Επιβολή προστίμων για επικίνδυνες οικοδομές προτείνει ο Δήμαρχος Λεμεσού

Πρόταση για εφαρμογή της νομοθεσίας, η οποία προβλέπει την επιβολή διοικητικών προστίμων σε ιδιοκτήτες επικίνδυνων οικοδομών, που αρνούνται ή αδιαφορούν να τις συντηρήσουν, θα θέσει ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμαρχος Λεμεσού, Γιάννης Αρμεύτης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή το χθεσινό περιστατικό πτώσης μπαλκονιού στην περιοχή Γερμασόγειας, του Δήμου Αμαθούντας, καθώς και παρόμοιο περιστατικό που σημειώθηκε το Δεκέμβριο στον Δήμο Λεμεσού, ο κ. Αρμεύτης ανέφερε πως στον Δήμο Λεμεσού έχουν καταγραφεί περίπου 500 οικοδομές που χρήζουν συντήρησης, ενώ σχεδόν 150 έχουν κηρυχθεί ως επικίνδυνες.

«Από την εμπειρία μας, το κόστος (συντήρησης) κυμαίνεται μεταξύ μισού με ένα εκατομμύριο ευρώ» είπε και υπέδειξε ότι, με βάση τον προϋπολογισμό του, «ένας Δήμος δεν μπορεί να ξοδέψει αυτά τα ποσά».

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η ανάκτηση αυτών των χρημάτων σε περίπτωση που ο Δήμος προχωρήσει σε εργασίες συντήρησης μιας οικοδομής, φέρνοντας ως παράδειγμα οφειλές που εκκρεμούν προς τον Δήμο Λεμεσού, μετά από επιδιόρθωση πολυκατοικίας που έγινε πριν από 15 χρόνια.

«Με το να μπει μια υποχρέωση πάνω στον τίτλο ιδιοκτησίας σημαίνει ότι ο Δήμος θα πρέπει να περιμένει μέχρι να πωληθεί ή από δίκες που δεν καταλήγουν οπουδήποτε, καθώς προστατεύεται το δικαίωμα της ιδιωτικής κατοικίας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν νομικά θέματα που πρέπει να ξεπεραστούν.

Ο Δήμος Λεμεσού, συνέχισε, προτείνει όπως γίνει νομοθετική ρύθμιση για εφαρμογή του Πιστοποιητικού Καταλληλότητας των κτιρίων, και όπως καθοριστεί το νομικό πλαίσιο που θα καθιστά επίσημα τις Διαχειριστικές Επιτροπές ως Νομικό πρόσωπο, με όλες τις ευθύνες και υποχρεώσεις που τους αναλογούν.

Υπογράμμισε ότι ο ίδιος θα θέσει ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου πρόταση για εφαρμογή της πρόνοιας της νομοθεσίας, «ένα μέτρο που μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί», ώστε να επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα σε ιδιοκτήτες που αρνούνται ή αδιαφορούν να προχωρήσουν σε εργασίες συντήρησης των επικίνδυνων οικοδομών τους.

«Εμείς συνεχίζουμε να επιβλέπουμε και να προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τους ιδιοκτήτες και εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται θα καταγγέλλονται», είπε ο κ. Αρμεύτης, υπενθυμίζοντας ότι με τη μεταρρύθμιση της ΤΑ, η αρμοδιότητα για τον έλεγχο των επικίνδυνων οικοδομών έχει περάσει στους ΕΟΑ, ωστόσο έχει δοθεί παράταση μεταφοράς της ευθύνης αυτής μέχρι την 1η Απριλίου .

(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΒΑ)

Δειτε Επισης

Συνολικά 118 επικίνδυνα προϊόντα κοινοποιήθηκαν στο σύστημα RAPEX
Οργανώσεις κατηγορούν το Τμήμα Δασών ότι δεν αποδέχεται όρους Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης για Ακάμα
Επιθεώρησαν την περιοχή του Ακάμα Τμ.Περιβάλλοντος και συναρμόδιοι φορείς μετά τις καταγγελέις για παρανομίες
Καθήκον της πολιτείας η διασφάλιση της ορθής χρήση των υπηρεσιών των Προσωπικών Ιατρών
Σε εφαρμογή από τις 9 Απριλίου το σχέδιο Ανακαινίζω-Ενοικιάζω, οι χορηγίες που προβλέπει
Στις 1,700 οι ανασκαφές για αγνοούμενους από το 2006-«Είναι ο γιος που δεν γύρισε, ο πατέρας που χάθηκε»
Σύστησε Επιστημονική Επιτροπή για ενίσχυση της φωνής των ασθενών ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος
Γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα Υγείας η ΟΣΑΚ-«H υγεία δεν είναι απλώς στόχος πολιτικής αλλά είναι δικαίωμα»
Το 40% της χλωρίδας της Κύπρου βρίσκεται στον Ακάμα-Στα 650 τα ιθαγενή φυτά
Έπεσαν οι υπογραφές για κατασκευή πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου στο τρίφωνο Λατσιών, Γερίου και Αγλαντζιάς