Ζητά εξηγήσεις η Επιτροπή Γεωργίας για τους ελέγχους στο φράγμα του Μαυροκόλυμπου
Στέλιος Χαραλάμπους 06:00 - 21 Ιανουαρίου 2025
Άλλος ένας πονοκέφαλος έρχεται να προστεθεί στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, αλλά και ευρύτερα στο Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο, ενώ βρίσκεται σε συνεχή αγώνα για την αντιμετώπιση της ανομβρίας, έχει να διαχειριστεί και τη διαρροή νερού στο φράγμα του «Μαυροκόλυμπου». Το γεγονός αυτό προσθέτει ένα ακόμη πρόβλημα, μετά την πυρκαγιά στη Μονάδα Αφαλάτωσης. Το ζήτημα της διαρροής του νερού, αλλά και της ανομβρίας γενικότερα, αναμένεται να τεθεί σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων της Βουλής, την ίδια ώρα που όπως φαίνεται τη νύμφη θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι αγρότες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκροή νερού στην τεχνητή λίμνη του «Μαυροκόλυμπου», όπου φυλάσσεται ανακυκλώσιμο νερό, οφείλεται σε ζημιά που προκλήθηκε πιθανότατα στην πόρτα του φράγματος. Παράλληλα, η ζημιά, αλλά και το γεγονός ότι χάθηκε αρκετό νερό σε μια περίοδο που κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη, δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα και βάζουν στο κάδρο ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο υπήρχε επαρκής συντήρηση του συγκεκριμένου φράγματος, καθώς και των υπόλοιπων φραγμάτων.
Μιλώντας στον REPORTER, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Γιαννάκης Γαβριήλ, ανέφερε πως η Βουλή θα ζητήσει στοιχεία για τους ελέγχους και τη συχνότητα με την οποία πραγματοποιούνται στα φράγματα. Τόνισε, δε, ότι η ευθύνη των ελέγχων ανήκει αποκλειστικά στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ενώ επισήμανε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο τέσσερα άτομα επιφορτισμένα με τους σχετικούς ελέγχους.
Επιπρόσθετα, ο κ. Γαβριήλ σημείωσε, πως «ένα φράγμα παθαίνει ρωγμές όταν είναι άδειο. Ωστόσο, στην περίπτωση του «Μαυροκόλυμπου» υπήρχε αρκετό νερό και είναι περίεργο το πώς προκλήθηκαν οι ρωγμές». Σημείωσε, επίσης, ότι «ίσως δεν έγινε σωστός έλεγχος».
Η τεχνητή λίμνη του «Μαυροκόλυμπου» έχει χωρητικότητα 2,18 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Το εν λόγω φράγμα κατασκευάστηκε για αρδευτικούς σκοπούς, εξυπηρετώντας κυρίως καλλιέργειες μπανανοφυτειών.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα. Ήδη, αρκετοί αγρότες από την επαρχία Πάφου εκφράζουν έντονη ανησυχία για το τι θα γίνει με τις καλλιέργειες τους, ενώ όπως τόνισε ο κ. Γαβριήλ, «αν συνεχίσει έτσι ο καιρός, το καλοκαίρι θα διψάσουμε».
Υπενθυμίζεται πως οι αγρότες πληρώνουν ήδη το τίμημα της παρατεταμένης ανομβρίας, καθώς τους έχει αποκοπεί το 50% της ποσότητας του αρδευτικού νερού. Αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς αν υπάρξει περαιτέρω μείωση, ο αγροτικός τομέας θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή Γεωργίας και Περιβάλλοντος αναμένεται να εγγράψει το θέμα με τη διαδικασία του αυτεπαγγέλτου, ώστε να εξεταστεί η στήριξη που θα δοθεί στους αγρότες της Πάφου. Κάποιοι αγρότες έχουν ήδη αγοράσει μπανάνες και προγραμματίζουν να τις φυτέψουν, αλλά βρίσκονται σε αβεβαιότητα ως προς το αν θα έχουν επαρκείς ποσότητες νερού για να τις ποτίζουν, αλλιώς θα δουν τους κόπους τους να καταστρέφονται και το εισόδημα τους να μειώνεται.
Σχετικά με τους ελέγχους στα φράγματα, η Υπουργός Γεωργίας, Δρ. Μαρία Παναγιώτου, ανέφερε πως έχει ζητήσει ενημέρωση. Ωστόσο, επεσήμανε, πως «η διαρροή δεν ήταν κάτι που μπόρεσαν να εντοπίσουν κατά την τελευταία επιθεώρηση που έγινε».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, σε δηλώσεις του μετά από επίσκεψή του στο φράγμα του «Μαυροκόλυμπου», αναφέρθηκε στη στελέχωση του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, σημειώνοντας πως γίνονται ενέργειες ώστε, μέσα στον επόμενο μήνα, να αυξηθεί το ανθρώπινο δυναμικό.
Επιπλέον, όπως ανέφερε «υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν στο κομμάτι της ασφάλειας των φραγμάτων. Είναι στις προτεραιότητές μας, όπως έχω πει από την πρώτη μέρα, και τα παρακολουθούμε. Όμως, είναι μακρύς ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε».
Πάντως, Κύπρος εξακολουθεί να βασίζεται στις καιρικές συνθήκες για την επάρκεια νερού, ενώ η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι, μέσω των 28 δράσεων που έχουν εξαγγελθεί για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, θα καταφέρει να μειώσει την εξάρτησή της από τον καιρό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: