Δόθηκαν ονόματα αγνοουμένων σε σχολικές αίθουσες-Μήνυμα συλλογικής ευθύνης έστειλε η ΥΠΑΝ

Ισχυρό μήνυμα συλλογικής ευθύνης, αλληλεγγύης και κοινής δέσμευσης για τη δημιουργία ενός κόσμου στον οποίο κάθε παιδί θα μπορεί να ζει σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας, ειρήνης και προόδου, είναι η ονοματοδοσία σχολικών αιθουσών ανά το παγκύπριο, τιμώντας τα αγνοούμενα παιδιά, ανέφερε σήμερα η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου, σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση «Αγνοούμενα παιδιά - Ονοματοδοσία αιθουσών στη μνήμη τους», που έγινε σήμερα στο Β Δημοτικό Σχολείο Δερύνειας.

Σε τρεις αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου Δερύνειας Β, του Δημόσιου Νηπιαγωγείου Δερύνειας Β και του Δημόσιου Νηπιαγωγείου Δερύνειας Γ, δόθηκαν τα ονόματα τριών αγνοουμένων παιδιών, του Ανδρέα, της Μαρίας και της Κίκας, με την Υπουργό να εκφράζει «βαθιά συγκίνηση» γιατί όπως εξήγησε «η σημαίνουσα αυτή τελετή, θα συνδέει για ακόμη ένα λόγο τα σχολεία της ακριτικής Δερύνειας και ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής, με την ιστορία της πατρίδας μας, τον τόπο μας, την Κύπρο, αλλά και όλους εμάς με το χρέος μας προς τους νέους ανθρώπους».

Πρόσθεσε ότι «η εκδήλωση ανακαλεί για ακόμη μία φορά στη μνήμη μας το τραγικό καλοκαίρι του 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε στρατιωτικά στην πατρίδα μας και έθεσε υπό τον έλεγχό της το 38% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν χάθηκαν και προσφυγοποιήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι και εκατοντάδες άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται. Μια πραγματικότητα που, δυστυχώς, ανάμεσα στις τόσες άλλες, συνιστά την πλέον τραγική συνέπεια αλλά και πτυχή του κυπριακού δράματος, μια πραγματικότητα, που καταπατά, πρωτίστως, το διεθνές δίκαιο».

Η Υπουργός Παιδείας ανέφερε ακόμα ότι «στα αγνοούμενα πρόσωπα περιλαμβάνονται άμαχοι, γυναίκες και μικρά παιδιά, ενώ η αδιευκρίνιστη τύχη μεγάλου μέρους από τον αρχικό κατάλογο των 1619 ατόμων συντηρεί την αγωνία, τον πόνο και το δράμα που διέρχονται καθημερινά οι οικογένειές τους, αποτελώντας ταυτόχρονα πρόκληση απέναντι σε ολόκληρη την πολιτισμένη ανθρωπότητα. Στον μακρύ αυτόν κατάλογο των 1619 αγνοούμενων προσώπων συμπεριλαμβάνονται 36 αγνοούμενα παιδιά, με το μικρότερο παιδί να ήταν μόλις 6 μηνών και το μεγαλύτερο 17 ετών».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε «πριν έναν χρόνο, ανακοίνωσε την ονοματοδοσία 36 αιθουσών ανά το παγκύπριο σε Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, τιμώντας αυτά τα παιδιά. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα συλλογικής ευθύνης, αλληλεγγύης και κοινής δέσμευσης για τη δημιουργία ενός κόσμου στον οποίο κάθε παιδί θα μπορεί να ζει σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας, ειρήνης και προόδου».

