Εκεί που το χρωστούσανε, του πήραν και το... πόδι-Από τις οφειλές, στα οπαδικά κίνητρα και την Μενεγάκη

«Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι», λέει μια λαϊκή ρήση. Κάπως έτσι αισθάνεται ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος, μετά την αναφορά του στο όνομα του ΑΠΟΕΛ ως της εταιρείας που παρουσιάστηκε ενώπιον Δικαστηρίου για οφειλές προς το κράτος, βρέθηκε στο στόχαστρο επικριτικών και προσβλητικών σχολίων. Από τη στιγμή της δημοσιοποίησης του ονόματος της ομάδας και έπειτα, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται πλέον όχι στα χρωστούμενα, αλλά στην κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στην εταιρεία και τον Υπουργό Εργασίας.

Μέσα σε αυτόν τον σάλο που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες, έγιναν αναφορές που εκφεύγουν του πλαισίου της κριτικής ή της διαφωνίας, δίνοντας την εντύπωση μιας προσωπικής αντιπαράθεσης. Προφανώς, η ονομαστική αναφορά του υπουργού Εργασίας στον ΑΠΟΕΛ ήταν λανθασμένη, κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος, μετά το άδειασμα και του Προέδρου. Ωστόσο, εδώ και καιρό έχουν δημοσιευθεί κατά κόρον οι ομάδες που οφείλουν χρήματα στο κράτος και δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα έπειτα από διακανονισμό. Άλλωστε, δεν είναι μόνο ο ΑΠΟΕΛ που οφείλει χρήματα, καθώς σχεδόν όλες οι ομάδες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν οφειλές. Ως εκ τούτου, η αναφορά στο όνομα μίας μόνο εταιρείας-ποδοσφαιρικής ομάδας θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Η ονομαστική αναφορά του Γιάννη Παναγιώτου στον ΑΠΟΕΛ χρησιμοποιήθηκε ακόμη και ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας από τον συνήγορο υπεράσπισης, ο οποίος έκανε λόγο για την ανεξήγητη έκταση που έλαβε το ζήτημα εξαιτίας των δηλώσεων του Υπουργού Εργασίας.

Οι οφειλές προς το κράτος δεν αφορούν μόνο την ομάδα της Λευκωσίας και δεν αποτελούν «προνόμιο» των ποδοσφαιρικών εταιρειών. Άλλωστε, η συμφωνία για τον διακανονισμό δεν αφορούσε μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά και άλλες εταιρείες που εντάχθηκαν στο σχέδιο αποπληρωμής, το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων αποπληρωμή σε 168 δόσεις, σε διάστημα 14 ετών.

Τελικά, αντί για αποπληρωμές, φτάσαμε στο σημείο σύνταξης κατηγορητηρίων και ένας υπουργός να παρομοιάζεται από δεκάδες γαλαζοκίτρινους οπαδούς με την... Ελένη Μενεγάκη. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο απλός πολίτης, ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων, αντί να συζητά τι θα γίνει με τις οφειλές προς το κράτος, όχι μόνο από τις ομάδες αλλά από όλους όσοι χρωστούν, συζητά αν ο Γιάννης Παναγιώτου είναι οπαδός της Ομόνοιας και αν είχε δόλο η αναφορά του.

Το υπουργικό ολίσθημα της αναφοράς στο όνομα της εταιρείας προκάλεσε διπλή ζημιά στον ίδιο. Αφενός, ο κ. Παναγιώτου έδωσε - ενδεχομένως και άθελά του - το δικαίωμα στην ομάδα της Λευκωσίας να τον κατηγορεί, και αφετέρου, η συζήτηση και το ενδιαφέρον εστιάζονται στην κόντρα και στις... ατάκες των επόμενων ημερών, αντί στην ουσία, που είναι η αποπληρωμή των χρεών, την ώρα που οι πολίτες μοχθούν ώστε να να είναι σωστοί στις υποχρεώσεις του και να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ένας απλός άνθρωπος καταλήγει στη φυλακή για ανεξόφλητες οφειλές, ακόμα και όταν αυτές ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες ευρώ.

