Εν αναμονή εξελίξεων για τον θάνατο του Πακιστανού-Λαμβάνουν αποφάσεις Αρχηγός και Υπουργός Υγείας
11:14 - 12 Ιανουαρίου 2025
Εξελίξεις σε παράλληλα μέτωπα αναμένονται σε σχέση με την υπόθεση του 24χρονου Πακιστανού που βρέθηκε νεκρός το βράδυ της 6ς Ιανουαρίου στο Στρόβολο και όπως αποδείχθηκε τέσσερις ημέρες μετά, ο θάνατος του, όχι μόνο επήλθε από εγκληματική ενέργεια η οποία είχε αποκλειστεί από την ιατροδικαστή, αλλά διαπιστώθηκε μετά από βαλλιστικό έλεγχο πως η σφαίρα που βρέθηκε στο σώμα του θύματος προέρχεται από πιστόλι αστυνομικού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα δύο τρομακτικά σενάρια και η Αστυνομία που τραβά την Κυβέρνηση μαζί της στον βούρκο
Η αστοχία μεγατόνων που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της αυτοψίας του Νικόλα Χαραλάμπους στην σκηνή που βρέθηκε νεκρός ο 24χρονος, αφού αποδόθηκε - εκ πρώτης όψεως - το τραύμα που έφερε το θύμα από πέτρα, δημιούργησε καχυποψία σε σχέση με τους χειρισμούς που έγιναν ή δεν έγιναν, όταν αποκαλύφθηκε πως επρόκειτο για πρόσωπο που τραυματίστηκε θανάσιμα κατά το επεισόδιο στην νεκρή ζώνη που είχε σημειωθεί μία ώρα προηγουμένως.
Ένα επεισόδιο κατά το οποίο υπήρξε χρήση υπηρεσιακών όπλων από πλευράς δύο αστυνομικών, όταν οι οδηγοί των οχημάτων που επιδίωξαν να ανακόψουν, αφού φέρεται να ήταν διακινητές μεταναστών, έστρεψαν τα αυτοκίνητα προς το μέρος των μελών της Δύναμης. Σημειώνεται πως σε ανακοίνωση της η Αστυνομία, είχα αναφέρει πως έγινε ρίψη πυροβολισμών, ωστόσο ήταν στα ελαστικά.
Ακόμη και δικαιολογημένη να ήταν η χρήση των υπηρεσιακών πιστολιών, τα όσα ακολούθησαν μετά τον εντοπισμό του 24χρονου Πακιστανού, δημιούργησαν ένα πλέγμα από σκιές και τεράστια ερωτήματα, τα οποία δικαιολογημένα προκαλούν συνειρμούς, ενώ τρομάζει το ερώτημα τι θα γινόταν εάν σε περίπτωση εάν δεν εντοπιζόταν στο σώμα του θύματος η σφαίρα.
Παρά τις ενδείξεις που υπήρχαν στην σκηνή, όπου το θύμα εντοπίστηκε ημίγυμνο και με προσωπικά αντικείμενα πάνω στο σώμα του, το ΤΑΕ Λευκωσίας στηρίχθηκε στα ιατροδικαστικά ευρήματα του Νικόλα Χαραλάμπους, ο οποίος απέκλεισε εκ πρώτης όψεως την εγκληματική ενέργεια, ωστόσο τέσσερις μέρες μετά, αφού αποφασίστηκε να διενεργηθεί η νεκροτομή, διαπιστώθηκε πως ο θάνατος του 24χρονου επήλθε από σφαίρα.
Το ΤΑΕ Λευκωσίας έριξε το βάρος της ευθύνης στον ιατροδικαστή, για τον οποίο το Υπουργείο Υγείας ζήτησε έκθεση γεγονότων και στο κάδρο υπάρχει σενάριο να τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ η ηγεσία της Αστυνομίας έδωσε οδηγίες για διαλεύκανση της υπόθεσης, η οποία εν τέλει αποδείχθηκε πως συνδέεται με το επεισόδιο στην νεκρή ζώνη, όπου είχε προηγηθεί.
