Προωθεί εφέσεις για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας ο Εισαγγελέας-Τι προνοεί Νομοσχέδιο που κατέθεσε

Την τροποποίηση του Περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου ώστε να υπόκεινται σε έφεση οι αποφάσεις Δικαστηρίων για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας, αλλά και οι αποφάσεις οι οποίες απορρίπτουν αιτήσεις για έκδοση των συγκεκριμένων ενταλμάτων, προωθεί ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης.

Σε Νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή και θα συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών, ο Γενικός Εισαγγελέας εξηγεί ότι ο σκοπός του Νομοσχεδίου είναι να τροποποιηθεί ο βασικός νόμος της «Περί Ποινικής Δικονομίας», όπως συνέβη και το 2001 με την τροποποίηση άρθρου του ίδιου Νόμου, με το οποίο προβλέφθηκε το δικαίωμα άσκησης έφεσης εναντίον απόφασης για κράτηση υποδίκου.

Σύμφωνα με αιτιολογική έκθεση που κατέθεσε ο Γιώργος Σαββίδης, απώτερος σκοπός της εν λόγω τροποποίησης είναι επίσης η αποσυμφόρηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο συμφωνεί με την προώθηση του Νομοσχεδίου, όπως αναφέρει.

Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο που έχει ενώπιόν της η Βουλή, ο Νόμος αλλάζει σε τέσσερα σημεία. Η πρώτη αλλαγή που προτείνεται αφορά το άρθρο 19, το οποίο εφεξής θα αναφέρει πως, «η απόφαση του δικαστή, με την οποία αρνείται να εκδώσει ένταλμα σύλληψης, υπόκειται σε έφεση για λόγο ο οποίος συνεπάγεται νομικό ζήτημα μόνο».

Ξεκαθαρίζεται παράλληλα πως «η έφεση ασκείται από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, με την καταχώρηση ειδοποίησης έφεσης στον καθορισμένο τύπο, στον Πρωτοκολλητή του Επαρχιακού Δικαστηρίου, εναντίον της απόφασης του οποίου ασκείται η έφεση, εντός τριών (3) ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία εκδόθηκε η απόφαση».

Σημειώνεται ότι τα ίδια δεδομένα θα ισχύουν, σε περίπτωση που ψηφιστεί το Νομοσχέδιο και για την έκδοση εντάλματος σύλληψης. Όπως αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας στο Νομοσχέδιο, «η έφεση ασκείται από το πρόσωπο το όποιο έχει συλληφθεί, με την καταχώρηση ειδοποίησης έφεσης στον καθορισμένο τύπο, στον Πρωτοκολλητή του Επαρχιακού Δικαστηρίου εναντίον της απόφασης του οποίου ασκείται η έφεση, εντός τριών (3) ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία εκτελέστηκε το ένταλμα».

Το δεύτερο σημείο που θέλει ο Γιώργος Σαββίδης να τροποποιηθεί, είναι το άρθρο 28, το οποίο θα αναφέρει πως «η απόφαση του Δικαστή, με την οποία αρνείται να εκδώσει ένταλμα έρευνας, υπόκειται σε έφεση για λόγο ο οποίος συνεπάγεται νομικό ζήτημα μόνο».

Στο ίδιο άρθρο, θέλει να προστεθεί επίσης η πρόνοια, όπως «η απόφαση του Δικαστή, με την οποία εκδίδεται ένταλμα έρευνας, υπόκειται σε έφεση για λόγο, ο οποίος συνεπάγεται νομικό ζήτημα μόνο». Το χρονικό περιθώριο ορίζεται και στις δύο περιπτώσεις εντός τριών ημερών από την ημέρα έκδοσης του εντάλματος είτε άρνησης της έκδοσης του.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω Νομοσχέδιο είχε εγκριθεί στις 18 Δεκεμβρίου από το Υπουργικό Συμβούλιο και με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, κατατέθηκε για να αρχίσει το επόμενο διάστημα η συζήτησή του, πριν οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος για ψήφιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πιάστηκε με πέραν των 48 χιλ. ευρώ να κόβει βόλτες στη Λάρνακα
Μπήκε σε κατάστημα σουβενίρ και έκλεψε κοσμήματα-Πιάστηκε από Αστυνομικούς ενώ ήταν σπίτι του
Πίσω από τα κάγκελα τρεις ανήλικοι για επίθεση εναντίον ντελιβερά-Καταζητείται 21χρονος
Βανδαλισμοί σε σχολείο τις Λάρνακας-Έγραψαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας (pics)
Αγέλη σκύλων εισήλθε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Κοκκινοτριμιθιάς-Ενέργειες για απομάκρυνσή τους
Απαντά στις επικρίσεις για e-ΔΕΑ η Μιχαηλίδου-«Ανάγεται σε θεωρίες συνωμοσίας»
«Eποικοδομητική στάση» ε/κ πλευράς για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη με Τατάρ-Στο επίκεντρο η διάνοιξη οδοφραγμάτων
Διέρρηξαν από κτήριο της ΑΗΚ μέχρι εστιατόριο-Έκλεψαν συνολικά 13 μετρητές
Ποιες είναι οι τρεις όμηροι που λέει ότι θα απελευθερώσει η Χαμάς-Επιβεβαιώνει πως έλαβε τα ονόματα το Ισραήλ
Έβαλαν φωτιά σε φορτηγό στον Αστρομερίτη-Πρόλαβε και την έσβησε ο ιδιοκτήτης