Βαθύς προβληματισμός για τη στάση απέναντι σε Τραμπ-Φουντώνουν οι φωνές για στρατό και άμυνα στην Ε.Ε.

Βαθιά προβληματισμένη παρουσιάζεται η Ευρώπη για την στάση που πρέπει να τηρήσει απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, σε ότι αφορά στις διατλαντικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου πλανητάρχη, αλλά και της στάσης που τηρεί, σε διάφορα ζητήματα, όπως το Ουκρανικό, η αποχώρηση από τη Συμφωνία των Παρισσίων για το Κλίμα, αλλά και οι εμπορικές σχέσεις με την Ε.Ε.

Μπορεί να θεωρείται δεδομένο ότι θέλουν να συνεχιστεί η βορειοατλαντική συμμαχία, που κρίνεται ως εξέχουσας σημασίας για την Ε.Ε., όμως υπάρχουν αρκετές φωνές που υποστηρίζουν ότι η Ένωση πρέπει να εξετάσει και τα δικά της συμφέροντα, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να οχυρωθεί απέναντι σε προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Όπως και στο θέμα της χειραγώγησης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, έτσι και στο θέμα με τις διατλαντικές σχέσεις, το λόγο έλαβε πρώτος ο Ευρωπαίος Υπουργός Adam Szlapka, o οποίος ανέλυσε το πλάνο της πολωνικής Προεδρίας. Ο κ. Szlapka αναφέρθηκε στον πόλεμο της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, λέγοντας πως είναι ευκαιρία ώστε να ταραχθεί η τάξη. «Οι ΗΠΑ και άλλοι εταίροι στηρίζουν την Ουκρανία, από τότε που εισέβαλε η Ρωσία. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία απέναντι στο Ρώσο εισβολέα, για όσο χρειαστεί και με όση ένταση χρειαστεί. Θέλουμε μια δίκαιη ειρήνη. Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες όπως τόνισε, προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. «Ο κ. Τραμπ ζήτησε να αναλάβουμε δράση για την ασφάλεια και την άμυνά μας. Είναι σημαντικό να τα αυξήσουμε. Έχουμε δει 30% αύξηση από το 2021 στο 2024 και οι αμυντικές δαπάνες θα συνεχίσουν να αυξάνονται στο μέλλον. Προσβλέπουμε σε συνεργασία με τη νέα Κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης έχει πάρει ιδιαίτερη σημασία από όταν άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ενεργειακά θέματα με τις ΗΠΑ».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μaros Sefcovic υπέδειξε ότι η Βορειοατλαντική συμμαχία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για διατήρηση της ειρήνης μεταξύ των δύο πλευρών, υποδεικνύοντας ότι ως Ευρώπη θέλουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις γεωπολιτικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, «η Ε.Ε. θα συνεχίσει να υποστηρίζει ένα δημοκρατικό σύστημα στη βάση της χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και σεβόμενοι την εδαφική μας ακεραιότητα. Στεκόμαστε δίπλα στην Ουκρανία και θα επιχειρήσουμε μια δίκαιη και μακροπρόθεσμη ειρήνη».

Υπέδειξε ακόμα ότι «εργαζόμαστε για τις προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει. Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση, αλλά θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας σε κάθε περίσταση. Η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής του φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. Μετά λύπης βλέπουμε ότι η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, αποφάσισε να αποχωρήσει από τη συμφωνία των Παρισσίων».

Η τοποθέτηση του Λουκά Φουρλά

Από πλευράς των Κυπρίων Ευρωβουλευτών, για το θέμα μίλησε ο Λουκάς Φουρλάς, εκ μέρους του ΕΛΚ, ο οποίος υπέδειξε ανάμεσα σε άλλα ότι πρέπει η Ευρώπη να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος και πως η σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την ισορροπία δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον κ. Φουρλά, «ακούω πολλές φορές τη λέξη "μαζί". Αυτό ακριβώς το "μαζί" είναι που πρέπει να καθορίσουμε. Να καθορίσουμε ποιο είναι το κοινό μέλλον της Ευρώπης. Γιατί η νέα κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες αναδεικνύει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της γεωπολιτικής μας θέσης. Ακόμη και των οικονομικών μας σχέσεων με τον σημαντικότερο στρατηγικό μας εταίρο. Είμαστε συνέταιροι, μοιραζόμαστε κοινές αξίες και ιστορικούς δεσμούς, αλλά ακόμη και οι πιο στενοί συνέταιροι διαπραγματεύονται και πολλές φορές, ανταγωνίζονται».

