Ανανέωση συμφωνίας για ασφάλεια και αστυνομική συνεργασία συμφώνησαν Χαρτσιώτης - Χρυσοχοΐδης

Ανανέωση της Συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου σε θέματα ασφάλειας και αστυνομικής συνεργασίας συμφωνήθηκε σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριο Χαρτσιώτης με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ενώ σε επίσκεψη του κ. Χαρτσιώτη στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας αντλήθηκε και εμπειρογνωμοσύνη για την εφαρμογή "Panic Button" εν όψει της λειτουργίας της εφαρμογής «ΕΛΠΙΣ» στην Κύπρο.

Ο κ. Χαρτσιώτης συναντήθηκε επίσης με την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας Κατερίνα Παπακώστα με την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων γύρω από θέματα που άπτονται της προστασίας και προαγωγής των δικαιωμάτων των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον κ. Χρυσοχοϊδη, συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και αστυνομικής συνεργασίας, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, τα θέματα μετανάστευσης και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα των δύο χωρών για ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε όπως ανανεωθεί και επικαιροποιηθεί σχετική Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας σε θέματα ασφάλειας και αστυνομικής συνεργασίας, η οποία είχε συνυπογραφεί το 2007, στη βάση νέων και σύγχρονων δεδομένων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δυο χώρες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της επίσκεψης, αντιπροσωπία της Αστυνομίας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Επιχειρησιακό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας και να αντλήσει πληροφορίες και εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα λειτουργίας της εφαρμογής «Panic Button». Οι καλές πρακτικές που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Χαρτσιώτη θα αξιοποιηθούν για την εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ», η οποία τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία στην Κύπρο από τον περασμένο Δεκέμβριο. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη και αποτελεσματική λειτουργία της εφαρμογής, κατά τρόπο που να διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα και την ασφάλεια των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας που διατρέχουν άμεσο και αυξημένο κίνδυνο βίας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των συναντήσεων κατατέθηκε η δέσμευση και η αποφασιστικότητα όλων των εμπλεκομένων για ανάπτυξη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών στους τομείς της ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της αστυνομικής συνεργασίας, της σωφρονιστικής και αντεγκληματικής πολιτικής, της πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας, καθώς επίσης της καταπολέμησης της έμφυλης βίας, στη βάση των αντίστοιχων εθνικών και ευρωπαϊκών νομοθεσιών, πολιτικών και μέτρων.

Στη συνάντηση με την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώστα έγινε ανταλλαγή απόψεων γύρω από θέματα που άπτονται της προστασίας και προαγωγής των δικαιωμάτων των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας, όπως αυτά διασφαλίζονται μέσω ευρωπαϊκών και διεθνών Συμβάσεων, με κορυφαία τη διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας και Συναντίληψης, το οποίο υπεγράφη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 22 Οκτωβρίου 2024 στην Κύπρο, γύρω από θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειρογνωμοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, την προώθηση εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και προγραμμάτων, καθώς επίσης τη συστηματοποίηση δράσεων και συνεργειών που θα συμβάλουν στην επίτευξη του κοινού στόχου για ολιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της έμφυλης βίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διακόπτονται τα ντελίβερι για τέσσερις ώρες ελέω καύσωνα-Συστάσεις Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας
Συνεχίζεται η μάχη με τις αδηφάγες φλόγες σε Κύθηρα και Μεσσηνία-Κανένα ενεργό μέτωπο στην Αττική
Τσάκωσαν 41χρονο να κλέβει κεραμικά από οικοδομή στη Λάρνακα
Πολίτης αναγνώρισε αναζητούμενο για κλοπή από πρακτορείο στοιχημάτων και ενημέρωσε τις Αρχές-Συνελήφθη 26χρονος
Θρίλερ στο Παλαιό Φάληρο-Δίχρονη εντοπίστηκε νεκρή σε παραλία
Ο πυρηνικός σταθμός-ωρολογιακή βόμβα που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή
Τραμπ και η Φον ντερ Λάιεν διαπραγματεύονται για τους δασμούς στη Σκωτία
Πέθανε στη φυλακή ο άνδρας που είχε δολοφονήσει εξάχρονο Παλαιστίνιο στο Ιλινόι
ΒΙΝΤΕΟ: Εκκενώθηκε πριν πετάξει αεροσκάφος της American Airlines-Με τσουλήθρες έφυγαν οι επιβάτες
Εικόνες αποκάλυψης από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Τουρκία