Όλα δείχνουν ομόφωνη απόφαση για ανανέωση εντολής στην UNFICYP-Στηρίζει τις άτυπες συνομιλίες το Σ.Α.

Το πρώτο προσχέδιο του ψηφίσματος για την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δόθηκε σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και όλες οι πλευρές να προβούν σε διαβήματα με σκοπό την εξασφάλιση λεκτικού που να αντιπροσωπεύει τις θέσεις τους.

H όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου με την - ομόφωνη, όπως αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΗΕ - υιοθέτηση του ψηφίσματος ανανέωσης της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καταγράφοντας την εκτίμηση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά και της προσωπικής απεσταλμένης του, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ευρεία είναι η αντίληψη μεταξύ της πλειοψηφίας των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για στήριξη στις άτυπες συνομιλίες, που επικροτούν όχι μόνο τη συνέχιση τους, αλλά και τη διεύρυνση τους, ούτως ώστε αυτές να περιλαμβάνουν και τις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο). Παράλληλα, αντίστοιχης στήριξης φαίνεται να τυγχάνει και η αντίληψη για την αναγκαιότητα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης προς αποφυγή περαιτέρω αποξένωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από μη μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, το ψήφισμα θα επανεπιβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων και θα καλεί εκ νέου σε αναίρεση των βημάτων που έχουν γίνει από το 2020 και μετά.

Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά καταβάλει προσπάθειες για πιο ισορροπημένες αναφορές στα περιστατικά στην Πύλα, αλλά και για την αποτύπωση της κατάστασης ως προς την εγκατάσταση στρατιωτικών μέτρων επιτήρησης. 

Παράλληλα, αν και το μεταναστευτικό δεν εμπίπτει στην εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το ψήφισμα αναμένεται να καταγράφει με θετικό φακό την αντιμετώπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην ανθρωπιστική βοήθεια που η ειρηνευτική αποστολή πρόσφερε σε μετανάστες στην Νεκρή Ζώνη, καθώς η τελευταία συνεργάστηκε με τις κυπριακές αρχές.

Διπλωματικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στις κλειστές ενημερώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα πέντε μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο) τήρησαν ίσες αποστάσεις στο Κυπριακό. Συνολικά το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέλαβε τη στήριξή του σε μία δίκαιη λύση που θα περιλαμβάνει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Η Ρωσία, σύμφωνα με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της στον ΟΗΕ, στηρίζει την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, με στόχο την αποφυγή κλιμάκωσης, ενώ την αντιμετωπίζει τόσο ως απαραίτητο στοιχείο διατήρησης ειρηνικού κλίματος, όσο και ως προϋπόθεση για τον όποιο διάλογο. «Οποιαδήποτε αλλαγή στη σύνθεση των στρατευμάτων της αποστολής θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τόσο την κατάσταση στο πεδίο, όσο και τις απόψεις των δύο πλευρών. Θα πρέπει δε να υπολογιστούν προσεκτικά και με γνώμονα τον στόχο ενός βιώσιμου διακανονισμού στην Κύπρο. Η Ρωσία εφιστά την προσοχή απέναντι σε βιαστικές αποφάσεις», δήλωσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΥΠΑΜ: Η θυσία των ηρώων της Κύπρου μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής
Αποφασισμένο το ΥΠΕΣ να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα-Πώς χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα
Ξεκαθάρισμα Πάλμα για τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»-«Δεν θα γίνει ορμητήριο οποιουδήποτε κράτους»
Α. Δημητρίου: Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή
Αναφορά στο Κυπριακό στο έγγραφο προτεραιοτήτων του ΕΛΚ για το 2025
Ανακοίνωσε κάθοδο Αμερικανών για αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πρόεδρος
Όλα δείχνουν ομόφωνη απόφαση για ανανέωση εντολής στην UNFICYP-Στηρίζει τις άτυπες συνομιλίες το Σ.Α.
Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα