«Ανωμαλία για την Κύπρο η κατοχή»-Διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο της συνάντησης βουλευτών με Ισπανούς

Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ισπανίας και Κύπρου σε πλήθος σημαντικών θεμάτων απασχόλησε τη συνάντηση ισπανικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας - η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο - με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, στη Βουλή, το μεσημέρι της Δευτέρας. «Η τουρκική κατοχή στην Κύπρο αποτελεί ανωμαλία για τη χώρα και για την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την ύπαρξη ενός τέτοιου διαχωρισμού», είπε η Πρόεδρος του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων (Κάτω Βουλή) της Ισπανίας, Francina Armengol Socias, η οποία προΐσταται της αντιπροσωπείας μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Ισπανικής Γερουσίας, Javier Ignacio Maroto Aranzábal.

O Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, καλωσορίζοντας την ισπανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, παρουσίασε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, έκανε σύντομη αναφορά στα θέματα που απασχολούν την Επιτροπή και εξήγησε συνοπτικά τη διάκριση των εξουσιών στην Κύπρο καθώς και τον τρόπο λειτουργίας του κυπριακού κοινοβουλίου. 

Εν συνεχεία, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε τη θέση ότι «ως Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εγκαταλείψουμε το 'comfort zone' [Σ.Σ> τη 'ζώνη άνεσης'] στο οποίο είχαμε παραμείνει για πολλά χρόνια», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί η ΕΕ να παραμένει ένας οικονομικός γίγαντας αλλά να είναι και ένας γεωπολιτικός νάνος». 

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε ότι «δεν επιθυμούμε να αποκοπεί η Τουρκία από την Ευρώπη, θέλουμε η Τουρκία να μετατραπεί σε Ευρωπαίο γείτονα». Όπως είπε, «τα κοινά μας συμφέροντα και οι κοινές μας αξίες δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε τα στραβά μάτια όταν τέτοια κράτη συμπεριφέρονται με έναν τρόπο ο οποίος είναι εξόχως αποσταθεροποιητικός και υπονομευτικός σε σχέση με τις κοινές μας αξίες».

Από την πλευρά της, η κ. Socias, ανέφερε ότι «αυτή είναι η πρώτη μας επίσκεψη στην Κύπρο, αλλά δεν θα είναι η τελευταία». Σημειώνοντας ότι η Ισπανία θα αναλάβει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Ένωση της Μεσογείου, η κ. Socias αναφέρθηκε στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, υποδεικνύοντας την ανάγκη μελέτης και κατανόησης του μεταναστευτικού ζητήματος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόσκληση της Αννίτας Δημητρίου για συνεργασία όλων των κοινοβουλίων της Νότιας Ευρώπης προς αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος καθώς και στην εμπειρία της Ισπανίας ως χώρας πρώτης υποδοχής μεταναστών, σημειώνοντας ότι πολλοί μετανάστες έρχονται στην Ισπανία μέσω των Καναρίων Νήσων. 

Είπε ακόμη ότι η ίδια υπήρξε πρόεδρος των Βαλεαρίδων Νήσων για 8 χρόνια, επομένως κατανοεί την εμπειρία της Κύπρου ως νήσου της Μεσογείου, με τις δυνατότητες και τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται. 

«Η τουρκική κατοχή στην Κύπρο αποτελεί ανωμαλία για τη χώρα και για την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την ύπαρξη ενός τέτοιου διαχωρισμού», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η Ισπανία είναι υπέρ του διαλόγου για επίτευξη λύσης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και ότι κατανοεί τις δυσκολίες που υπάρχουν. «Η Κυβέρνηση, η Βουλή και η Γερουσία της Ισπανίας είμαστε δίπλα σας», συμπλήρωσε. 

Εν συνεχεία, η Πρόεδρος του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων της Ισπανίας μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλά θέματα σε διμερές επίπεδο αλλά και σε επίπεδο χωρών της Μεσογείου, επισημαίνοντας την ανάγκη άσκησης πίεσης για να πάρουν σάρκα και οστά οι πρωτοβουλίες των δύο χωρών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση ενός εξτρεμιστικού λαϊκισμού», ανέφερε η κ. Socias, ζητώντας την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να μην πληγούν οι δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης. 

Ταυτόχρονα, εξήρε τον ρόλο της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας στη Μεσόγειο και για την προώθηση του διαλόγου για την επίλυση διενέξεων καθώς και για τη βοήθεια που προσφέρει στην απομάκρυνση Ισπανών πολιτών από εμπόλεμες ζώνες. «Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να αποτελέσει η Κύπρος μια ισχυρή φωνή μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα», τόνισε.

Ο Αντιπρόεδρος της Ισπανικής Γερουσίας, Javier Ignacio Maroto Aranzábal, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει γνωστή η κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη δεν γνωρίζει σε βάθος αυτήν την πραγματικότητα». Ακόμη, εξέφρασε τη δέσμευση της ισπανικής Βουλής και Γερουσίας να εξηγήσουν στην Ισπανία το τι συμβαίνει στην Κύπρο. 

Για να γίνει αυτό, συνέχισε, «χρειαζόμαστε μια ισχυρή ΕΕ και μια ισχυρή Κομισιόν». «Μόνο αν έχουμε σταθερότητα μπορούμε να προχωρήσουμε», υπέδειξε. Επιπλέον, είπε ότι η Ευρώπη διανύει περίοδο αστάθειας επειδή υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι βουλευτές που δεν πιστεύουν στις ευρωπαϊκές αξίες. Παράλληλα, είπε ότι «η Ρωσία χρηματοδοτεί τέτοιες καταστάσεις». 

Καταληκτικά, ο κ. Aranzábal ρώτησε τον κ. Γεωργιάδη για την προοπτική ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Απαντώντας στον κ. Aranzábal, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι η Τουρκία είναι το ανυπέρβλητο εμπόδιο για την προοπτική ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και για τη συμμετοχή της Κύπρου στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Παράλληλα, εξήγησε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν εφαρμόζει την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ σε ό,τι αφορά στην Κύπρο. 

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε σταθερή και συνεπή υποστήριξη στη δημοκρατία, στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα», σημειώνοντας ότι η επιλεκτική ευαισθησία «είναι η συνταγή που μας οδήγησε στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε ως ανθρωπότητα». «Δεν μπορεί να είμαστε ευαίσθητοι για την Ουκρανία, αλλά να μη λέμε τίποτα για την Κύπρο ή για τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη», τόνισε. 

«Το ΝΑΤΟ δεν υπερασπίζεται την ειρήνη, αλλά προωθεί τον πόλεμο», είπε. Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι η Τουρκία θα αποδεχθεί την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ μόνο όταν πάρει ανταλλάγματα. 

Από την πλευρά της, η Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν είναι μέλος του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη, επειδή υψώνεται το τείχος της άρνησης από την Τουρκία. Σημείωσε ακόμη ότι είναι διαχρονικός ο στόχος της Τουρκίας για ακύρωση της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε σε τουρκική προπαγάνδα περί «απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων», τονίζοντας την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς σε θέσεις αρχών για την επίλυση του Κυπριακού.

Καταληκτικά, η Francina Armengol Socias διαβεβαίωσε ότι η Ισπανία θα είναι δίπλα στην Κύπρο και ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για το πλαφόν στο νερό-Κατέθεσε αναθεωρημένο κείμενο το Υπ. Ενέργειας
Η Χαμάς αποδέχτηκε το σχέδιο συμφωνίας για ομήρους και εκεχειρία στη Γάζα-Τι περιλαμβάνει το κείμενο
Ύφεση στα περιστατικά στα ΤΑΕΠ, αναμένεται κορύφωση τις επόμενες μέρες-«Διαχειρίσιμη η κατάσταση»
Έντονη αντίδραση ΑΠΟΕΛ με πυρά κατά του Υπουργού-«Φθάνει σε σημείο ανηθικότητας»
Ενημερώθηκε από τον ΚΟΑ η Αστυνομία για την καταγγελία παρενόχλησης αθλήτριας
Δεν επιθυμούν Τουρκική ηγεσία στη Συρία Αραβικές χώρες και Δύση-Ποια τα δεδομένα για Κύπρο και Ελλάδα
Σε προσφορές η ΕΤΥΦΑ για το τερματικό πιστοποίησης του «Προμηθέα», ούτε φωνή ούτε ακρόαση για GSI
Στο επίκεντρο ενοικιαζόμενο όχημα στην υπόθεση του Πακιστανού, επίκεινται εντάλματα σύλληψης
Ζητά αναδιάρθρωση του αστυνομικού σώματος ο ΔΗΣΥ-Βλέπει οργανωμένους φορείς
Χαιρετίζει τις δεσμεύσεις ηγετών για νέα σημεία διέλευσης ο Γκουτέρες-Συνιστά επέκταση εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