Η ενεργειακή συνεργασία με ΕΕ στο επίκεντρο ατζέντας της Τουρκίας-«Μόνο η Κύπρος παραμένει αντίθετη»

Η Τουρκία ξεκινά μια διπλωματική προσπάθεια για να επανεκκινήσει τις ενεργειακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στοχεύοντας στην προοπτική του να καταστεί ένας σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου, μετά που προηγούμενες συζητήσεις διακόπηκαν λόγω έντασης με την Κύπρο, γράφει το POLITICO.

Σε δηλώσεις του στο POLITICO την Κυριακή, ο Πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ, Φαρούκ Καϊμακτσί, δήλωσε ότι η ενεργειακή συνεργασία θα τεθεί στο επίκεντρο της ατζέντας της χώρας, στο πλαίσιο ενός προγραμματισμένου ξεπαγώματος των σχέσεων που θα περιλαμβάνει εμπορικές συνομιλίες και πολιτική συνεργασία για τους πολέμους στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Η ώθηση έρχεται καθώς χώρες μέλη της ΕΕ όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό αέριο μετά την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας διέλευσης που τους επέτρεπε να εισάγουν προμήθειες μέσω της Ουκρανίας στην αρχή του έτους, αναφέρεται.

«Έχουμε τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου», είπε ο Καϊμακτσί. «Έχουμε 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, που προέρχονται κυρίως από το Αζερμπαϊτζάν — και μπορούμε εύκολα να το επεκτείνουμε αυτό, συνδέοντάς το με το μεσογειακό αέριο. Ο ρόλος μας είναι εκεί, το δυναμικό μας είναι εκεί", ανέφερε.

Ωστόσο, οι υψηλού επιπέδου συνομιλίες για το εμπόριο ενέργειας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ διακόπηκαν το 2019, με τους ηγέτες της Ένωσης να δηλώνουν ότι δεν θα διεξάγονται συναντήσεις "για την ώρα" λόγω διαμάχης μεταξύ Άγκυρας και της  Κύπρου που είναι χώρας μέλος, σχετικά με τα δικαιώματα γεώτρησης φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, αναφέρεται.

Σύμφωνα με δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι τουρκικές εταιρείες επιδιώκουν να εξάγουν ορυκτά καύσιμα "εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων", αναφέρεται και προστίθεται πως η Κύπρος και η Ελλάδα επίσης έχουν ελπίδες να εκμεταλλευτούν τους προσοδοφόρους φυσικούς πόρους, αλλά έχουν έλθει αντιμέτωπες με την αντίθεση της Τουρκίας.

"Παρότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ο διάλογος για την ενέργεια ΕΕ-Τουρκίας είναι μπλοκαρισμένος λόγω αποφάσεων που ελήφθησαν το 2019. Θεωρούμε ότι και οι δύο πλευρές χάνουν από αυτή την κατάσταση", είπε ο Καϊμακτσί. «Η Τουρκία είναι μία από τις τρεις ή τέσσερις κύριες ενεργειακές αρτηρίες — αν θα τη χρησιμοποιήσει ή όχι εξαρτάται από την ΕΕ", πρόσθεσε.

Κατά την άποψή του, μόνο η Κύπρος παραμένει τώρα αντίθετη στην επανέναρξη του διαλόγου για το θέμα. «Μπορεί να μην χρειάζονται πολλή ενέργεια στη ηλιόλουστη Μεσόγειο», είπε ο Πρέσβης, «αλλά τα περισσότερα κράτη μέλη λένε ότι χρειάζονται περισσότερη ενέργεια, περισσότερη διαφοροποίηση ». Έτσι, αυτό θα συνεχιστεί, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πώς απαντά η ανάδοχος εταιρεία για τη γέφυρα στην Καλαβασό-«Καμιά αλλοίωση στο ύψος»
Aναβλήθηκαν για τις επόμενες ώρες οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας με πρωτοβουλία Ερντογάν
Προκαλούν οι Τούρκοι μετά τον διορισμό Γιοχάνες Χαν-«Να παροτρύνει την Ε/κ να αποδεχτεί τις πραγματικότητες»
Χρέωνε 100 ευρώ το κιλό για να φυλάει ναρκωτικά στην οικία του ο 35χρονος
Ξεκινούν οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας μετά από τρία χρόνια-Ποιοι εκπροσωπούν την κάθε πλευρά
Μοίρασαν τις ευθύνες και δεν ανέλαβαν καμία οι Γενικοί Διευθυντές-Έντονες αντιδράσεις μελών της Ερευνητικής
Ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί στην Τουρκία αν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις
Δεκαπετάχρονος κατήγγειλε ομοφοβική επίθεση-Τον εξύβρισαν και τον χτύπησαν καθώς περπατούσε στη Λακατάμια
Στην Κωνσταντινούπολη η ρωσική αντιπροσωπεία
Ερωτήματα για τα σημεία εισόδου ζώων στη Δημοκρατία και για τη φάρμα με τα καγκουρό από τους Οικολόγους