Η διαδικασία ελέγχου του διαδικτυακού... ραντάρ και πώς θα βρουν οι πολίτες πρόστιμα εκτός συστήματος
06:00 - 10 Ιανουαρίου 2025
Απλουστευμένη είναι η διαδικασία που εφαρμόζει η Αστυνομία για ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με εξώδικα που εκκρεμούν σε βάρος τους, αφού με την τοποθέτηση στο σύστημα μόνο της ταυτότητας και των στοιχείων του οχήματός τους, μπορούν να ενημερώνονται πλέον κατά πόσον έχουν οποιαδήποτε πρόστιμα που εκκρεμούν σε βάρος τους, από το σύστημα φωτοεπισήμανσης.
Η διαδικασία είναι απλή, αφού μόλις ο πολίτης καταχωρήσει τα συγκεκριμένα στοιχεία, ενημερώνεται για τον αριθμό των προστίμων και του δίδονται οι ανάλογοι κωδικοί, ώστε να μπει στο σύστημα www.CyCameraSystem.com.cy, όπου θα καταχωρήσει τον αριθμό περιστατικού που του δίδεται, αλλά και τον κωδικό πρόσβασης, που θα του δοθεί, ώστε να δει τις παραβάσεις του, σε φωτογραφίες και να ενημερώσει για το κατά πόσον οδηγούσε ο ίδιος το όχημα στον επίδικο χρόνο ή κάποιο άλλο πρόσωπο το οποίο πρέπει να υποδείξει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρχεται διαδικτυακό... ραντάρ-Μαθαίνουν οι πολίτες για ανεξόφλητα εξώδικα, τους τσακώνει όμως η Αστυνομία
Πώς γίνεται η διαδικασία
Αρχικά ο πολίτης μπορεί να ανοίξει τη σελίδα www.CyCameraSystem.com.cy, η οποία θα του εμφανίσει την κεντρική σελίδα, όπως φαίνεται πιο κάτω:
Στη συνέχεια πηγαίνει στο τέλος της σελίδας και πατά στον πιο κάτω σύνδεσμο, που βρίσκεται σε μαύρο πλαίσιο:
Ακολούθως, του ζητά να επιλέξει μέθοδο ταυτοποίησης, δηλαδή [αριθμό εταιρείας (για εταιρικά οχήματα) ή κυπριακή ταυτότητα, αριθμό αλλοδαπού ή διαβατήριο]. Επίσης, ο πολίτης πρέπει να τοποθετήσει τους αριθμούς οχήματός του στο σύστημα, με αγγλικά γράμματα, ώστε να γίνει σωστά η διαδικασία.
Σε περίπτωση που εναντίον κάποιου εκκρεμεί πρόστιμο, θα εμφανιστεί στο κάτω μέρος της οθόνης, ειδάλλως θα γράφει ότι «δεν βρέθηκαν αποτελέσματα», όπως πιο κάτω.
Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα που βρίσκονται στο σύστημα αφορούν την περίοδο μεταξύ 1/1/2022 – 30/9/2024. Ως εκ τούτου, εάν κάποιος προέβη σε παράβαση από την 1η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, δεν θα το εντοπίσει στο σύστημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παράταση στην εφαρμογή του photoradar list σε αεροδρόμια, λιμάνια και οδοφράγματα-Αρχίζει από το νέο χρόνο
Γνωρίζει η Αστυνομία αν κάποιος έλεγξε το πρόστιμο
Σημειώνεται πως όταν κάποιος μπει στο σύστημα, η Αστυνομία γνωρίζει κατά πόσον είδε ή όχι εάν εκκρεμούν εναντίον του εξώδικα πρόστιμα κι ως εκ τούτου οφείλει να τα πληρώσει, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα παραπεμφθεί ενώπιον Δικαστηρίου.