Όπως είπε, «η Ευρώπη οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, προστατεύοντας τα συμφέροντα των πολιτών της και ενισχύοντας την αυτονομία της σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, η τεχνολογία και η άμυνα. Δεν μπορούμε να είμαστε παθητικοί αποδέκτες αποφάσεων, αλλά πρέπει να πρωτοστατήσουμε ως ανεξάρτητος παγκόσμιος παίκτης».

Τόνισε επίσης πως «η σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την ισορροπία δυνάμεων, εξασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ισχυρή, ανταγωνιστική και έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση».

Διερωτήθηκε επίσης «ως Ευρώπη λοιπόν, έχουμε αποφασίσει την κοινή μας στάση στις κοινές προκλήσεις του μέλλοντος ή ο καθένας τραβάει το δρόμο του χωρίς προγραμματισμό;», για να καταλήξει λέγοντας ότι, «αυτό είναι το ερώτημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρά κατά Μασκ και Ζάκερμπεργκ στην Ευρωβουλή για χειραγώγηση στα ΜΚΔ-Ζήτησε να τους καλέσουν ο Φειδίας

Διαφορετικές προσεγγίσεις για τον Τραμπ από τα κόμματα

Την ίδια ώρα, τα κόμματα στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν τις πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις με τις οποίες προσεγγίζουν το κεφάλαιο Ντόναλντ Τραμπ. Ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ, Szczerba Michal, είπε πως οι Αμερικανοί ψήφισαν και πρέπει κι εμείς να κάνουμε τη δική μας δουλειά.

Ακούσαμε πολλά στην ορκωμοσία Τραμπ, σημείωσε, «αλλά πρέπει να μείνουμε ενωμένοι. Η ειρήνη στην Ουκρανία αποτελεί προτεραιότητα και για μας, η Ρωσία είναι εκείνη που τάσσεται με την στάση της απέναντι στην ειρήνη. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση να γίνουν προτεραιότητα. Φτάνει αυτή η ρητορική του να μιλάμε απλά, πρέπει να δείξουμε τη δύναμή μας».

Εκ μέρους των Σοσιαλιστών, η Kathleen Van Bremt είπε πως πρέπει να πατήσουμε στα δικά μας πόδια, να επενδύσουμε στην ευημερία και την οικονομία μας και συνέχισε λέγοντας ότι «όπου επιλέγει ο Τραμπ και ο Μασκ τη σύγκρουση, εμείς πρέπει να επιλέγουμε το διάλογο με χώρες του Ατλαντικού. Να συνεργαζόμαστε όποτε μπορούμε, αλλά και να τραβάμε διαχωριστικές γραμμές εκεί και όπου πρέπει. Πρέπει να τραβάμε κόκκινες γραμμές όπου πρέπει και αυτό μπορεί να λυπεί την ακροδεξιά».

O Jordan Bardella από πλευράς των Patriots, τόνισε ότι «η επιστροφή Τραμπ στην ηγεσία έστειλαν μήνυμα ότι πρώτα είναι η Αμερική και μετά ο υπόλοιπος κόσμος. Ο Πρόεδρος Τραμπ, πάνω από όλα, θα υποστηρίξει τα δικά του συμφέροντα. Θα έχουμε νέα πολιτικά και γεωπολιτικά δεδομένα. Στην παγκόσμια σκηνή θα πρέπει οι λαοί να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία, η πολιτική Τραμπ δείχνει το δρόμο στην Ευρώπη. Ο μόνος κλάδος που καινοτόμησαν οι Βρυξέλλες, είναι η υπερπαραγωγή κανόνων. Η Ευρώπη αποτυγχάνει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χαιρέτησε την εκεχειρία στη Γάζα το Ευρωκοινοβούλιο-Άλλοι βάλλουν σε Νετανιάχου και άλλοι στη Χαμάς

Από την ομάδα των Συντηρητικών και των Μεταρρυθμιστών, ο Carlo Fidanza σημείωσε πως «εμείς οι Συντηρητικοί δεν μπορούμε παρά να εκτιμήσουμε τον Τραμπ, που θέλει να βάλει τέλος στα καρτέλ ναρκωτικών. Μιλά για την Γροιλανδία και τον Παναμά, που πάλι είναι προς το συμφέρον μας. Καλύτερα να δενόμαστε με τον Τραμπ, παρά με την Κίνα, με αυτή την πράσινη συμφωνία. Χθες γεννήθηκε μια νέα Αμερική και μακάρι να γεννηθεί και μια νέα Ευρώπη».

