Εκνευρισμένο το "υπεξ" με τις ΗΠΑ, προβαίνει σε παραινέσεις-«Τραγελαφική απόφαση»

Ανησυχία εξέφρασε το «υπουργείο εξωτερικών» στα κατεχόμενα σε γραπτή ανακοίνωσή του, μετά την απόφαση του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να εγκρίνει την παροχή αμυντικών ειδών και υπηρεσιών προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Έκανε δε λόγο για "τραγελαφική" απόφαση.

Το «υπεξ» υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή θα επηρεάσει αρνητικά τις ευαίσθητες ισορροπίες στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός, όπως σημείωσε. Πρόσθεσε πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σε συνεργασία με τη «μητέρα πατρίδα» Τουρκία, για την προστασία της ασφάλειας του 'τουρκοκυπριακού λαού'».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «η απόφαση των ΗΠΑ που επιτρέπει στην Κύπρο να αγοράζει στρατιωτικό εξοπλισμό και υπηρεσίες, είναι τραγελαφική, ειδικά όταν παρουσιάζεται ως συνεισφορά στην παγκόσμια ειρήνη».

Το «υπεξ» κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι προσπαθεί να εμφανιστεί ως θύμα, ενώ είναι αυτή, όπως υποστηρίζει, που ευθύνεται για τις εξελίξεις της περιόδου 1963-1974. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι η «ειρηνευτική επιχείρηση» του 1974, όπως αποκαλεί την τουρκική εισβολή, ήταν αυτή που "σταμάτησε την αιματοχυσία και εξασφάλισε την ειρήνη" στην περιοχή.

Το «υπεξ» προειδοποιεί ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της "κούρσας εξοπλισμών από την ε/κ πλευρά, σαν να προετοιμάζεται για πόλεμο». Επίσης, εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι οι προειδοποιήσεις σχετικά με τις επικίνδυνες συνέπειες των "διμερών στρατιωτικών συνεργασιών της ελληνοκυπριακής πλευρά"ς, όπως αναφέρει, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Το «υπεξ» καλεί τις χώρες που «υποδαυλίζουν», όπως αναφέρει την "πολεμική ρητορική της ελληνοκυπριακής πλευράς» να αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεών τους και να επιδείξουν σύνεση.

Τέλος, διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις ανησυχητικές, όπως τις χαρακτηρίζει, εξελίξεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επανέρχεται ο Φειδίας, δικαιολογείται ξανά για το podcast με τον Τατάρ ανήμερα της μαύρης επετείου της εισβολής
Α. Δημητρίου: Θετικό ότι μετά την πενταμερή μένει ζωντανή η διαδικασία
«TAM PARTİ»-Το νέο κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς
Θίχτηκε ο Ακιντζί από τους χαρακτηρισμούς Ερντογάν περί παράγκας για το «προεδρικό»-Η ανάρτηση του 2021
Πυρά ΑΚΕΛ κατά Κυβέρνησης μετά την απόφαση για τις κάμερες-«Δεν έκανε τίποτα για να διορθωθούν οι στρεβλώσεις»
«Ο ρόλος του ΗΒ στην προκειμένη φάση είναι υποστηρικτικός»-Τι αναφέρει το ΥΠΕΞ της Βρετανίας
Δέσμευση ΠτΔ ότι θα θέσει το θέμα αγνοουμένων στην Τουρκία στο πλαίσιο των ΜΟΕ προς τους συγγενείς
To κόβει στον Χριστοδουλίδη ο Ερντογάν-«Δεν έχω οποιαδήποτε πρόθεση να επισκεφθώ τη νότια Κύπρο»
Τελετή επαναπατρισμού οστών 16 Ελλαδιτών ηρώων της ΕΛΔΥΚ που έπεσαν στην εισβολή-«Η Κύπρος σας ευγνωμονεί»
Καταδικάζει την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα το Υπουργείο Εξωτερικών