Οικονομία, Κυπριακό και υγεία τα σημαντικότερα προβλήματα στα κατεχόμενα

Η οικονομία, το Κυπριακό και το σύστημα υγείας ξεχώρισαν ως τα σημαντικότερα προβλήματα στην νέα τρίμηνη έρευνα του CMIRS που καταδεικνύει επίσης ότι το 83,2% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι τα πράγματα στα κατεχόμενα βαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. 

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η ιστοσελίδα Μπουγκιούν Κίπρις αναφέρει ότι η διευθύντρια του CMIRS Μίνε Γιουτζέλ δήλωσε πως τα αποτελέσματα αυτά είναι ενδεικτικά της ανάγκης για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στη χώρα. 

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε τον Δεκέμβριο του 2024, ενώ μόνο το 14,91% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, το ποσοστό «εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» ήταν 11,4% και το ποσοστό ικανοποίησης μετρήθηκε στο 14,6%.

Η κ. Γιουτζέλ δήλωσε ότι «προβλήματα όπως η αδικία, η διαφθορά και ο κομματισμός στη χώρα κλονίζουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στο σύστημα» και πρόσθεσε: «Υπάρχει ανάγκη για μια πολιτική δομημένη με τις αρχές του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης».

Τα οικονομικά προβλήματα κατατάσσονται στην πρώτη θέση μεταξύ των σημαντικότερων προβλημάτων των ερωτηθέντων, ακολουθούμενα από το Κυπριακό, το σύστημα υγείας, τα προβλήματα υποδομών (ιδίως οι διακοπές ρεύματος), τους ανίκανους πολιτικοί ηγέτες, τους χαμηλούς μισθούς και τη διαφθορά.

Στην έρευνα της CMIRS αναφέρεται ότι «ενώ τα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, το Κυπριακό εξακολουθεί να θεωρείται από την κοινωνία ως διέξοδος. Ωστόσο, η έλλειψη οποιασδήποτε εξέλιξης σε αυτό το θέμα αυξάνει την κοινωνική απόγνωση».

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν επίσης ότι η «συναισθηματική υγεία» του πληθυσμού επιδεινώνεται. Το 58% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν άγχος την τελευταία εβδομάδα, το 45,8% θυμό, το 35,8% αβοήθητο και το 25,5% κατάθλιψη.

Η κ. Γιουτζέλ σχολίασε γι’ αυτό ότι «η ολοένα και πιο διαδεδομένη αδυναμία και δυστυχία στην κοινωνία μας αποκαλύπτει την ανάγκη για μια αποφασιστική ηγεσία για να βγούμε από αυτή τη μη βιώσιμη κατάσταση. Υπάρχει κρίση διακυβέρνησης στη χώρα και χρειάζεται μια ηγεσία με όραμα το κοινωνικό όφελος και τη δικαιοσύνη. Τα συντρίμμια που δημιουργήθηκαν πρέπει να απομακρυνθούν, το αίσθημα δικαιοσύνης πρέπει να αποκατασταθεί και η πολιτική πρέπει να επαναπροσδιοριστεί προς όφελος της κοινωνίας».

Δειτε Επισης

Στα βαθιά ο διάλογος για το νέο σχέδιο αξιολόγησης-Περιμένουν κλήση από Μιχαηλίδου οι εκπαιδευτικοί
Ήρθε για να μείνει ο καύσωνας-Νέα κίτρινη προειδοποίηση, δεν πέφτει κάτω από τους 41 βαθμούς ο υδράργυρος
Αρνήθηκε να δει τον Αρχιεπίσκοπο ο Τυχικός-Καταγγέλλει καταπιεστική συμπεριφορά η συνήγορός του
Πέφτουν οι τιμές των καυσίμων-«Δεν μπορούν να γίνονται προβλέψεις για το μέλλον»
Συνεχίζει την εκστρατεία απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων οχημάτων ο Δήμος Λατσιών-Γερίου
Επιτόπια επίσκεψη σε έργα υποδομής της Πάφου από την Επιτροπή Μεταφορών
Ανοίγει ο δρόμος για προσφορά γης έτοιμης για ανάπτυξης μετά την υπερψήφιση αστικού αναδασμού
Κάλεσε σε συνάντηση τον Τυχικό ο Αρχιεπίσκοπος-Προβληματίζεται για τις ενέργειές του
Εντός της επόμενης βδομάδας στη Νομική Υπηρεσία το νομοσχέδιο για φορολογική μεταρρύθμιση
Π. Μασούρας: Το Robotex έδωσε ώθηση στον τομέα της εκπαιδευτικής ρομποτικής,