Εξάλλου, η Valerie Hayer εκ μέρους του Renew, υπέδειξε πως οι ΗΠΑ ήταν εταίρος και θα παραμείνουν. «Η μόνη μέθοδος που μπορεί να λειτουργήσει είναι η πολυμερής συνεργασία. Δεν θέλουμε εμπορικούς πολέμους, δεν μας συμφέρουν και δεν συμφέρουν ούτε τους Αμερικανούς. Πρέπει να παίξουμε κι εμείς το παιχνίδι ισχύος. Η δεύτερη πρόκληση είναι να παίξουμε ως κυρίαρχη Ευρώπη. Η τελευταία πρόκληση είναι η πολιτική. Θέλω να είμαι σαφής. Η ελευθερία έκφρασης δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταπατάται η ελευθερία των άλλων».

Ο Sergey Lagodinskiy του κόμματος των Πρασίνων ανέφερε, «συγχαρητήρια κ. Τραμπ, είστε η νέα μας πραγματικότητα. Με πρόεδρο τον Τραμπ θα πρέπει να βγούμε μπροστά και να αναλάβουμε ευθύνες. Μπορούμε να υπερασπιστούμε την Ουκρανία και να χτίσουμε την άμυνά μας με τους Αμερικανούς φίλους, αλλά και χωρίς εκείνους. Μπορούμε να μάθουμε να φέρνουμε τα πάνω κάτω και στην τεχνολογία και να καλύπτουμε τις ανάγκες των πολιτών κι όχι των ολιγαρχών. Πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα στις επόμενες γενιές».

Βλέπουμε ότι υπάρχουν απειλές για πιέσεις προς τη Γροιλανδία, είπε ο Per Clausen, βουλευτής της Αριστεράς, διερωτώμενος «τι θα κάνουμε αν ο ηγέτης της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο απειλήσει να τους εξαγοράσει. Χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία έχουν υποστηρίξει αυτές τις ενέργειες, αλλά η Ευρώπη σιωπά. Δεν υπάρχει καμία βούληση να αποστείλουμε σαφές μήνυμα. Η σιωπή είναι η καλύτερη δυνατή λύση; Δεν θα ήταν καλύτερο να υπερασπιστούμε το λαό της Γροιλανδία να υπερασπιστεί το μέλλον τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο μικροσκόπιο του Ευρωκοινοβουλίου οι σχέσεις με ΗΠΑ επί εποχής Τραμπ-Βάζει φρένο στις απουσίες η Μέτσολα

Τελευταίος μίλησε ο εκπρόσωπος της Ευρώπης των Κυρίαρχων Εθνών, Stanislav Stoyanov, που σημείωσε πως «ο κόσμος αλλάζει και είναι καλή ευκαιρία για την Ευρώπη να αποκτήσει την αξιοπρεπή θέση που της αξίζει. Ο Τραμπ μπορεί να είναι ευκαιρία κι όχι απειλή για μας. Η Ε.Ε. δείχνει ότι δεν σέβεται τον εαυτό της. Πώς να μας σέβονται οι υπερατλαντικοί μας εταίροι; Ακόμα ψάχνουμε ένα ισχυρό εταίρο του Τραμπ. Η Ε.Ε. μιλά και δεν κάνει τίποτα. Περιμένει από την Αμερική να δράσει. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διχασμένο το Ευρωκοινοβούλιο για τα μέτρα για την Κλιματική Αλλαγή-Η τοποθέτηση Γεωργίου

Δειτε Επισης

Στην ακίδα άμυνα και ασφάλεια στο Ευρωκοινοβούλιο-Τα βλέμματα της Κύπρου στη συζήτηση για Μεταναστευτικό
Στους 76 οι νεκροί από την πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία- Στις εννέα οι συλλήψεις
BINTEO: Πελάτες σούπερ μάρκετ σπρώχνουν με τα καρότσια ακτιβιστές που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία
Τουλάχιστον 20 νεκροί σε ναυάγιο πλοιαρίου με μετανάστες στην Ερυθρά Θάλασσα
Νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Άσαντ για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου
Η πρόεδρος του Μεξικού δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της χώρας, μετά τα διατάγματα Τραμπ
«Παγώνουν» οι ΗΠΑ-Σπάνια χιονοθύελλα πλήττει από σήμερα το νότιο τμήμα της χώρας
Η αντιπολίτευση του Ισραήλ ζητά από τον Νετανιάχου να ακολουθήσει το παράδειγμα του Χαλεβί και να παραιτηθεί
«Πέθαναν μπροστά στα μάτια μας»-Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη φωτιά με τους 66 νεκρούς στην Τουρκία
Πέθανε ο κιθαρίστας των Whitesnakes John Sykes