κ. Στιούαρτ αναμένεται να συναντήσει και στα κατεχόμενα τον Ερσίν Τατάρ, στις 4:30 το απόγευμα. Δεν έχει μεσολαβητικό ρόλο, ωστόσο ενδεχομένως να μεταφέρει κάποιες θέσεις από τη μία στην άλλη πλευρά, ενώ αναμένεται να λειτουργήσει κυρίως προπαρασκευαστικά. Η νέα συνάντηση μεταξύ του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ερσίν Τατάρ δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, παρόλο που ο Τατάρ μίλησε για 7 ή 8 Φεβρουαρίου. Δεδομένου, όμως, πως έχει αποφασιστεί πως θα προηγηθεί των επαφών Ντι Κάρλο, αυτές οι ημερομηνίες θεωρούνται αρκετά πιθανές.

Η προσπάθεια για επίτευξη κάποιας συμφωνίας συνεχίστηκε και την Πέμπτη, ανάμεσα στους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Μενέλαο Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ, ωστόσο η εικόνα που υπάρχει εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά απαισιόδοξη, καθώς η τουρκική πλευρά επιμένει στη δική της θέση πως ο στόχος της όποιας προσπάθειας είναι βασικά να ανοίξει οδόφραγμα στη Μια Μηλιά και αρνείται να δει την χρησιμότητα της πρότασης του Προέδρου, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ελληνική πλευρά. Στην πορεία ο Τατάρ έριξε και την ιδέα της Λουρουτζίνας, για να δείξει ότι διαθέτει και αυτός πρόταση, μετά το πακέτο οκτώ σημείων του Προέδρου, αλλά στην πραγματικότητα θέλει απλώς να γίνει αυτό που μπορεί να «πουλήσει» στα κατεχόμενα ως ενέργεια του ιδίου για να διευκολύνει τη ζωή των Τ/κ.

Έτσι κι αλλιώς, ο Ερσίν Τατάρ, που πλέον παρουσιάζεται και επίσημα ως υποψήφιος για τις παράνομες «προεδρικές εκλογές» ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για το προφίλ και την «προεκλογική» του εικόνα, από ό,τι για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Το πρόβλημά του με τις λεγόμενες «τράνζιτ» διελεύσεις είναι ότι δεν βλέπει τον λόγο να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση που δεν θεωρεί ότι εξυπηρετεί με κάποιο τρόπο τον στόχο του για αναγνώριση του ψευδοκράτους, που είναι η γραμμή που κινείται σε ό,τι αφορά την ουσία του Κυπριακού.

Ο εγκάθετος της κατοχής προβαίνει σε ένα συνεχές blame game, προϊδεάζοντας για αποτυχία στο ζήτημα των οδοφραγμάτων, ενδεχομένως θέλοντας να την αξιοποιήσει και ως ένα επιπλέον «αποδεικτικό στοιχείο» για την αδυναμία εξεύρεσης κοινού εδάφους, που είναι και η πραγματική του ατζέντα, ενόψει της διευρυμένης συνάντησης. Για αυτό και αναμένεται να διαφανεί τι είδους προετοιμασία θα κάνει η κ. Ντι Κάρλο, αφού στόχος του φαίνεται να είναι να χρησιμοποιήσει την συνάντηση του Μαρτίου για να επαναλάβει τις απαράδεκτες διχοτομικές του θέσεις και όχι για να συμβάλει στην επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Στην παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο Τατάρ επανέλαβε ότι εργάζονται με την Άγκυρα για μια «νέα πολιτική δύο κρατών» και ότι οι προσπάθειες για συμφωνία με ομοσπονδιακή βάση ήταν μάταιες και χάσιμο χρόνου. «Δεν έχει νόημα να ξαναξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης στη βάση μιας ομοσπονδίας», υποστήριξε, επαναφέροντας την γνωστή του θέση περί «κυριαρχικής ισότητας», για την οποία, όσο πλησιάζουν οι παράνομες «προεδρικές» όλο περισσότερο τον επικρίνουν και στα κατεχόμενα.

Από την πλευρά του ο Γιλμάζ ενίσχυσε το αφήγημα Τατάρ, λέγοντας ότι η λύση μπορεί να προκύψει μόνο «με βάση τις πραγματικότητες στο νησί» και δεν υπάρχει νόημα να επαναφέρουμε μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί πολλές φορές και δεν έχουν φέρει αποτελέσματα.

Γίνεται κατανοητό πως, όσο χαμηλά και να τίθεται ο πήχης, για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για τις προοπτικές της πολυμερούς, θα πρέπει η κ. Ντι Κάρλο να ακούσει και τι έχουν να της πουν πίσω από κλειστές πόρτες, πέραν από τις δημόσιες δηλώσεις, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάποια μεγάλη απόκλιση. Πριν, ωστόσο, από τις επαφές της αξιωματούχου των ΗΕ θα γίνει και η δεύτερη συνάντηση για τα οδοφράγματα, η οποία ενδεχομένως να καταλήξει και σε οριστικό ναυάγιο, δεδομένης της θέσης της τουρκικής πλευράς, κάτι που αναμένεται να καταστήσει ακόμη χειρότερο το κλίμα.

Δειτε Επισης

Παρέμβαση Χατζηγιάννη για Γάζα και Ιράν στην Ολομέλεια ΚΣ ΟΑΣΕ
Καταγγελίες για τα ΤΑΕΠ Λάρνακας και Αμμοχώστου-«Η Αγία Νάπα βγάζει περισσότερους τραυματίες από ένα πόλεμο»
Αυτή είναι η απόφαση για Βαρωσιώτου-«Παρουσίασε σοβαρές αδυναμίες, υπέπεσε σε σοβαρά νομικά σφάλματα»
Τατάρ στον Πρωθυπουργό του Αζερμπαϊτζάν: Η «τδβκ» είναι η τιμή και η σημαία του τουρκικού κόσμου
Νομοθετική ρύθμιση για εγγραφή εταιρειών συμφερόντων τρίτων χωρών αναζητά η Βουλή
Aναζωπύρωση της φωτιάς στην Ιεράπετρα στην Κρήτη-Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση οικισμών
Ενημέρωσε τους αρχηγούς κομμάτων για τα νομοσχέδια για φορολογική μεταρρύθμιση ο Κεραυνός
X. Σενέκης στην ΚΣ ΟΑΣΕ: Η τουρκική κατοχή δεν είναι παγωμένη σύγκρουση
Ηχούν οι Σειρήνες στις 15 και 20 Ιουλίου
Την αντισυνταγματικότητα πρόνοιας για λήψη σάλιου από υπόπτους εξετάζει το Ανώτατο