Μιλώντας στον REPORTER, ο υπεύθυνος Οδικής Ασφάλειας του Αρχηγείου Αστυνομίας, Γιώργος Μιλής, ανέφερε ότι «από τη στιγμή που μπαίνει κάποιος να ελέγξει αν έχει πρόστιμο, υπάρχει μια διαδικασία, αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να το πούμε. Εμείς κάναμε αυτή την εφαρμογή αυτή τη στιγμή και από χθες μέχρι 31 Μαρτίου, ώστε εάν κάποιος δεν καλέστηκε από το ταχυδρομείο ή αν καλέστηκε αλλά δεν πήγε να το λάβει».
Σημείωσε επίσης πως «θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία να συνεχίσει τη διαδικασία και να πληρώσει το πρόστιμο χωρίς να πάει Δικαστήριο. Μετά τις 31 Μαρτίου, όποιος δεν πληρώσει το πρόστιμο, εμείς θα πάμε σε δικαστική διαδικασία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρέχουν οι αλλαγές στα φώτα τροχαίας που τοποθετήθηκαν κάμερες-Πότε καταγράφεται παράβαση
Ενδεχομένως να λείπουν στοιχεία από το σύστημα
Κληθείς να αναφερθεί ως προς το κατά πόσον απουσιάζουν στοιχεία από το σύστημα που δημιουργήθηκε, αφού πολίτης ενημέρωσε τον REPORTER ότι έλαβε επιστολή για παραλαβή εξωδίκου από το ταχυδρομείο, το οποίο δεν παρέλαβε ποτέ, ο κ. Μιλής εξήγησε ότι ενδέχεται να λείπουν στοιχεία από το σύστημα, για τρεις διαφορετικούς λόγους.
«Μερικά μπορεί να μην φαίνονται, γιατί μπορεί να προχώρησαν και να στάλθηκαν στο Δικαστήριο ή μπορεί να υπάρχει έλλειψη στα στοιχεία (π.χ. λάθος ταυτότητα) ή μπορεί να τα κατέχει επιδότης, για να δοθούν προσωπικά. Έχουμε προωθήσει αυτή την εφαρμογή για να μπορεί εύκολα ο κάθε ενδιαφερόμενος αν υπάρχει οποιαδήποτε εκκρεμότητα. Υπήρξαν κάποια περιστατικά με λάθος διευθύνσεις και λάθος ταυτότητες και ένας μεγάλος αριθμός δεν προωθήθηκε στους παραβάτες».
Διαμήνυσε εξάλλου πως «αν υπάρχει αμφιβολία μπορεί κάποιος να καλέσει στο τηλέφωνο της αναδόχου εταιρείας και να δώσει κάποιος τα στοιχεία του για να διαφανεί αν υπάρχει εκκρεμότητα».
Οι πολίτες, σύμφωνα με την Αστυνομία μπορούν να επικοινωνήσουν κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε εργάσιμης ημέρας μόνο, μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 80008009, μεταξύ των ωρών 08:00-17:00, για να τους δοθεί ο κωδικός του εξωδίκου προστίμου και να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία της παράβασης, τα οποία θα εντοπίσει στην ιστοσελίδα της αναδόχου εταιρείας.
Ταυτόχρονα, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου (80008009) και σε περίπτωση που αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα σε σχέση με την πληρωμή ή την καταχώρηση των στοιχείων.
Η Αστυνομία, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, ξεκαθαρίζει πως η περίοδος αποπληρωμής των εξωδίκων προστίμων που εκκρεμούν, αρχίζει από την 8η Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι και την 31η Μαρτίου 2025. «Μετά την πάροδο αυτής της περιόδου, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ενός οχήματος δεν φροντίσει να πληρώσει το οποιοδήποτε, τυχόν εις βάρος του εξώδικο πρόστιμο, για παράβαση ή παραβάσεις που έχει / έχουν καταγραφεί από το Σύστημα Φωτοεπισήμανσης, θα σχηματίζεται ποινικός φάκελος και θα υπόκειται σε ποινική δίωξη, χωρίς άλλη καθυστέρηση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενώπιον της Βουλής εννέα προτάσεις για τις κάμερες-Από πληρωμές σε δόσεις μέχρι χρονόμετρα σε φώτα τροχαίας