Έβαλαν στόχο τον Απρίλιο για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια των Βουλευτικών στον ΔΗΣΥ

Μεγαλεπήβολο στόχο έθεσε η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, καθώς στις συνεδρίες των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, καταρτίστηκε οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα, ο οποίος περιλαμβάνει την κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τις Βουλευτικές Εκλογές μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Αν και ενδεχομένως ο στόχος αυτός είναι πολύ φιλόδοξος, καθώς θα μεσολαβεί περισσότερος από ένας χρόνος μέχρι τις εκλογές, φαίνεται πως η ηγεσία του κόμματος κρίνει απαραίτητο να κινηθεί γρήγορα. Για τον ΔΗΣΥ, άλλωστε, αυτές οι εκλογές είναι στοίχημα σε πολλά επίπεδα. Οι Βουλευτικές αποτελούν τον πραγματικό δείκτη για την δύναμη ενός κόμματος και στην ουσία καθορίζουν τη θέση του στο πολιτικό σύστημα της χώρας και η Πινδάρου επιδιώκει αυτή η θέση να παραμείνει η πρώτη.

Ταυτόχρονα, αυτές είναι οι πρώτες Βουλευτικές για την νέα ηγεσία αλλά και οι πρώτες μεγάλες εκλογές μετά το εφιαλτικό αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών. Στις διπλές εκλογές η παράταξη είχε μια κακή νύχτα σε ό,τι αφορά τις υψηλόβαθμες θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ έσωσε την παρτίδα με τις Ευρωεκλογές, καθώς διατήρησε τις δύο έδρες. Όμως αυτές οι εκλογές θεωρούνται χαμηλού ενδιαφέροντος, ενώ οι Βουλευτικές είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Στο παρελθόν η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είχε δηλώσει πως κάποιοι την περιμένουν στη γωνία, ενώ το κόμμα συνεχίζει να υποφέρει από εσωστρέφεια, καθώς ουδέποτε επούλωσε πραγματικά τις πληγές των Προεδρικών. Παρόλο που τον περισσότερο καιρό επικρατεί ηρεμία, η ευκολία με την οποία αναζωπυρώνονται οι αντιπαραθέσεις καταδεικνύει πως ποτέ δεν υπήρξε πραγματική θεραπεία ανάμεσα στα στελέχη, πόσο μάλλον στην βάση του κόμματος, που επίσης είχε χωριστεί σε «αναστασιαδικούς» και «αβερωφικούς».

Αυτά τα δεδομένα αυξάνουν τον βαθμό δυσκολίας σε ό,τι αφορά την συσπείρωση του ΔΗΣΥ, αφού στο κόμμα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι συναγωνιστικοί δεσμοί που υπήρχαν κάποτε, αλλά διάφορες ατζέντες με χαρακτηριστικά που κάθε άλλο παρά συνενωτικά θα μπορούσαν να θεωρηθούν. Το πρόβλημα αυτό κατέστη έκδηλο στις τοπικές εκλογές, όταν επιλέγονταν υποψήφιοι με κριτήρια την τήρηση εσωκομματικών ισορροπιών και υπό το βάρος των αντιπαραθέσεων των Προεδρικών, αντί υποψήφιοι νίκης, που θα μπορούσαν να επικρατήσουν στις τοπικές κοινωνίες. Ταυτόχρονα, ο ΔΗΣΥ ήταν η παράταξη με τους περισσότερους αντάρτες, επειδή το κόμμα έχει περάσει στην εποχή της προσωπικής ατζέντας, ενώ παρουσιάστηκαν και φαινόμενα μη υποστήριξης των εκλεκτών από στελέχη, εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

Προφανώς και η πρόθεση της ηγεσίας είναι να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, ώστε να επιλυθούν εγκαίρως διαφορές και να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα, ενώ παράλληλα θα γίνεται δουλειά με τη βάση για επούλωση των πληγών. Η έγκαιρη προετοιμασία μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα, καθώς θα δοθεί χρόνος για σκέψεις, συζητήσεις και άρση οποιονδήποτε παρεξηγήσεων, ώστε ο ΔΗΣΥ να είναι σε θέση να διεκδικήσει τις εκλογές με τον καλύτερο και όχι τον χειρότερο του εαυτό.

Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων σε πρώιμο, ενδεχομένως, χρόνο έχει ακόμη ένα στόχο: Να δώσει χρόνο σε νέα πρόσωπα να γίνουν ευρέως γνωστά στους ψηφοφόρους. Η εφαρμογή της καταστατικής αλλαγής που ψηφίστηκε στο παρελθόν για περιορισμό θητειών, σημαίνει ότι ένας αριθμός πρωτοκλασάτων βουλευτών του ΔΗΣΥ δεν θα δικαιούνται να επαναδιεκδικήσουν τις έδρες τους και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αντικατασταθούν από πρόσωπα που αντικειμενικά δεν έχουν την ίδια αναγνωρισιμότητα και την ίδια εμπειρία σε προεκλογική δραστηριότητα, άρα θα χρειαστεί να κάνουν πολύ περισσότερη δουλειά.

