Τα παίρνουν λίγοι, φακελώνονται όλοι-Ο χρηματισμός γιατρών, η άδικη ισοπέδωση και ο φόβος ασθενών για καταγγελίες
Άντρια Δημητρίου 06:00 - 01 Φεβρουαρίου 2025
Αναταράξεις έχουν προκληθεί για άλλη μία φορά στον τομέα της Υγείας, μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης χρηματισμού γιατρού από οικογένεια ασθενούς, που τελικά κατέληξε, με τον ΟΚΥπΥ να προχωρεί άμεσα στο τερματισμό της σύμβασης του συγκεκριμένου ιατρού, ο οποίος διερευνάται για ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα.
Η υπόθεση ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων από όλες τις πλευρές, φέρνοντας παράλληλα στο φως της δημοσιότητας περιπτώσεις κατάχρησης του Συστήματος Υγείας από ιατρούς για παράνομες χρεώσεις ασθενών. Παρόλες τις προσπάθειες που έγιναν από Υπουργείο Υγείας, τον ΟΚΥπΥ και τον ΟΑΥ, ώστε να περιοριστούν οι καταχρήσεις, εντούτοις διαφαίνεται ότι οι διαδικασίες ελέγχου των ιατρών μπάζουν από παντού και οδηγούν σε μία κουλτούρα φόβου από πλευράς ασθενών για καταγγελίες, ενώ ταυτόχρονα στιγματίζονται όλοι οι γιατροί για τους λίγους που παίρνουν τα φακελάκια.
Πηγές από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο εξήγησαν στον REPORTER πως η διαδικασία εξέτασης πειθαρχικής ευθύνης ενός γιατρού αποτελείται από συνολικά πέντε στάδια. Αρχικά η υπόθεση/καταγγελία τίθεται ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας και ενώπιον του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος, ενώ στη συνέχεια το Συμβούλιο, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει ενώπιον του η Επιτροπή Δεοντολογίας, αποφασίζει κατά πόσον θα οριστεί ερευνώντας λειτουργός ή όχι για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ακολούθως, στην περίπτωση που οριστεί από το Συμβούλιο ερευνώντας λειτουργός, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, επανέρχεται και παρουσιάζει τα αποτελέσματα. Μετέπειτα, το Συμβούλιο αξιολογώντας τα ευρήματα, αποφασίζει εάν θα παραπέμψει ή όχι την υπόθεση ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, το οποίο είναι αυτόνομο και ανεξάρτητο. Τέλος, η απόφαση για το κατά πόσον προκύπτουν πειθαρχικά αδικήματα και ποια ποινή θα επιβληθεί (παρατήρηση, πρόστιμο, αφαίρεση άδειας) ανήκει αποκλειστικά στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Οι ίδιες πηγές ξεκαθάρισαν πως ο ΠΙΣ είναι ο πρώτος που απαιτεί πλήρη διαλεύκανση καταγγελιών που αφορούν μέλη του και απονομή δικαιοσύνης, ώστε να μην αμαυρώνεται το επιστημονικό κύρος και η αξιοπρέπεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των ιατρών που υπηρετούν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ηθικό δείκτη την επιστήμη και που με τον ίδιο ζήλο και υπευθυνότητα, παρέχουν ιατρική φροντίδα στους ασθενείς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα καταγγελία για γιατρούς που ζητούσαν φακελάκι-«Ήθελαν 200 ευρώ για ένα ραντεβού»
Σημείωσαν παράλληλα πως η πειθαρχική ευθύνη των ιατρών διέπεται από αυστηρή νομοθεσία του κράτους και οι σχετικές ενέργειες πρέπει να στηρίζονται στην αρχή της νομιμότητας της δράσης των διοικητικών οργάνων και δεν μπορεί ποτέ να είναι αυθαίρετες και χωρίς το σχετικό νομικό υπόβαθρο. Οι αρχές του κράτους δικαίου, όπως μας αναφέρθηκε, πρέπει ανεξαρτήτως των ιδιαιτέρων περιστατικών της κάθε περίπτωσης, να εφαρμόζονται, σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος για κατάργηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο, αυτό που διευκρινίζεται, είναι πως ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ή το Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών, δεν έχουν αρμοδιότητα να αναστέλλουν την εγγραφή ιατρού στο μητρώο ιατρών προληπτικά και πριν να καταδικαστεί ιατρός για πειθαρχικό αδίκημα. Εντούτοις, ο ΠΙΣ έχει εισηγηθεί προ καιρού στις αρμόδιες αρχές, την θέσπιση σχετικού νομικού πλαισίου που να επιτρέπει την αναστολή της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ιατρού, όταν υπάρχει εκκρεμούσα σοβαρή πειθαρχική ή ποινική υπόθεση
Κουλτούρα φόβου και διστακτικότητα στους ασθενείς
Σε σχέση με την κουλτούρα που υπάρχει αναφορικά με τις καταγγελίες, αφού επικρατεί το αίσθημα φόβου σε αρκετές περιπτώσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου ΟΣΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης, ανέφερε στον REPORTER πως γίνονται δέκτες παραπόνων, ωστόσο είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου ασθενείς προβαίνουν σε επίσημη καταγγελία. Και αυτό διότι, όπως εξήγησε, οι περισσότεροι ασθενείς δεν θέλουν να καταγγείλουν επώνυμα, κυρίως λόγω φόβου, με αποτέλεσμα ο μικρός αριθμός των καταγγελιών να μην αντικατοπτρίζει τα παράπονα που δέχεται η Οργάνωση.
