Ψάχνουν... αντιπυρετικά για το κομφούζιο λόγω Mediterranean-Φωνάζουν οι κάτοικοι, «δεν μπορούμε να μπούμε σπίτι μας»

Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της Αγίας Φυλάξεως, περιοχή στην οποία στεγάζεται το νοσηλευτήριο Mediterranean. Η κατάσταση που επικρατεί με την έλλειψη χώρων στάθμευσης έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε καν να μπουν στα σπίτια τους, ενώ η τροχαία κίνηση στην περιοχή είναι αυξημένη, σε σημείο που σε αρκετές περιπτώσεις, χρειάζεται και η παρέμβαση της Αστυνομίας. Το πρόβλημα ενισχύεται λόγω των έξυπνων φώτων που έχουν εγκατασταθεί στον κυκλικό κόμβο της περιοχής και έτσι παρατηρείται περαιτέρω όξυνση του προβλήματος.

Το ζήτημα συζητήθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, έπειτα από εισήγηση του του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Πανίκο Λεωνίδου και σε αυτή βρέθηκαν κάτοικοι της περιοχής, καθώς και δικηγόροι του νοσηλευτηρίου. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω τα προβλήματα που δημιουργούνται και ο επηρεασμός των ανέσεων των περιοίκων από τη λειτουργία και επέκταση του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου «Mediterranean».

Στην τοποθέτησή τους οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν πως σκοπός των αντιδράσεων τους είναι η βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος της περιοχής, στην βάση του οποίου προκύπτουν περαιτέρω προβλήματα, ενώ παράλληλα επιδιώκουν και μία ειρηνική συνύπαρξη με το νοσηλευτήριο. «Δεν ζητάμε ούτε να κλείσει, ούτε θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα, αλλά θέλουμε να ζήσουμε μία φυσιολογική ζωή όπως ο υπόλοιπος κόσμος».

Παράλληλα, σημείωσαν πως όταν κτίστηκε το νοσηλευτήριο, ήταν απλά μία μικρή γυναικολογική κλινική και δεν επηρεαζόταν κανένας στην περιοχή, ωστόσο με κάθε αλλαγή διοίκησης της, πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα και επεκτάσεις, με αποτέλεσμα εν έτη 2025 να έχει φτάσει την έκταση ενός κανονικού νοσοκομείου σε μία καθαρά οικιστική περιοχή, από την οποία η μοναδική έξοδος που υπάρχει από την οδό Σπάρνης στην οδό Αγίας Φυλάξεως, όπου το πρωί και το απόγευμα, οι ουρές οχημάτων που δημιουργούνται να ξεπερνούν την μία ώρα αναμονής.

«Εκτός από αυτό, είναι και τα έξυπνα φώτα στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φυλάξεως, τα οποία δημιούργησαν ακόμα περισσότερα προβλήματα και για να μπορέσω εγώ προσωπικά να πάω σπίτι μου, μία απόσταση 100 μέτρων, να θέλω πάνω από μισή ώρα, ενώ για να επιστρέψουμε πίσω θέλουμε άλλο τόσο χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά κάτοικος. Ταυτόχρονα σημείωσε πως κατ’ επανάληψη ζήτησαν από τις Δημοτικές Αρχές να δημιουργηθεί μία δεύτερη έξοδος στην περιοχή, αφού όπως τους ανέφεραν στην Πολιτική Άμυνα, η πιο επικίνδυνη περιοχή, σε περιόδους σεισμών ή πολέμων, είναι η συγκεκριμένη, καθώς είναι μπλοκαρισμένη από όλες τις πλευρές.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι επισήμαναν πως από πλευράς νοσηλευτηρίου έγιναν ενέργειες για δημιουργία χώρων στάθμευσης για το προσωπικό του, αλλά είναι τόσος μεγάλος ο αριθμός τους που δεν αρκούν, ενώ στον μεγάλο χώρο στάθμευσης που βρίσκεται δίπλα, πρέπει να πληρώσουν για να μπορούν να σταθμεύσουν. «Δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας, αφού σταθμεύουν μπροστά από αυτά και πάνω στα πεζοδρόμια», σημείωσε.

Όπως ανέφεραν στη συνέχεια ήταν μάρτυρες σε περιστατικό όπου οι διασώστες του ασθενοφόρου, αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ασθενή 100 μέτρα μακριά από την είσοδο και να τον μεταφέρουν με το φορείο, αφού ήταν τόσα πολλά τα οχήματα που δεν μπορούσαν να μεταβούν στην είσοδο.

Υπόμνημα από το νοσηλευτήριο

Από πλευράς τους οι δικηγόροι του Mediterranean που βρέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, παρουσίασαν υπόμνημα το οποίο ετοιμάστηκε από την Διεύθυνση του νοσοκομείου. Σε αυτό επισημαίνουν πως το νοσοκομείο διαθέτει όλες τις αναγκαίες άδειες λειτουργίας από όλες τις αρμόδιες Αρχές του κράτους, ενώ την ίδια ώρα σημειώνεται πως το 2022 έχει εγκριθεί η Γενική Χωροταξική Μελέτη του νοσοκομειακού συμπλέγματος Mediterranean από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως κατόπιν διαβουλεύσεων με όλες τις αρμόδιες Αρχές του Κράτους.

Σε ό,τι αφορά τους χώρους στάθμευσης, στο υπόμνημα επισημαίνεται πως το νοσοκομείο στο πλαίσιο του προγραμματισμού της επέκτασης του, απέκτησε αριθμό παρακείμενων τεμαχίων προς χρήση τους ως χώροι στάθμευσης, ώστε να εξυπηρετούνται ομαλά οι ανάγκες των ασθενών, των εργαζομένων και των επισκεπτών του. Παράλληλα, επισημαίνεται πως διαθέτει δωρεάν χώρο στάθμευσης για τους ασθενείς που λαμβάνουν υπηρεσίες από το νοσοκομείο, ενώ σημειώνεται ότι σε παρακείμενο τεμάχιο το οποίο εκμισθώνει το νοσοκομείο, διατίθενται επιπλέον 90 χώροι στάθμευσης για χρήση από τους εργαζόμενους του.