Στην προσπάθειά μας αυτή, είπε η Δρ. Μιχαηλίδου «προτάσσουμε την παιδεία μας και μαζί με το σύνολο της εκπαιδευτικής μας κοινότητας, εργαζόμαστε έτσι ώστε η παιδεία μας να συνεχίζει να περιφρουρεί την ιστορική μας ταυτότητα και να διαφυλάσσει την ιστορία, τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας. Εργαζόμαστε έτσι ώστε το εκπαιδευτικό μας σύστημα να εξελίσσει ολόπλευρα τα παιδιά μας, να αναδεικνύει τις ικανότητές τους και να δημιουργεί τους αυριανούς πολίτες που θα αναγνωρίζουν τη σημασία και θα αγωνίζονται για την επικράτηση των αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ειρήνης», σημείωσε.

Είπε ακόμα πως «δεν υπάρχει καλύτερος φόρος τιμής για τα τρία αγνοούμενα αυτά παιδιά, τον Ανδρέα, τη Μαρία και την Κίκα, από το να εμπνέουμε τη νέα γενιά να αγωνίζεται για την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την προσφορά. Να μεγαλώνουμε μια γενιά, γαλουχημένη έτσι ώστε να μην ξεχνά το παρελθόν και ταυτόχρονα, να εργάζεται ακούραστα για ένα καλύτερο, πιο ανθρώπινο μέλλον, να αγωνίζεται με κάθε ειρηνικό μέσο για τη δικαίωση της πατρίδας μας, αλλά και την επικράτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο».

Η Υπουργός Παιδείας συνεχάρη «θερμά τις διευθύνσεις, το προσωπικό και τους μαθητές/τις μαθήτριες των τριών σχολικών μονάδων, για το αξιόλογο εκπαιδευτικό όσο και παιδαγωγικό έργο που επιτελούν καθημερινά, την αδιάλειπτη προσπάθειά τους για τη διατήρηση ζωντανής της ιστορικής μνήμης και της εθνικής μας συνείδησης, ιδιαίτερα στην ακριτική Δερύνεια».

Συνεχάρη επίσης όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της τιμητικής πράξης, ευχαρίστησε όλους και όλες που με την παρουσία τους στην τελετή αποδεικνύουν «την ακλόνητη αφοσίωσή μας στο ιστορικό χρέος της απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας. Εύχομαι σύντομα να επιλυθεί οριστικά το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων μας και να ζούμε ελεύθεροι σε μία ελεύθερη πατρίδα».

Ας είναι, κατέληξε η Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου «τα ονόματα του Ανδρέα, της Μαρίας και της Κίκας Κυριάκου φάροι, που θα μας καθοδηγούν προς ένα αύριο γεμάτο ελπίδα, δικαιοσύνη και ειρήνη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πλαστά διπλώματα σε πολιτικούς έναντι «υπηκοότητας» στα κατεχόμενα
Εντός των επόμενων εβδομάδων αύξηση επιδόματος εγκλωβισμένων
Εξορθολογισμό στη διαχείριση εμπορικών καταστημάτων στους συνοικισμούς ζητά η Επιτροπή Προσφύγων
Είδαν κατ'ιδίαν τον χειρισμό του μεταναστευτικού από την ΚΔ οι Ισπανοί-Επίσκεψη στο Πουρνάρα
Έκκληση από κατοίκους κατεχόμενης Λουρουτζίνας να ανοίξει σημείο διέλευσης
Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για το πλαφόν στο νερό-Κατέθεσε αναθεωρημένο κείμενο το Υπ. Ενέργειας
Ύφεση στα περιστατικά στα ΤΑΕΠ, αναμένεται κορύφωση τις επόμενες μέρες-«Διαχειρίσιμη η κατάσταση»
Θλίψη για τον άτυχο Άγγελο που έφυγε ξαφνικά-Οδηγείται την Τετάρτη στην τελευταία του κατοικία
Αίθριος και άνυδρος ο καιρός για τις επόμενες ημέρες-Στους 20 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το μπαλάκι στο Υπ. Εργασίας, ενημερώνει τη Βουλή για το μέλλον των νομοσχεδίων για τη βία και παρενόχληση