Προωθεί εφέσεις για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας ο Εισαγγελέας-Τι προνοεί Νομοσχέδιο που κατέθεσε

Την τροποποίηση του Περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου ώστε να υπόκεινται σε έφεση οι αποφάσεις Δικαστηρίων για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας, αλλά και οι αποφάσεις οι οποίες απορρίπτουν αιτήσεις για έκδοση των συγκεκριμένων ενταλμάτων, προωθεί ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης.

Σε Νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή και θα συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών, ο Γενικός Εισαγγελέας εξηγεί ότι ο σκοπός του Νομοσχεδίου είναι να τροποποιηθεί ο βασικός νόμος της «Περί Ποινικής Δικονομίας», όπως συνέβη και το 2001 με την τροποποίηση άρθρου του ίδιου Νόμου, με το οποίο προβλέφθηκε το δικαίωμα άσκησης έφεσης εναντίον απόφασης για κράτηση υποδίκου.

Σύμφωνα με αιτιολογική έκθεση που κατέθεσε ο Γιώργος Σαββίδης, απώτερος σκοπός της εν λόγω τροποποίησης είναι επίσης η αποσυμφόρηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο συμφωνεί με την προώθηση του Νομοσχεδίου, όπως αναφέρει.

Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο που έχει ενώπιόν της η Βουλή, ο Νόμος αλλάζει σε τέσσερα σημεία. Η πρώτη αλλαγή που προτείνεται αφορά το άρθρο 19, το οποίο εφεξής θα αναφέρει πως, «η απόφαση του δικαστή, με την οποία αρνείται να εκδώσει ένταλμα σύλληψης, υπόκειται σε έφεση για λόγο ο οποίος συνεπάγεται νομικό ζήτημα μόνο».

Ξεκαθαρίζεται παράλληλα πως «η έφεση ασκείται από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, με την καταχώρηση ειδοποίησης έφεσης στον καθορισμένο τύπο, στον Πρωτοκολλητή του Επαρχιακού Δικαστηρίου, εναντίον της απόφασης του οποίου ασκείται η έφεση, εντός τριών (3) ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία εκδόθηκε η απόφαση».

Σημειώνεται ότι τα ίδια δεδομένα θα ισχύουν, σε περίπτωση που ψηφιστεί το Νομοσχέδιο και για την έκδοση εντάλματος σύλληψης. Όπως αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας στο Νομοσχέδιο, «η έφεση ασκείται από το πρόσωπο το όποιο έχει συλληφθεί, με την καταχώρηση ειδοποίησης έφεσης στον καθορισμένο τύπο, στον Πρωτοκολλητή του Επαρχιακού Δικαστηρίου εναντίον της απόφασης του οποίου ασκείται η έφεση, εντός τριών (3) ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία εκτελέστηκε το ένταλμα».

Το δεύτερο σημείο που θέλει ο Γιώργος Σαββίδης να τροποποιηθεί, είναι το άρθρο 28, το οποίο θα αναφέρει πως «η απόφαση του Δικαστή, με την οποία αρνείται να εκδώσει ένταλμα έρευνας, υπόκειται σε έφεση για λόγο ο οποίος συνεπάγεται νομικό ζήτημα μόνο».

Στο ίδιο άρθρο, θέλει να προστεθεί επίσης η πρόνοια, όπως «η απόφαση του Δικαστή, με την οποία εκδίδεται ένταλμα έρευνας, υπόκειται σε έφεση για λόγο, ο οποίος συνεπάγεται νομικό ζήτημα μόνο». Το χρονικό περιθώριο ορίζεται και στις δύο περιπτώσεις εντός τριών ημερών από την ημέρα έκδοσης του εντάλματος είτε άρνησης της έκδοσης του.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω Νομοσχέδιο είχε εγκριθεί στις 18 Δεκεμβρίου από το Υπουργικό Συμβούλιο και με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, κατατέθηκε για να αρχίσει το επόμενο διάστημα η συζήτησή του, πριν οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος για ψήφιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βίντεο της Χαμάς δείχνει δυο ομήρους να παρακολουθούν την απελευθέρωση άλλων ομήρων
Σημαντικότερη η συμφωνία για το Βυθοτεμάχιο 6, υπό προϋποθέσεις παραγωγή σε 2,5 χρόνια-Τα επόμενα βήματα
Επανήλθε ο Τριανταφυλλίδης για προαγωγή Κατσουνωτού με καρφιά σε ΔΗΣΥ-«Από πού ήρθε η εντολή για... αφωνία»
Σε φθίνουσα πορεία η τηλεόραση για την ενημέρωση των νέων, επιλέγουν Social Media-Διαφορετικές προτεραιότητες
Παγετός στους δρόμους που οδηγούν στο Τρόοδος-Πρόσβαση μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αντιολισθητικές
Κρίσιμες συναντήσεις στο ΥΠΑΝ για το σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών-Κλειδώνουν οι λεπτομέρειες
Deepfake απάτες και στην Κύπρο-Πώς η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί την ασφάλεια των πολιτών
Ένα θανατηφόρο κάθε δέκα μέρες το 2024, ανήλικοι και νεαροί τα περισσότερα θύματα-Δεν βοήθησαν οι κάμερες
Όλοι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, εάν όμως οι θεσμοί τους άφηναν να δικαστούν...
Συνελήφθη 50χρονος στην Ακράτα που απειλούσε τη σύζυγό του-Τον πήγαν σε ψυχιατρική κλινική, αλλά απέδρασε