Επίσης, με βάση την πολεοδομική άδεια, για τα υφιστάμενα κτίρια του νοσοκομείου απαιτούνται 226 χώρο στάθμευσης και 7 ΑΜΕΑ. Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο διαθέτει συνολικά 302 χώρους στάθμευσης και 9 ΑΜΕΑ.

Στα μελλοντικά σχέδια του νοσοκομείου, με την πλήρη ανάπτυξή του οι απαιτούμενοι χώροι στάθμευσης υπολογίστηκαν σε 584 και επιπλέον 15 χώροι για ΑΜΕΑ, ενώ σύμφωνα με τις μελέτες που έχει υποβάλει το νοσοκομείο οι διαθέσιμοι χώροι στάθμευσης σε πλήρη ανάπτυξη υπολογίζονται σε 605 και επιπλέον 20 χώροι ΑΜΕΑ.

Δεν υπήρξαν οποιανδήποτε προβλήματα, λέει το Υπουργείο

Από πλευράς της η Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, επισήμανε πως το νοσηλευτήριο είναι ενταγμένο στο ΓεΣΥ και ελέγχεται από την έφορο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων τέσσερις φορές τον χρόνο, οι έλεγχοι που γίνονται είναι έκτακτοι και συνήθως και βασίζονται στον Πέρι Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Νόμο. Όπως ξεκαθάρισε, τις πλείστες φορές το νοσηλευτήριο είναι σύννομο με τις πρόνοιες τις νομοθεσίας και όσες φορές υπήρξε κάποια παρέκκλιση, επανερχόταν η διοίκηση του νοσηλευτηρίου με διορθωτικές κινήσεις.

«Το νοσηλευτήριο όταν υπήρξε η μεγαλύτερη πανδημία στον τόπο μας, αυτή του κορωνοϊού, ήταν ανάμεσα στα νοσηλευτήρια που στάθηκε δίπλα στο Υπουργείο Υγείας, αφού τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν μπορούσαν να περιθάλψουν τους ασθενείς, ενώ το ίδιο έγινε και με την 48ωρη απεργία των ιατρών τον περασμένο Νοέμβριο».

Την ίδια ώρα τόνισε πως όσες φορές προσπάθησε το υπουργείο Υγείας να ελέγξει το συγκεκριμένο νοσηλευτήριο, δεν υπήρξαν προβλήματα, σημειώνοντας πως είναι ικανοποιημένοι από αυτό, ενώ εξυπηρέτησε και μεγάλο αριθμό ασθενών τον οποίο έστειλε το ίδιο το Υπουργείο.

Εκ μέρους της Αστυνομίας στη συνεδρία βρέθηκε ο βοηθός αστυνομικός Διευθυντής Διοίκησης της Λεμεσού, Γιάννης Σωτηριάδης ο οποίος σημείωσε πως το συγκεκριμένο νοσηλευτήριο υπάρχει εδώ και χρόνια και ενώ στην αρχή ήταν μικρότερο σε σχέση με τώρα, λόγω της επέκτασης τους και επειδή βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή, οι δρόμοι χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και από τους επισκέπτες, όντως δημιουργείται πρόβλημα στο οδικό δίκτυο, το οποίο καλείται η Τροχαία Λεμεσού να διαχειριστεί. Παράλληλα, σημείωσε πως «έχουμε δεχτεί παράπονα και μεταβήκαμε πολλές φορές στο σημείο, ωστόσο αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια εκεί», ενώ επισήμανε ότι το κοινό σταθμεύει ακόμα και στα πεζοδρόμια.

Από πλευράς του ο Υπεύθυνος Τροχαίας Λεμεσού, τόνισε πως «όπως κάθε ανάπτυξη είναι φυσιολογικό να παρουσιαστούν κάποια προβλήματα αλλά η κατάσταση δεν είναι τραγική, υπάρχει όμως πρόβλημα στην περιοχή. «Ως Αστυνομία κάνουμε τους ελέγχους που πρέπει να κάνουμε», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δεσμευτική η απόφαση υπέρ της ΚΔ για εγγυητικές του δρόμου Πάφου-Πόλης
Το Ισραήλ δημοσιοποίησε τα ονόματα 95 Παλαιστίνιων που θα αποφυλακιστούν-Οι όμηροι που θα απελευθερώσει η Χαμάς
Βοήθεια €92.000 πρόσφερε η Κύπρος για τους σεισμόπληκτους στο Βανουάτου
Συνελήφθη ένα πρόσωπο για την κτηνωδία σε σκύλο στην Πέγεια-Βρέθηκε υποσιτισμένο και υπέστη εγκεφαλικό
Τέλος το TikTok από την Κυριακή στις ΗΠΑ-Απορρίφθηκε η προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο
Σε σακούλες ζωοτροφών εντοπίστηκε σκυλάκι-Άκουσε τα κλάματά του εθελοντής (pics)
Τη συγκατάθεση του για να εκδοθεί στη Σουηδία έδωσε ο 49χρονος δραπέτης
Εννέα ασθενείς σε ΜΕΘ λόγω ιώσεων-Κάτω των 40 ετών οι δύο από αυτούς
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Απάντηση Λοϊζίδου στο Volt για πρόστιμα-«Καμία εταιρεία δεν έχει πρόσβαση σε αρχεία για έκδοση τους»