Μουσουλμανικό μικροκράτος στα πρότυπα του Βατικανού, ιδρύει η Αλβανία
12:12 - 26 Ιανουαρίου 2025
Μια πρωτοφανής πρωτοβουλία ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, με την ίδρυση ενός κυρίαρχου μουσουλμανικού μικροκράτους στα Τίρανα, στα πρότυπα του Βατικανού. Σκοπός του νέου αυτού κρατιδίου, όπως δήλωσε ο Ράμα, είναι η διαφύλαξη και η προώθηση της θρησκευτικής ανεκτικότητας, με επίκεντρο το Τάγμα των Μπεκτασήδων.
Το υπό ίδρυση κράτος, το οποίο θα ανήκει στο τάγμα των σιιτών Σούφι Μπεκτασήδων, αναμένεται να είναι ένα από τα μικρότερα στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Ράμα, θα διαθέτει δική του κυβέρνηση, αλλά όχι φορολογία ή αστυνομία, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα απειλεί την εθνική κυριαρχία της Αλβανίας. Ο Ράμα, μιλώντας σε τελετή για την επέτειο των 95 ετών από τη μεταφορά της έδρας των Μπεκτασήδων από την Τουρκία στην Αλβανία, τόνισε ότι «η ιστορία των Μπεκτασήδων είναι από μόνη της ένα κάλεσμα να δοθεί στην ιερή έδρα του Παγκόσμιου Κέντρου των Μπεκτασήδων καθεστώς παρόμοιο με του Βατικανού».
Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το συμβολικό αυτό κράτος δεν θα περιλαμβάνει τείχη, αστυνομία, στρατό ή φορολογικό σύστημα, αλλά θα αποτελεί «μία έδρα, ένα πνευματικό κράτος». Ωστόσο, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί από το αλβανικό κοινοβούλιο.
Το Τάγμα των Μπεκτασήδων, ένα παρακλάδι των Σούφι, ιδρύθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 13ο αιώνα. Η έδρα του μεταφέρθηκε στην Αλβανία το 1929, μετά την απαγόρευση της λατρείας των μελών του στην Τουρκική Δημοκρατία του Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Ράμα είχε προαναγγείλει από πέρυσι τα σχέδια της Αλβανίας για την ίδρυση ενός μικροκράτους στα ανατολικά της πρωτεύουσας, ως πνευματικού κέντρου για τους Μπεκτασήδες, οι οποίοι είναι διασκορπισμένοι στο Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, περίπου το 10% του πληθυσμού της Αλβανίας αυτοπροσδιορίζονται ως Μπεκτασήδες. Η δημιουργία αυτού του μοναδικού μουσουλμανικού μικροκράτους αναμένεται να ενισχύσει τον ρόλο της Αλβανίας ως κέντρου θρησκευτικής ανεκτικότητας και πνευματικής κληρονομιάς.
Πηγή: ΚΥΠΕ