Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»
13:34 - 21 Ιανουαρίου 2025
Διευκρινίσεις σε σχέση με την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι το πακέτο οκτώ προτάσεών του προς τον Ερσίν Τατάρ κινείται στη λογική του «ή όλα ή τίποτε», έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «η διάσταση αυτή της ομαδοποίησης της αποδοχής της δέσμης των προτάσεων που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται ως προς την πτυχή κυρίως των σημείων διέλευσης».
«Όλες οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί χθες πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας και αυτό είναι κάτι απόλυτα κατανοητό ως προς τη θετική ουσιαστική εξέλιξη. Έχοντας στο επίκεντρο των προσπαθειών μας να υπάρξει μια θετική κατάληξη, κατά τη χθεσινή συνάντηση έτυχε επεξεργασίας, παρουσιάστηκε και υποβλήθηκε μια δέσμη οκτώ συγκεκριμένων προτάσεων από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, προτάσεις που θα αξιολογηθούν από την άλλη πλευρά και αναμένουμε τη δεύτερη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί για να συζητηθούν αυτές οι προτάσεις», ανέφερε.
Ερωτηθείς τι θα γίνει στην περίπτωση που η τουρκοκυπριακή πλευρά δεχθεί κάποια σημεία από τη δέσμη προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όλα τα σημεία και η κάθε θετική εξέλιξη που πρέπει να υπάρξει σε αυτή τη συζήτηση πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας. Τα τέσσερα σημεία που αφορούν τα σημεία διέλευσης θα πρέπει να τύχουν αποδοχής ως τέσσερα σημεία διέλευσης γιατί με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η πτυχή της αμοιβαιότητας», τόνισε.
Τα υπόλοιπα τέσσερα σημεία που αφορούν είτε προτάσεις για Τεχνική Επιτροπή Νεολαίας είτε την υλοποίηση της Συναντίληψης της Πύλας, το κάθε ένα από αυτά εκ των πραγμάτων και εξ ορισμού διασφαλίζει την πτυχή της αμοιβαιότητας, σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη.
«Σε κάθε περίπτωση εμείς αυτό που αναμένουμε μέσα από την εποικοδομητική στάση που επιδείξαμε και κατά τη χθεσινή συνάντηση είναι μετά την αξιολόγηση στην οποία θα προχωρήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά, να προσέλθει στην επόμενη συνάντηση με συγκεκριμένες τοποθετήσεις επί των προτάσεων. Και με την ίδια εποικοδομητική στάση θα αξιολογηθούν και αυτές οι τοποθετήσεις. Όμως, η παράμετρος αυτής της ομαδοποίησης αναφέρεται κυρίως στο ζήτημα των τεσσάρων σημείων που αφορούν τα σημεία διέλευσης», πρόσθεσε.
«Είναι τέσσερα σημεία που αφορούν τα σημεία διέλευσης και είναι άλλα τέσσερα σημεία που αφορούν κάποιες άλλες προτάσεις που έχει υποβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε αυτές αφορούν τη σύσταση τεχνικής επιτροπής νεολαίας, πρόταση που αναφέρθηκε και στο παρελθόν, είτε αφορούν την υλοποίηση της συναντίληψης της Πύλας που είχε επιτευχθεί το περασμένο καλοκαίρι αλλά δεν προχώρησε στην υλοποίηση της», σημείωσε περαιτέρω.
Ερωτηθείς αν τα σημεία διέλευσης αφορούν στη ουσία ένα σημείο διέλευσης και τρία περάσματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι πρακτικές διευθετήσεις αυτών των τεσσάρων σημείων είναι ζητήματα που θα συζητηθούν στη δεύτερη συνάντηση». Πρόσθεσε ότι «είναι γνωστό, έχουμε υποβάλει τις δυο προτάσεις για Αθηένου-Πυρόι και για το σημείο των Κοκκίνων, για τη Μια Μηλιά, όπως επίσης και ένα σημείο που θα εξυπηρετεί την κοινότητα στη Λουρουντζίνα».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας χθες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «συνειδητά είναι που λέμε ότι δημόσια δεν μπορεί να γίνει αυτή η συζήτηση ούτε μπορεί να είναι ωφέλιμη δημόσια». Πρόσθεσε ότι «και χθες υποβάλαμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο τις δικές μας σκέψεις, είχε προηγηθεί προπαρασκευαστική περίοδος σε επίπεδο διαπραγματευτών όπου επίσης είχαμε υποβάλει τις δικές μας σκέψεις, είχαν συζητηθεί και στο επίπεδο του ΓΓ των ΗΕ κάποιές πτυχές αυτών των προτάσεων, στο δείπνο της 15ης Οκτωβρίου. Αυτό που αναμένουμε, όπως δήλωσε και ο κ. Τατάρ χθες, είναι να αξιολογήσει και να μελετηθούν αυτές οι προτάσεις και να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η δεύτερη συνάντηση. Εμείς είμαστε έτοιμοι ακόμη και αύριο, αν αυτό καταστεί εφικτό, να πραγματοποιηθεί η συνάντηση».