Θέτουν ενώπιον της Υπουργού τον βομβαρδισμό σύννεφων και αφαλατώσεις-Προτάσεις γεωργών για το υδατικό

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το υδατικό, τόσο για τον αγροτικό κόσμο όσο και για το Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο καταβάλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανομβρίας σε μια περίοδο όπου το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο, καθώς ο καιρός δεν βοηθά για άμβλυνση του. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι γεωργοί ετοίμασαν καινοτόμες προτάσεις, τις οποίες θα θέσουν ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του υδατικού.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων μερών σε συνεδρία της Επιτροπής, όπου αναμένεται να τεθούν για μια ακόμα φορά προτάσεις για την επίλυση του ζητήματος των ελλείψεων σε ποσότητες νερού, όσον αφορά αρδευτικούς σκοπούς.

Μιλώντας στον REPORTER, ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού, Τάσος Γιαπάνης, ανέφερε πως ανάμεσα στις προτάσεις που θα θέσουν προς συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής οι γεωργοί, είναι και ο βομβαρδισμός στα σύννεφα με συγκεκριμένα άλατα, μια μέθοδος που χρησιμοποιείται σε εξήντα χώρες παγκοσμίως. Μάλιστα, όπως προκύπτει, οι αγροτικές οργανώσεις έχουν ψάξει το όλο θέμα και στο πλαίσιο της συζήτησης, θα θέσουν στην Συμβουλευτική Επιτροπή περαιτέρω στοιχεία, ώστε να τους πείσουν. Παράλληλα, έχει γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν σχετική εισήγηση προς την Υπουργό Γεωργίας, ώστε να έρθουν στην Κύπρο δύο αεροπλάνα και προσωπικό για να βομβαρδίσουν τα σύννεφα.

Η μέθοδος αυτή, όπως εξήγησε ο κ. Γιαπάνης, αυξάνει τη βροχόπτωση μέχρι και 30%, χωρίς να χρησιμοποιούνται χημικά, ενώ, όπως είπε, μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που τέθηκε αυτή η πρακτική ως μέτρο αντιμετώπισης της ανομβρίας, ωστόσο, οι συζητήσεις έμεναν σε θεωρητικό επίπεδο.

Επιπρόσθετα, οι αγροτικές οργανώσεις θα θέσουν και δεύτερη πρόταση βασισμένη στην καινοτομία και την τεχνολογία. Η εν λόγω πρόταση θα αφορά μέθοδο αφαλάτωσης, η οποία ξεχωρίζει το νερό από το αλάτι, και όπως εξήγησε ο κ. Γιαπάνης, η παραγωγή του νερού γίνεται αναλόγως των αναγκών. Επίσης, πρόκειται για οικολογική μέθοδο, καθώς το αλάτι δεν στέλνεται πίσω στη θάλασσα.

Πάντως, αναφορικά με το υδατικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε σειρά μέτρων που αφορούν την εγκατάσταση κινητών μονάδων αφαλάτωσης, την αναβάθμιση υποδομών αρδευτικών τμημάτων, την αξιοποίηση ανενεργών γεωτρήσεων και νέες γεωτρήσεις, καθώς και την κατασκευή νέων υποδομών για τη βελτίωση της υδατοπρομήθειας κοινοτήτων. Επίσης, θα επιδοτείται η κατασκευή μικρών ιδιωτικών αφαλατώσεων, ενώ σε συνεργασία με τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης θα υλοποιηθεί πρόγραμμα μείωσης των απωλειών νερού.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξαγγελίες, ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού, Τάσος Γιαπάνης, αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του Προέδρου, σημειώνοντας πως είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Ωστόσο, όπως σημείωσε, όλα αυτά τα μέτρα είναι μεσοπρόθεσμα, με χρονικό ορίζοντα τα τρία με πέντε χρόνια. Επιπλέον, ο κ. Γιαπάνης τόνισε πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό τώρα, καθώς, όπως σημείωσε, λόγω των ελλείψεων στο νερό, ο αγρότης δεν μπορεί να έχει παραγωγή προϊόντων. Ως εκ τούτου, το κράτος θα πρέπει να ενισχύσει τα εισοδήματα των αγροτών με κάποια διασφάλιση, για να παραμείνουν στο επάγγελμα, γιατί χωρίς νερό μειώνεται η παραγωγή και κατ’ επέκταση τα εισοδήματα.

Πρόκειται, πάντως, για ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο, με όλους τους αρμόδιους να εγκύπτουν στο ζήτημα σε μια προσπάθεια να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις, τόσο για να βοηθηθούν οι γεωργοί, όσο και για να μην χρειαστεί να γίνουν αποκοπές νερού από νοικοκυριά. Ένα σενάριο το οποίο στην παρούσα φάση φαντάζει απομακρυσμένο, ωστόσο, όσο η ανομβρία συνεχίζεται, τόσο εντείνεται και η ανησυχία.

Ψάχνει μόνιμες λύσεις το Υπουργείο Γεωργίας

Πάντως, από πλευράς Υπουργείου Γεωργίας αυτό που διαμηνύεται είναι ότι ψάχνουν λύσεις που είναι σίγουρες και επιβεβαιωμένες, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αρμόδια πηγή ανέφερε ανέφερε στον REPORTER πως η μέθοδος για σπορά νεφών μελετήθηκε διεξοδικά από εμπειρογνώμονες, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου και διαπιστώθηκε πως δεν είναι μέθοδος με αποδεδειγμένα και σίγουρα αποτελέσματα.

Προς αυτό το σκοπό, το θέμα εξετάζεται σε ερευνητικό επίπεδο, καθώς πρέπει να βρεθούν λύσεις για άμεσα αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ασυνεννοησία μεταξύ αρμόδιων υπηρεσιών, Δήμων και ΒΒ για τις δειγματοληψίες στο Lady’s Mile-Ξεχωριστές ο καθένας
Παρουσιάστηκε η πρόταση νόμου για φορολόγηση υπερκερδών από ΑΠΕ-«Θα συνεχίσουν οι υψηλές τιμές στο ρεύμα»
Αναδείχθηκε η ηγεσία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ-Δέσμευση για στήριξη προσπαθειών στο Κυπριακό
Επανέρχονται οι Οικολόγοι για το Νοσοκομείο Λευκωσίας-«Οι ευθύνες είναι του Υπ. Υγείας και του ΟΚΥπΥ που αδιαφορούν»
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην Κύπρο για αξιολόγηση του «ΘΑλΕΙΑ2021-2027»
Γ. Παπαναστασίου: Συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στους επόμενους 16 μήνες
Οι νέες περιοχές στη Λάρνακα που θα εγκατασταθούν έξυπνοι μετρητές
Στο Υπουργικό η πρόταση για το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών-«Δεν έχουμε άλλο χρόνο»
Νέα προβλήματα με το λογισμικό του ΓεΣΥ το πρωί της Δευτέρας
Πιέσεις για περαιτέρω επέκταση της άδειας μητρότητας για τις νέες μητέρες-Προβληματισμένοι οι εργοδότες