Πάνω από 360 δημοσιογράφοι στις φυλακές το 2024-Oι περισσότεροι σε Κίνα και Ισραήλ

Συνολικά 361 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης κρατούνταν σε φυλακές εξαιτίας της δουλειάς τους σε παγκόσμια κλίμακα στα τέλη του 2024, σύμφωνα με καταμέτρηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), που για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει το Ισραήλ στην κορυφαία πεντάδα της κατάταξης των κρατών που φυλακίζουν τους περισσότερους: η χώρα αυτή κατατάχτηκε δεύτερη, πίσω μόνο από την Κίνα.

Η εκτίμηση —κάνει λόγο για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μετά το τραγικό ρεκόρ του 2022, όταν είχαν καταμετρηθεί συνολικά 370 φυλακισμένοι δημοσιογράφοι— θα όφειλε να αποτελέσει «κλήση αφύπνισης όλων μας», υπογράμμισε η Τζόντι Γκίνσμπεργκ, η διευθύνουσα σύμβουλος της αμερικανικής ΜΚΟ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου το οποίο συνοδεύει την έκθεση της CPJ.

Ως την 1η Δεκεμβρίου, στην Κίνα ήταν έγκλειστοι σε κελιά φυλακών 50 δημοσιογράφοι, στο Ισραήλ 43 και στη Μιανμάρ 35, τονίζει η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, καταγγέλλοντας τους «τρεις χειρότερους θύτες του πλανήτη».

Η CPJ υπογραμμίζει τη «γενικευμένη λογοκρισία» στην Κίνα, που δεν επιτρέπει πιο ακριβή εκτίμηση για την κατάσταση στη χώρα αυτή, καθώς και τον υψηλό αριθμό δημοσιογράφων από το Χονγκ Κονγκ που φυλακίστηκαν, όπως και ο μεγιστάνας του Τύπου Τζίμι Λάι — πίσω από τα σίδερα από τα τέλη του 2020.

Το Ισραήλ, χώρα με πολυκομματικό δημοκρατικό σύστημα, εκτοξεύτηκε στη δεύτερη θέση της κατάταξης αφότου άρχισε ο πόλεμος με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, την 7η Οκτωβρίου 2023.

Η εξέλιξη αποδίδεται στο γεγονός πως οι ισραηλινές αρχές «επιτέθηκαν εναντίον της κάλυψης των γεγονότων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», εξηγεί η ΜΚΟ με έδρα τη Νέα Υόρκη. Έτσι, επέβαλαν «απαγόρευση εισόδου (στη Γάζα) στους ξένους ρεπόρτερ», αποφάσισαν να «διακοπεί η μετάδοση» του περιεχομένου του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα του Κατάρ κι απαγόρευσαν στους δημοσιογράφους του «να εργάζονται στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη», θυμίζει η CPJ.

Ο αριθμός των δημοσιογράφων στις φυλακές στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη υπερδιπλασιάστηκε μέσα σ' έναν χρόνο. Έχοντας ρίξει σε κελιά πλέον 43 δημοσιογράφους —όλοι είναι Παλαιστίνιοι—το Ισραήλ ξεπέρασε τη Μιανμάρ (35), τη Λευκορωσία (31) και τη Ρωσία (30).

«Η αύξηση των επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων είναι σχεδόν πάντα προοίμιο επίθεσης σε άλλες ελευθερίες: στην ελευθερία της δημοσίευσης και της πρόσβασης σε πληροφορίες, στην ελευθερία της κίνησης και της συνάθροισης, στην ελευθερία της διαδήλωσης (...)», σημείωσε η κυρία Γκίνσμπεργκ.

Η Ασία είναι πλέον η ήπειρος που πλήττεται περισσότερο.

«Δημοσιογράφοι που απλούστατα θέλησαν να φέρουν στη δημοσιότητα υποθέσεις διαφθοράς ή καταχρήσεων πολιτικών, ή τον καταστροφικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στους πολίτες, βρέθηκαν πίσω από τα σίδερα», τόνισε η Μπε Λι Γι, διευθύντρια του προγράμματος της CPJ για την Ασία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το παιχνίδι της επτάχρονης εξελίχθηκε σε τραγωδία στην Ελλάδα-Τραγική ειρωνεία πως πλησίαζαν τα γενέθλιά της
Δικαιώθηκε ο Δήμος Πάφου σε δικαστική μάχη για ανέγερση του νέου Δημοτικού Μεγάρου
Στην Κύπρο η FEMM για τους βιασμούς της εισβολής-Συναντήθηκα με την Πρόεδρο της Βουλής
Οργή Τραμπ για την τρανς αθλήτρια στην Καλιφόρνια-Απειλεί την Πολιτεία με διακοπή χρηματοδότησης
Έδωσε συγκατάθεση για το SAFE αλλά υπό προϋποθέσεις η Λευκωσία-Παρουσιάζεται συγκρατημένη η Άγκυρα
Βλέπει στα κατεχόμενα ένα εκκολαπτόμενο κέντρο για υπηρεσίες υγείας ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ
Ζητά ολοκληρωμένη στρατηγική για το μεταναστευτικό η Αννίτα-Απαντά στις θέσεις για επιδόματα και άνοιγμα συνόρων
Υπό την επήρεια ναρκωτικών ο δράστης του Λίβερπουλ-Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον 53χρονο
Χιλιάδες προϊόντα απομιμήσεις εντόπισε η Αστυνομία-Κατασχέθηκαν πάνω από τέσσερις χιλιάδες αντικείμενα
Σκηνές πανικού στη Γάζα-Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατέκλυσαν κέντρο διανομής βοήθειας, έπεσαν πυροβολισμοί