Αρχίζει η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Γάζα και η κλιματική αλλαγή

Με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Γάζα αλλά και την κλιματική αλλαγή αρχίζει η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα διαρκέσει από σήμερα μέχρι την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου και κατά την οποία θα συζητηθούν πολλά ζητήματα που απασχολούν τα κράτη μέλη της Ένωσης, όσο κι άλλες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Σε ότι αφορά στο πρώτο θέμα συζήτησης, δηλαδή τις εξελίξεις στο μέτωπο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, υπάρχουν στην ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου τέσσερα θέματα προς συζήτηση, που αφορούν την πολιτική κατάσταση τρίτων χωρών και πιο συγκεκριμένα τοπικές και περιφερειακές συγκρούσεις, ως επίσης και το ζήτημα της διατήρησης της ειρήνης, ανθρωπιστικά καθήκοντα και διάσωσης, αλλά και διαχείριση κρίσεων.

Παράλληλα, στην ατζέντα θα βρεθεί και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, ενώ το τελευταίο θέμα που θα τεθεί προς συζήτηση είναι η έκτακτη ανάγκη, τα τρόφιμα, η ανθρωπιστική βοήθεια, η βοήθεια σε πρόσφυγες, καθώς και το αποθεματικό βοήθειας έκτακτης ανάγκης.

Σημειώνεται ότι ήδη από χθες άρχισε να εφαρμόζεται η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και ήδη σημειώθηκε η ανταλλαγή των πρώτων ομήρων, ωστόσο η διαδικασία θα συνεχιστεί, με επόμενο χρονικό ορόσημο το ερχόμενο Σάββατο.

Στην ατζέντα οι υψηλές θερμοκρασίες

Ένα από τα θέματα που επίσης απασχολεί έντονα την ευρωπαϊκή ήπειρο τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι η αύξηση της θερμοκρασίας, συνεπεία της κλιματικής αλλαγής που χρόνο με το χρόνο δημιουργεί χειρότερες συνθήκες διαβίωσης.

Πυρκαγιές, αύξηση της θερμοκρασίας, αύξηση της στάθμης της θάλασσας, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που χαρακτηρίζονται ως εφάμιλλα της κλιματικής αλλαγής. Το θέμα που θα συζητηθεί από το Κοινοβούλιο, είναι η ανάγκη για δράση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα του κλίματος, ώστε να καταπολεμηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, δεδομένου ότι το 2024 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ από πλευράς θερμότητας.

Σημειώνεται ότι το θέμα που εγγράφηκε για συζήτηση στην Ολομέλεια αφορά την πολιτική για το κλίμα, την κλιματική αλλαγή και την τρύπα του όζοντος.

Τόσο το πρώτο, όσο και το δεύτερο θέμα, αφορούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη χώρα μας,. Σε σχέση με τον πόλεμο Ισραήλ-Παλαιστίνης είναι το πλησιέστερο ευρωπαϊκό κράτος από το συγκεκριμένο μέτωπο και αρκετές από τις δράσεις που έγιναν, όπως η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και η εκκένωση περιοχών πέρασαν δια μέσου της Κύπρου, η οποία αποτέλεσε διακομιστικό σταθμό για την Ε.Ε. Το ίδιο ισχύει και για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, για το οποίο επηρεάζονται παρόμοια όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και η Κύπρος.

Τις επόμενες ημέρες, στην ατζέντα θα τεθούν κι άλλα θέματα που αφορούν άμεσα την Κύπρο, όπως θέματα άμυνας και ασφάλειας, δεδομένων των εξελίξεων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, αλλά και το μεταναστευτικό, το οποίο επίσης επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δεν κάνει βήμα πίσω ο Τατάρ-«Καμία συμφωνία δεν είναι δυνατή χωρίς εγγύηση της Τουρκίας»
Πυροδοτεί το κλίμα παραμονή της μαύρης επετείου ο Τατάρ-«Ο πραγματικός κατακτητής της Κύπρου η Ελλάδα»
Παράνομη κάθοδος Ερντογάν στα κατεχόμενα για τα πανηγύρια της ντροπής στην επέτειο της εισβολής
Στήριξη στις προσπάθειες Γκουτέρες για το Κυπριακό εξέφρασε ο Μακρόν-Το ευχαριστώ του ΠτΔ
Καλωσόρισε τις εξελίξεις στο Κυπριακό η Τζούλι Ντέιβις-«Ελπίζουμε να σημειωθεί πρόοδος»
Στα σκαριά σχέδιο δράσης για ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας-Τα προγράμματα έρευνας και τα πλάνα ΥΠΑΜ
Δεν πρόλαβε να επιστρέψει ο Τατάρ και δυναμιτίζει το κλίμα-«Όχι σε διαπραγματεύσεις χωρίς αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας»
Το «προεκλογικό» τουρ του Τατάρ στη Νέα Υόρκη και τα ερωτήματα για το μέλλον του Κυπριακού
Το ψευδοκράτος προσκλήθηκε σε εκδηλώσεις του συντάγματος του Αζερμπαϊτζάν-Μεγάλο κέρδος βλέπει ο Τατάρ
Συγκαλείται το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στην Ελλάδα για το Κυπριακό