Ανησυχητικές πληροφορίες για εισαγωγή προβάτων στα κατεχόμενα-Ζητά ενημέρωση η Κυβέρνηση

Ανησυχία στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους έχουν προκαλέσει πληροφορίες που φτάνουν από τα κατεχόμενα, για την πρόθεση της «κυβέρνησης» να προχωρήσει σε εισαγωγή προβάτων από άλλες χώρες, ώστε να αυξηθούν οι ποσότητες του γάλακτος που θα χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή χαλλουμιού. Παρά το γεγονός ότι καμία επίσημη ενημέρωση δεν έφτασε ενώπιον της Κυβέρνησης, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, αναμένεται να ζητήσει πληροφόρηση από την δικοινοτική επιτροπή που έχει συσταθεί για το φάκελο χαλλούμι.

Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί μία ανησυχία στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και προέρχονται από τα κατεχόμενα, οι οποίες κάνουν λόγο ότι υπάρχει πρόθεση από πλευράς των αρμόδιων «υπηρεσιών» για να φέρουν αιγοπρόβατα από το εξωτερικό. Σκοπός της εν λόγω απόφασης, να αυξηθούν οι ποσότητες του αιγοπρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χαλλουμιού.

Οι εν λόγω πληροφορίες, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο REPORTER, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, οι οποίες αν και δεν έχουν λάβει κάποια επίσημη ενημέρωση από την πλευρά των κατεχομένων, παρακολουθούν την κατάσταση. Σημειώνεται πως λόγω της απόφασης που υπάρχει από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραχώρηση εκατομμυρίων προς τα κατεχόμενα, για την παραγωγή χαλλουμιού, υπάρχουν τα καθ’ ύλη αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα που προβαίνουν σε έλεγχο της κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέσσερις οι εταιρείες στα κατεχόμενα με πιστοποιητικό για χαλλούμι ΠΟΠ

Πάντως, αυτό που ξεκαθαρίζεται είναι πως ούτε και από την δικοινοτική επιτροπή που έχει συσταθεί και η οποία είναι αρμόδια να παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του χαλλουμιού έχει ληφθεί οποιαδήποτε πληροφορία για το θέμα, με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες να εξάγουν στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως οι κατοχικές «αρχές» να μην έχουν ενημερώσει κανένα αρμόδιο φορέα για το ζήτημα. Ωστόσο, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, που είναι και το πλέον αρμόδιο, θα προβούν σε διαβήματα, ώστε να καταθέσουν τις πληροφορίες που κατέχουν στην δικοινοτική επιτροπή και να ζητήσουν ενημέρωση για την κατάσταση, δεδομένου ότι πρόκειται για κάτι αρκετά σοβαρό.

Είχε γίνει και στο παρελθόν εισαγωγή ζώων στα κατεχόμενα

Στο μεταξύ, το ζήτημα με την εισαγωγή ζώων στα κατεχόμενα δεν είναι καινούργιο, αφού και στο παρελθόν είχαν παρατηρηθεί παρόμοια φαινόμενα. Συγκεκριμένα, στο πρόσφατο παρελθόν είχαν γίνει ενέργειες και υπήρχε διακίνηση προβάτων στα κατεχόμενα, χωρίς να το γνωρίζει η Κυπριακή Δημοκρατία και το ανακάλυψε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε γνώση για τις κινήσεις που γίνονταν στα κατεχόμενα, αφού ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε προβεί σε αυστηρότατες υποδείξεις και τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί. Σημειώνεται πως με βάση τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διακίνηση ζώων από μία χώρα σε άλλη, γίνεται μόνο με χώρες οι οποίες έχουν λάβει την έγκριση της ΕΕ ή αν αφορά τρίτες χώρες, όταν αυτές βρίσκονται στο ίδιο υγειονομικό επίπεδο με τη Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με νέα μέθοδο θα ανιχνεύουν το κυπριακό γάλα στο χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι-Στο 95% η επιτυχία της

Όσον αφορά στην Κύπρο, για να γίνει η οποιαδήποτε διακίνηση ή εισαγωγή ζώων από άλλη χώρα, θα πρέπει να περάσουν από τις νόμιμες οδούς εισαγωγής, που ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Κάτι τέτοιο, όπως διαμηνύουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, δεν συμβαίνει επί του παρόντος. Στο μεταξύ, ακόμη κι αν γίνεται εισαγωγή ζώων από τις ελεγχόμενες διόδους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής απαγορεύει τη διακίνηση από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα.

Ο παράγοντας Τουρκία

Πάντως, η εξίσωση για εισαγωγή ζώων στα κατεχόμενα γίνεται πιο δύσκολη, όταν μπαίνει στη μέση και ο παράγοντας Τουρκία, η οποία στηρίζει τα κατεχόμενα, αγνοώντας το διεθνές δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απίθανο οι εισαγωγές ζώων να γίνονται από την Τουρκία, η οποία προμηθεύεται από τρίτες χώρες, χωρίς να σημαίνει ότι βρίσκονται στο ίδιο υγειονομικό επίπεδο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνεται πως αυτή ήταν η πρακτική που ακολουθήθηκε και στο παρελθόν και σε αντίστοιχη περίπτωση, περιπλέκεται η κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνε να «κρούσουν» το χαλλούμι... Ένας προβληματικός φάκελος και η δυνατότητα αλλαγής της ποσόστωσης

Δειτε Επισης

Εκφράζει τη λύπη του ο ΠΟΥ για την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ
Στήριξη ΠτΔ στον θεσμό Επιτρόπου Νομοθεσίας-«Υπάρχουν ακόμα νομοθεσίες οι οποίες εφαρμόζονται από την αποικιοκρατία»
Καταδικάστηκε σε ποινή τριών μηνών Αστυφύλακας για άσεμνη επίθεση κατά συναδέλφου του
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»
Αυξήσεις καταγράφονται σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα-Μειώθηκε η τιμή σε λάδι και αλεύρι
Τραγωδία στην Κεφαλονιά-Νεκρή 42χρονη μητέρα τριών παιδιών μετά από φωτιά στο σπίτι της
Απάτη στον ΟΗΕ με πρωταγωνίστρια Ελληνίδα υπάλληλo-Φέρεται να «εξαφάνισε» ποσό που αγγίζει το 1 εκατoμμύριο
Δρομολογούνται αντιπλημμυρικά έργα και επιδιορθώσεις υποδομών στον κατεχόμενο Κορμακίτη
Καταζητείται 25χρονος για υπόθεση ληστείας, πρόκληση σωματικής βλάβης και απειλής
Οι εκτιμήσεις φορέων και κομμάτων στα κατεχόμενα για οδόφραγμα Λουρουτζίνας