Η αίτηση για άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, δεν προσδίδει δικαίωμα παραμονής

Προσφυγή που καταχωρίστηκε από αλλοδαπή υπήκοο εναντίον του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης απέρριψε το Διοικητικό Δικαστήριο σημειώνοντας ότι η υποβολή και μόνο αιτήματος για παραχώρηση άδειας παραμονής και εργασίας για ανθρωπιστικούς λόγους, δεν προσδίδει δικαίωμα παραμονής στη Δημοκρατία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νομική Υπηρεσία.

Όπως αναφέρει η Νομική Υπηρεσία, σε απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου ημερομηνίας 28 Ιανουαρίου 2025 με την οποία απέρριψε προσφυγή που καταχωρίστηκε από αλλοδαπή υπήκοο εναντίον του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, επιδικάζοντας έξοδα υπέρ της Δημοκρατίας, λέχθηκε ότι αίτηση για παραχώρηση άδειας παραμονής και εργασίας για ανθρωπιστικούς λόγους, της οποίας η εξέταση βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τις Υπηρεσίες της Δημοκρατίας, δεν προσδίδει οποιοδήποτε δικαίωμα παραμονής του αιτητή στη Δημοκρατία και η απόφαση επιστροφής μπορεί να εκτελείται.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται, εναντίον της αιτήτριας είχαν εκδοθεί από τις Αρχές της Δημοκρατίας διατάγματα κράτησης και απέλασης ως «απαγορευμένη μετανάστης», αφότου διαπιστώθηκε ότι παρέμενε παράνομα στη Δημοκρατία και αφότου απορρίφθηκαν τρία αιτήματά της για διεθνή προστασία. Η αιτήτρια, προστίθεται, προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο ζητώντας ακύρωση των εις βάρος της διαταγμάτων, ισχυριζόμενη πρώτον, ότι η κήρυξή της ως «απαγορευμένης μετανάστη» εκκρεμούσης της απάντησης του Υπουργείου Εσωτερικών στο αίτημά της για παραχώρηση άδειας παραμονής και εργασίας για ανθρωπιστικούς λόγους, παραβιάζει πρόνοιες της νομοθεσίας, και ότι δεύτερον, το διάταγμα κράτησής της παραβιάζει τη νομοθεσία καθότι, σύμφωνα με την ίδια, δεν παρουσιάζει κίνδυνο διαφυγής.

Το Δικαστήριο, υιοθετώντας τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, αναφέρεται, απέρριψε την προσφυγή της αιτήτριας αναφέροντας ότι αξιολογώντας όλα τα ενώπιον του στοιχεία και δεδομένα κατέληξε «ότι ουδείς λόγος ακύρωσης ευσταθεί».

«Ειδικότερα, αποδέχομαι ως ορθή την εισήγηση της ευπαίδευτης δικηγόρου των καθ’ ων η αίτηση πως η υποβολή και μόνο του αιτήματος της αιτήτριας για παραχώρηση άδειας παραμονής και εργασίας για ανθρωπιστικούς λόγους, δεν της προσδίδει οποιοδήποτε δικαίωμα παραμονής στη Δημοκρατία», αναφέρει το Δικαστήριο, σημειώνοντας ότι η απλή εκκρεμότητα σχετικής αίτησης, όπως εν προκειμένω, δεν επαρκεί.

Αναφέρεται επίσης ότι το Δικαστήριο σημειώνει ότι ο Ανώτερος Λειτουργός Μετανάστευσης «έχει διακριτική ευχέρεια και όχι υποχρέωση να μην εκδώσει απόφαση επιστροφής έως ότου ολοκληρωθεί τυχόν εκκρεμούσα διαδικασία ανανέωσης άδειας διαμονής ή οποιοσδήποτε άλλης άδειας που παρέχει δικαίωμα παραμονής σε υπήκοο τρίτης χώρας, ο οποίος παραμένει παράνομα στο έδαφος της Δημοκρατίας […] και είναι εδώ που υπεισέρχεται η κρίση της Διοίκησης αναλόγως των συνθηκών της κάθε υπόθεσης.»

Σημειώνεται ότι εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκαν η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιάννα Χατζηχάννα και η Θεοχάρια Παπανικολάου, Δικηγόρος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κρατούσε ποτήρι με ναρκωτικά 28χρονος στη Λεμεσό-Είδε τους αστυνομικούς και έτρεξε να ξεφύγει
Καύσιμα, πυρόσφαιρα και σιωπή-Επιστήμονες και συγγενείς αμφισβητούν το αφήγημα των αρχών για τα Τέμπη
Συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν στο Ομάν για τα πυρηνικά-Οι απειλές Τραμπ
Βροχές και καταιγίδες μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα στο μενού του καιρού-Επιστρέφει η ηλιοφάνεια την από την Τρίτη
Εντείνονται οι αμερικανικές πιέσεις στο Κίεβο-Στόχος η αποδοχή της συμφωνίας για τα ορυκτά
ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ καρέ η στιγμή της έκρηξης έξω από τα γραφεία της Hellenic Train-Σε σακίδιο η βόμβα
Κατέρριψε ουκρανικά drone στο Κουρσκ και στο Ροστόφ η Ρωσία
Μετά το Πάσχα αποφασίζει ο Οδυσσέας τις λεπτομέρειες για την πολιτική του κίνηση
Στο ίδιο... τέμπο οι εμπρησμοί και οι βομβιστικές επιθέσεις, παραμένουν στα ύψη-Μία υπόθεση κάθε 38 ώρες
Εκτός Πουρνάρα τα 27 παιδιά μετά την έκθεση της Λοττίδη-Ταχύτερες διαδικασίες αποκατάστασης ασυνόδευτων παιδιών