Για την παράταξη αυτό συνιστά μεγάλο ρίσκο, αν συνυπολογιστούν και οι υπόλοιποι παράγοντες που καθιστούν δύσκολο το έργο των Βουλευτικών του 2026. Πέραν των καθαρά εσωτερικών ζητημάτων, που σχετίζονται με τις προηγούμενες αντιπαραθέσεις, ο ΔΗΣΥ είναι αντιμέτωπος με μια συνεχόμενη επέλαση του ΕΛΑΜ από τα δεξιά, το οποίο έχει καταφέρει να του αποσπάσει ήδη χιλιάδες ψηφοφόρους στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες και είναι το μοναδικό κόμμα που συνεχώς αυξάνει τα ποσοστά του. Την ίδια στιγμή, νέοι πολιτικοί σχηματισμοί που εμφανίζονται αναμένεται να επιδιώξουν ένα κομμάτι από την Συναγερμική πίτα. Σε αυτούς τους εξωτερικούς κινδύνους προστίθεται και η τάση αποσυσπείρωσης των παραδοσιακών κομμάτων που καταγράφεται εδώ και πολλά χρόνια αλλά και η ευρύτερη διεθνής τάση προς τον λαϊκισμό, τις λιγότερο συστημικές επιλογές και τα άκρα, η οποία επηρεάζει όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΔΗΣΥ.

Προχωρούν με τις αλλαγές

Ταυτόχρονα με τις διεργασίες για τις Βουλευτικές Εκλογές, το κόμμα βρίσκεται σε προετοιμασία ενόψει του συνεδρίου του, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι επρόκειτο να προηγηθεί η σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου για την αναπληρωματική εκλογή αντιπροέδρου, θέση που παρέμενε κενή από πέρσι, μετά την αποχώρηση του Μάριου Πελεκάνου. Ωστόσο, τελικά η τάση που επικράτησε ήταν πως είναι καλύτερο να αποφευχθούν οι εκλογές, οι οποίες ενδεχομένως να έβαζαν το κόμμα σε νέο κύκλο εσωστρέφειας και έτσι τελικά την θέση κατέλαβε ο Γιάννης Καρούσος, άνευ ανθυποψηφίου. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε όπως η τυπική διαδικασία για ανακήρυξή του γίνει ταυτόχρονα με το συνέδριο.

Σε ό,τι αφορά τις καταστατικές αλλαγές, οι εισηγήσεις ήδη καταφθάνουν στην Πινδάρου. Στη σελίδα του ΔΗΣΥ υπάρχει ανακοίνωση στην οποία καθοδηγούνται τα μέλη να υποβάλλουν είτε γραπτώς διά χειρός, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τις δικές τους προτάσεις, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Μετά την ημερομηνία αυτή, η καταστατική επιτροπή αναμένεται να κωδικοποιήσει όλες τις εισηγήσεις, ώστε να ετοιμαστούν οι σχετικές προτάσεις προς το συνέδριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προτεινόμενες αλλαγές συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση των ποσοστώσεων για τη συμμετοχή γυναικών και νέων στα ψηφοδέλτια. Υπάρχει, επίσης, εισήγηση όπως μέλη του προσωπικού του ΔΗΣΥ που επιθυμούν να κατέλθουν ως υποψήφιοι θα πρέπει εγκαίρως να παραιτούνται από τις έμμισθες θέσεις.

Επανέρχεται, επίσης, η συζήτηση για εξαίρεση των μελών της ανώτατης ηγεσίας από το όριο θητειών, που αποτελεί και ένα από τα βασικά προβλήματα ενόψει Βουλευτικών. Από την νυν ηγεσία ο μόνος που επηρεάζεται είναι ο αναπληρωτής πρόεδρος, Ευθύμιος Δίπλαρος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή δεν προτίθεται να είναι ξανά υποψήφιος. Γίνεται, ωστόσο, κατανοητό ότι μέχρι τις επόμενες εκλογές ενδέχεται να επηρεάζονται πολύ περισσότερα πρόσωπα, με αποτέλεσμα ο ΔΗΣΥ να βρεθεί ενώπιον μίας κατάστασης που μεγάλο μέρος της ηγεσίας του θα βρίσκεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και αρκετοί πιστεύουν ότι ο ισοπεδωτικός κανονισμός ενδεχομένως να μην ήταν καλή ιδέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Σκιαγραφεί τους στόχους της για το 2025 η Κυβέρνηση-«Ευαγγέλιο για τον κάθε ένα οι δράσεις που θα τεθούν»
Καθορίζονται οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης για το 2025-«Συντεταγμένος και συγκροτημένος στρατηγικός σχεδιασμός»
Συνεδρία Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος για προτεραιότητες Κυβέρνησης για 2025
Έβαλαν στόχο τον Απρίλιο για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια των Βουλευτικών στον ΔΗΣΥ
Τα δύο τρομακτικά σενάρια και η Αστυνομία που τραβά την Κυβέρνηση μαζί της στον βούρκο
Ενοχλημένο το ΥΠΕΞ από τις ίσες αποστάσεις Γκουτέρες-Ζητά αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης επί του εδάφους
Διακομματικό ψήφισμα στην Αμερικανική Βουλή καλεί τον Τραμπ να αναλάβει δράση για το Κυπριακό
Έκθεση Γκουτέρες για τις Καλές του Υπηρεσίες-«Συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης θα αποτελούσε μήνυμα πολιτικής βούλησης»
Συναντήσεις σε σε Βηρυτό και Δαμασκό της Σαλίνας Σιάμπου-«Γέφυρα διαλόγου η Κύπρος»
Αντωνίου: Ο ΠτΔ θα συνεχίσει να προτάσσει θέμα αγνοουμένων στις επαφές με τ/κ ηγεσία και ΗΕ