Οι έρευνες αυτή τη στιγμή διενεργούνται από το ΤΑΕ Λευκωσίας, ωστόσο το γεγονός πως αστυνομικοί διερευνούν αστυνομικούς, ώστε να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επήλθε ο θάνατος του 24χρονου, δημιουργεί αναπόφευκτα «σύγκρουση», εξού και κάποιοι θεωρούν πως είναι επιτακτική ανάγκη ο διορισμός ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, οι οποίοι δεν θα διερευνήσουν μόνο τις συνθήκες θανάτου αλλά και πιθανές παραλήψεις στον τρόπο διερεύνησης. Κάτι, που δεν αποκλείεται να συμβεί, αφενός για να διερευνηθούν όλες οι παραμέτρους και αφετέρου για να μην αφεθεί οποιαδήποτε σκιά για συγκάλυψη, που ήδη υπάρχει πάνω από τις ενέργειες όσων ενεπλάκησαν στις δύο αλληλένδετες υποθέσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διερευνά τον εαυτό της η Αστυνομία για τον θάνατο του 24χρονου-Γιατί κρίνεται αναγκαίος ο διορισμός ανεξάρτητων ανακριτών
Από εκεί και πέρα, αυτή τη στιγμή διενεργούνται εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί από ποιους μεταφέρθηκε η σορός του 24χρονου στο σημείο, με όλες τις μέχρι στιγμής ενδείξεις να δείχνουν πως δεν έχουν καμία εμπλοκή τα μέλη της Αστυνομίας, ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται για να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο.
Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο στη νεκρή ζώνη, υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες που δείχνουν πρόσωπα από τα κατεχόμενα, ενώ εξετάζονται κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης προκειμένου να εντοπιστούν διακινήσεις που οδηγούν στο χωράφι στον Στρόβολο, όπου αφέθηκε ο 24χρονος από τον Πακιστάν, τον οποίο σημειώνεται μέχρι στιγμής δεν αναζήτησε κανείς.
Τα όσα προκύπτουν, δεν αφήνουν μόνο εκτεθειμένη την Αστυνομία, αλλά και το Υπουργείο Υγείας, στο οποίο υπάγεται η ιατροδικαστική υπηρεσία, η οποία έχει στην πλάτη της την πολύκροτη υπόθεση του Θανάση Νικολάου, όπου εξαιτίας των ιατροδικαστών, ακολουθήθηκε πλημμελής διερεύνηση, όπως κατέγραψε στην απόφαση του το ΕΔΑΔ, το 2020, όπου καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στην συγκεκριμένη απόφαση, το ΕΔΑΔ είχε αναφέρει πως «το αποτέλεσμα της έρευνας της αστυνομίας στηρίχθηκε στα ευρήματα της ιατροδικαστικής γνώμης του κου. Π. Σταυριανού ο οποίος διαπίστωσε πως ο αποβιώσας πιθανότατα να αυτοκτόνησε», ενώ υπέδειξε πως «δεν έγινε οποιαδήποτε προσπάθεια να ανιχνευθεί άλλη πιθανή αιτία θανάτου. Αντί αυτού, το πόρισμα για την αιτία θανάτου στηρίχθηκε μόνο στην εικασία και γνώμη του κου Π. Σταυριανού ως προς την αιτία θανάτου».
Θα μπορούσε να πει κάποιος, πως και στην συγκεκριμένη περίπτωση με τον θάνατο του 24χρονου Πακιστανού, υπάρχουν πανομοιότυπα δεδομένα. Και αυτό διότι, η Αστυνομία στηρίχθηκε στα ιατροδικαστικά ευρήματα από την αυτοψία του ιατροδικαστή Νικόλα Χαραλάμπους, μέχρι που διενεργήθηκε η νενομισμένη νεκροτομή επί της σορού του θύματος και υπήρξε πλήρης ανατροπή.
Συνεπώς, ενδεχομένως το πάθημα δεν φαίνεται να γίνεται μάθημα, ωστόσο στο κάδρο αναπόφευκτα μπαίνουν και το ερώτημα εάν θα ήταν οι ίδιες οι ενέργειες, στην περίπτωση που δεν το θύμα δεν ήταν Πακιστανός, χωρίς συγγενείς στην Κύπρο, αλλά Κύπριος. Θα γινόταν η νεκροτομή τέσσερις ημέρες μετά; Θα περίμεναν τέσσερις μέρες την νεκροτομή, χωρίς καμία άλλη ενέργεια;
Το ότι έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί, θα πρέπει να αποτελεί πλέον παραδεκτό γεγονός, ωστόσο το ζητούμενο πλέον είναι πώς ο Αρχηγός Αστυνομίας και κατ' επέκταση ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα αντιδράσουν, όπως επίσης και ο Υπουργός Υγείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ή κλείστε το ή ανακαινίστε το...