«Δυστυχώς υπάρχει μία κουλτούρα φόβου και διστακτικότητας στην χώρα μας σε ό,τι αφορά στις καταγγελίες και πόσο μάλλον σε βάρος ιατρών, λόγω της άποψης ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι ασθενείς να τους χρειαστούν στο μέλλον και να μην θέλουν να τους εξυπηρετήσουν. Υπάρχουν ποσοτικά στοιχεία με παράπονα που λαμβάνει η ΟΣΑΚ, ωστόσο δεν είναι η πραγματική εικόνα της κατάστασης, διότι υπάρχουν ακριβώς πολλά περιστατικά τα οποία δεν καταγγέλλονται», ανέφερε.
Την ίδια ώρα ο κ. Λαμπριανίδης, επισήμανε πως οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν πως ως ασθενείς είναι φορείς δικαιωμάτων, ωστόσο στην Κύπρο υπάρχει γενικότερο πρόβλημα διεκδίκησης τους, κάτι όμως που αναμφίβολα θα πρέπει να αλλάξει, προκειμένου να αλλάξουν και τα δεδομένα σε βάρος των πολιτών.
Όπως τόνισε, «οι ασθενείς πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν υποχρέωση όταν παρατηρούν κάτι παράνομο ή καταστάσεις που δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν ή κακή συμπεριφορά, να προχωρούν σε καταγγελίες. Έχουμε καταφέρει να λειτουργήσει ένα σύστημα υγείας πολύ γενναιόδωρο σε αμοιβές προς τους γιατρούς και το ελάχιστο που πρέπει να κάνουν οι επαγγελματίες υγείας είναι να μεταχειρίζονται με σεβασμό, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη τους ασθενείς».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τερματίστηκαν οι υπηρεσίες του γιατρού που φέρεται να ζήτησε φακελάκι-Έρευνα για ποινικά αδικήματα
Σε ό,τι αφορά τα μεμονωμένα περιστατικά για παράνομες χρεώσεις από γιατρούς σε ασθενείς που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Λαμπριανίδης σημείωσε πως δεν είναι αντιπροσωπευτικά για το σύνολο των γιατρών, σημειώνοντας πως αποτελούν μία μειοψηφία που θέλει να χρηματίζεται, πέραν από την αμοιβή που δικαιούται. «Δεν μηδενίζουμε και δεν θεωρούμε ότι όλοι οι γιατροί συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο και είναι σημαντικό να το λέμε».
Ερωτηθείς εάν θα βοηθήσει με τις καταγγελίες η εφαρμογή του Συνηγόρου του Ασθενή, σημείωσε πως αυτό θα γίνει μόνο στην περίπτωση που εφαρμοστεί, με την φιλοσοφία να δρα υποστηρικτικά προς τον ασθενή και να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του, καθώς ο ρόλος τους είναι σημαντικός. Εξήγησε πως σήμερα οι ασθενείς, πέραν από τις οργανώσεις τους και το παρατηρητήριο στην ΟΣΑΚ, δεν νιώθουν ότι υπάρχει κάπου που μπορούν να βρουν το δίκιο τους, αφού η Επίτροπος Διοικήσεως είναι φυσικά ένας ανεξάρτητος οργανισμός που κάνει αρκετά καλή δουλειά, αλλά θα προχωρήσει μόνο με συστάσεις.
Σχετικά με τις διαδικασίες ελέγχου των γιατρών, ο κ. Λαμπριανίδης τόνισε πως είναι ανύπαρκτες, αφού όταν κάποιος ξεκινήσει να εργάζεται στην Κύπρο, δεν υποβάλλεται ξανά σε έλεγχο για το πόσο καλός είναι στη δουλειά του ή αν μπορεί να εξασκεί την ιατρική. «Ο ΟΑΥ πρέπει να εφαρμόσει διαδικασίες για να ελέγχει την ποιότητα και τον τρόπο που παρέχονται οι υπηρεσίες δίκαια και με αξιοπρέπεια με γνώμονα την δημόσια υγεία» σημείωσε.
Καταλήγοντας επισήμανε πως οι ασθενείς μπορούν να απευθύνονται στην ΟΣΑΚ και στο 1403, όπου θα ενημερωθούν για τα επόμενα βήματα τους, αλλά και για τις ενέργειες στις οποίες μπορεί να προβεί η Οργάνωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποινικά και πειθαρχικά διερευνάται γιατρός που φέρεται να ζήτησε φακελάκι-«Ντροπή», απαντά ο Δαμιανός