Σαν να μην έφτανε όλος ο ντόρος που δημιουργήθηκε με τη δημοσιοποίηση του ονόματος, ο υπουργός επανήλθε, κάνοντας λόγο για απειλές και ύβρεις που δέχθηκαν ο ίδιος και μέλη της οικογένειάς του, «φωτογραφίζοντας» την πλευρά του ΑΠΟΕΛ. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι, «δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου γίναμε δέκτες ύβρεων και απειλών, υπό την καθοδήγηση της διοίκησης συγκεκριμένης εταιρείας που οφείλει τεράστια χρηματικά ποσά στις κοινωνικές ασφαλίσεις». Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή αναφορά, ωστόσο, ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο υπουργός προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία, ώστε να διερευνηθούν οι κατ' ισχυρισμόν απειλές, σε διαφορετική περίπτωση και πάλι μπορεί ο κ. Παναγιώτου μπορεί να κατηγορηθεί για δημιουργία εντυπώσεων, αφού όπως είπε ο Πρόεδρος για άλλη υπόθεση, όταν προσάπτονται αδικήματα, θα πρέπει να τεκμηριώνονται.

Η αναφορά αυτή, πάντως προκάλεσε την έντονη αντίδραση από την εταιρεία «ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο ΛτΔ», η οποία εξέδωσε ανακοίνωση εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση προς το πρόσωπο του Υπουργού Εργασίας, καλώντας τον να αντιμετωπίσει τον ΑΠΟΕΛ όπως όλους τους άλλους οφειλέτες.

Παρά το κλίμα έντασης, οι αρμόδιες αρχές δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω. Ο υπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε, πως «η κυβέρνηση κατέβαλε πολλές προσπάθειες με σχέδιο και νομοθεσίες για να διευθετηθεί αυτό το θέμα. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε πρόοδος, επομένως δεν μπορούμε να διαφοροποιήσουμε την προσέγγισή μας».

Πάντως, αρκετοί εκτιμούν ότι, μέχρι την επόμενη δικαστική διαδικασία, θα καταβληθεί μέρος των οφειλών, από πλευράς ΑΠΟΕΛ, ενώ και άλλες ποδοσφαιρικές εταιρείες σπεύδουν να βρουν χρήματα ώστε να αρχίσουν την αποπληρωμή, αποφεύγοντας περαιτέρω προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ καθυστερεί να δώσει έγκριση για τη συμφωνία -«Η Χαμάς υπαναχωρεί από όρους της συμφωνίας»
Στις 10 Φεβρουαρίου τοποθετούν την συνάντηση Τατάρ-Ντι Κάρλο τα τ/κ ΜΜΕ
Συνάντηση Νομικής Υπηρεσίας με Βαφεάδη για ΤΑΚΑΤΑ-Οριστικοποιείται το περιεχόμενο του διατάγματος
Υπηρεσίες ΟΗΕ ανησυχούν για επικείμενη επιστροφή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ
Παραπληροφόρηση οι διαρροές από Αστυνομία-Δεν ήταν διακινητής ο Πακιστανός, θα έδινε 500 ευρώ για τη μεταφορά, είπε ο ανακριτής
O δολοφόνος της Ελένης Τοπαλούδη πρέπει να καταβάλει αποζημίωση €905.000 στους συγγενείς της με απόφαση Δικαστηρίου
Ξεκινά επέκταση και ανακαίνιση Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Μακάρειο-Τι περιλαμβάνει το έργο
Έκανε βόλτες στη Λευκωσία με κλοπιμαίο όχημα-Καταδιώχθηκε και συνελήφθη από την Αστυνομία
ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ καρέ η καταδίωξη λαθροθήρων στους Εργάτες
Υποστηρίζει πως ήταν στη Μια Μηλιά την ώρα του επεισοδίου ο ένας καταζητούμενος-«Δεν γνώριζα τον Πακιστανό»