Οι ΗΠΑ παγώνουν για 90 ημέρες όλη τη βοήθειά τους στο εξωτερικό-Οι χώρες που εξαιρούνται

Ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Μάρκο Ρούμπιο, πάγωσε τη βοήθεια στο εξωτερικό που χορηγούν οι ΗΠΑ, με εξαίρεση αυτή που προορίζεται για το Ισραήλ και την Αίγυπτο, για το διάστημα που θα επανεξετάζονται όλα τα προγράμματα, σύμφωνα με εσωτερικό ενημερωτικό σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Δεν θα δεσμευτούν κεφάλαια (...) για νέες χορηγήσεις ή παρατάσεις αν δεν έχουν επανεξεταστεί και εγκριθεί», βάσει του προγράμματος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει το εσωτερικό έγγραφο, το οποίο συμβουλεύτηκε χθες Παρασκευή το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επείγουσα επισιτιστική βοήθεια επίσης εξαιρείται, ωστόσο το κείμενο δεν κάνει καμιά αναφορά στην Ουκρανία, η οποία λάμβανε από την προηγούμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δισεκατομμύρια δολάρια για να αμύνεται έναντι της Ρωσίας — κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως παγώνει επίσης.

Το έγγραφο βασίζεται σε εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, διατάσσοντας το πάγωμα της αμερικανικής βοήθειας στο εξωτερικό για 90 ημέρες.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος συγκαταλέγονται στις χώρες που λαμβάνουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.

Στο εσωτερικό έγγραφο, ο νέος ΥΠΕΞ αναφέρει πως είναι αδύνατο για τη νέα κυβέρνηση να αποτιμήσει αν όλες οι δεσμεύσεις για βοήθεια «δεν είναι διπλές, είναι αποτελεσματικές και συμμορφώνονται προς την εξωτερική πολιτική του προέδρου Τραμπ».

Αυτός ο τελευταίος στο διάταγμά του τη Δευτέρα ανέφερε πως «η βιομηχανία και η γραφειοκρατία της βοήθειας των ΗΠΑ στο εξωτερικό δεν ευθυγραμμίζονται με τα αμερικανικά συμφέροντα και, σε πολλές περιπτώσεις, αντιτίθενται στις αμερικανικές αξίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Επιτρέπει την απέλαση μεταναστών το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ-Επικαλείται νόμο του 18ου αιώνα
Τουλάχιστον εννέα νεκροί από επίθεση ενόπλων εναντίον κέντρου απεξάρτησης τοξικομανών στο Μεξικό
ΒΙΝΤΕΟ: Περιορίστηκε μετά από πέντε ώρες η μεγάλη φωτιά σε κέντρο διαλογής απορριμμάτων στο Παρίσι
ΒΙΝΤΕΟ: Κατάδικος επιτέθηκε στο δικηγόρο της μέσα στο Δικαστήριο-Το έπραξε και στο παρελθόν
Ο Τραμπ απειλεί την ΕΕ για τα αντίμετρα-«Έχετε δεσμευτεί να αγοράσετε αμερικανική ενέργεια, θα πληρώσετε»
Καπνοί κάλυψαν το Παρίσι-Τεράστια φωτιά σε κέντρο διαλογής απορριμμάτων
Σχέδιο της Κομισιόν για δασμούς 25% σε μία σειρά από αμερικανικά εμπορεύματα
Αδιαφάνεια στη χρηματοδότηση ΜΚΟ από την ΕΕ εντοπίζουν οι Ευρωπαίοι ελεγκτές
Με μεγάλη πτώση, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Το νέο κοινοβούλιο της Γροιλανδίας συνεδρίασε για πρώτη φορά εν μέσω πιέσεων από τον Τραμπ