Αναμένονται ημερομηνίες από τα ΗΕ, ενώ αυξάνεται η ένταση του τουρκικού αμανέ των «δύο κρατών»

Εν αναμονή της επίσημης ενημέρωσης από τα ΗΕ σε ό,τι αφορά την συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ βρίσκεται η Κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης την Πέμπτη, η 20η και η 21η Ιανουαρίου -στις οποίες είχε αναφερθεί πριν από λίγες ημέρες ο Τατάρ σε δηλώσεις του- είναι ημερομηνίες που είχε προτείνει η ελληνική πλευρά. Και η τρίτη μέρα που πρότεινε ο Πρόεδρος εμπίπτει στην ίδια περίοδο.

Ακριβής ημερομηνία εξακολουθεί να μην υπάρχει ούτε και για την κάθοδο της Βοηθού ΓΓ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, αλλά, όπως διευκρίνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η επίσκεψή της στην Κύπρο δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την πραγματοποίηση της συνάντησης των ηγετών για το θέμα των νέων σημείων διέλευσης. Ωστόσο, αναμένεται πως πάνω κάτω και αυτή θα γίνει στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναμένει επίσημη ενημέρωση από τα ΗΕ για την συνάντηση ηγετών η Λευκωσία

Αυτό που βεβαίως αποτελεί προαπαιτούμενο, είναι να επιδείξει η τουρκική πλευρά πνεύμα συνεργασίας. Αν και ο Τατάρ έχει αποδεχθεί πως θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση εντός Ιανουαρίου, για πολύ καιρό ροκάνιζε τον χρόνο, ενώ ακόμη και τώρα, που αναμένεται ο επίσημος προγραμματισμός, συνεχίζει να επιμένει στη διάνοιξη οδοφράγματος μόνο στη Μία Μηλιά, αγνοώντας τις εισηγήσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και την ευρύτερη συμφωνία για άνοιγμα σημείων διέλευσης και όχι μόνο ενός οδοφράγματος.

Στις δηλώσεις του μετά την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο Τατάρ ευχήθηκε την επόμενη περίοδο να υπάρχει κατάληξη στο θέμα των οδοφραγμάτων, επαναφέροντας την 21η Ιανουαρίου ως πιθανή ημερομηνία για την συνάντηση. «Από εδώ, θα ήθελα να κάνω έκκληση στον Ε/κ ηγέτη κ. Χριστοδουλίδη: Ας συναντηθούμε στις 21 Ιανουαρίου και ας συζητήσουμε το θέμα του ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης με εποικοδομητικό τρόπο», είπε, παρόλο που ο ίδιος τόσο καιρό αρνείτο να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για διάλογο.

Χαρακτήρισε απαραίτητο το άνοιγμα δεύτερου σημείου διέλευσης στη Λευκωσία, υποστηρίζοντας πως «είναι απαίτηση όλων» το οδόφραγμα στη Μια Μηλιά. Όταν, βέβαια, μιλούσε για όλους δεν εννοούσε το σύνολο του κυπριακού λαού, αλλά κάποιους φορείς των κατεχομένων. «Η έκκλησή μου προς τον Ε/κ ηγέτη είναι να προτείνει μια πύλη (οδόφραγμα). Αν υπάρχει αντίκρισμα για την Μια Μηλιά, προτείνετε μια πύλη και ας το συζητήσουμε στην συνάντηση. Το άνοιγμα πύλης στη Μια Μηλιά είναι σημαντικό για το εμπόριο και την ανάπτυξη κάθε είδους σχέσεων», πρόσθεσε ο Τατάρ, ο οποίος απέρριψε και πάλι την πρόταση για σημείο διέλευσης σε Πυρόι και Κόκκινα.

Επί της ουσίας φαίνεται πως, παρόλο που αποδέχθηκε να πραγματοποιήσει την συνάντηση για τα οδοφράγματα, δεν αποδέχθηκε κιόλας ότι θα είναι παραγωγικός ο εγκάθετος της κατοχής. Αντιθέτως, παραμένει κολλημένος στις δικές του απαιτήσεις, προσπαθώντας να στείλει μηνύματα στο εσωτερικό των κατεχομένων, όπου φούντωσε και πάλι η συζήτηση ενόψει των παράνομων «προεδρικών εκλογών» και αναζητείται ο αντικαταστάτης του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει με το άνοιγμα νέου σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά ο Τατάρ-Η έκκληση προς Χριστοδουλίδη για τη συνάντηση

Το ίδιο σταθερός παραμένει και στις αδιάλλακτες του θέσεις σε ό,τι αφορά την ουσία του Κυπριακού, καθώς επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τ/κ» και ζητά «συνεργασία των δύο κρατών» μέχρι να υπάρξει τελική λύση. «Η ομοσπονδία, η οποία πέθανε με το όχι των Ε/κ το 2004 και κηδεύτηκε μετά την σύνοδο κορυφής του Κραν Μοντανά το 2017, δεν είναι πλέον ένα μοντέλο λύσης αποδεκτό και από τα δύο μέρη», επανέλαβε, ενθαρρυμένος και από τα όσα δήλωσε ο Χακάν Φιντάν. Υποστήριξε, δε, πως «το κράτος της τδβκ είναι η εγγύηση της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας σε αυτή την περιοχή».

Ο Φιντάν, από την πλευρά του, έστειλε μήνυμα… αισιοδοξίας για τη διχοτόμηση, λέγοντας πως σε αντίθεση με άλλες περιοχές «εμείς δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε μια υπάρχουσα πραγματικότητα στο πεδίο με τις προτάσεις που κάνουμε», αλλά να καταγράψουν «την πραγματικότητα στο πεδίο». «Όταν η Κύπρος καταλήξει σε λύση δύο κρατών, σε τι θα διαφέρει από την τρέχουσα κατάσταση; Τα σύνορα είναι ίδια, οι άνθρωποι μένουν στο ίδιο μέρος. Η καθημερινότητα θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο το επόμενο πρωί. Επιπλέον θα ανοίξουμε τον δρόμο για μεγαλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη ευημερία στο νησί», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, καταδεικνύοντας το διχοτομικό σκεπτικό του. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση πως η διεθνής κοινότητα, η ε/κ πλευρά και ο λαός της Ελλάδας «θα συνηθίσουν σε αυτή την ιδέα».

Ο Φιντάν στάθηκε πολύ σε αυτό το «τετράγωνο», στη λογική, δηλαδή, των δύο «κρατών» και των «μητέρων πατρίδων» τους, πάνω στο οποίο η τουρκική πλευρά ήθελε να κινηθεί και η διευρυμένη συνάντηση. «Είναι πιθανόν η θετική ατμόσφαιρα και η πολιτική ατμόσφαιρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να έχει αντίκτυπο και στο νησί. Και η Ελλάδα, η Τουρκία, η τδβκ και η ε/κ πλευρά να συναντηθούν και να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην περιοχή μας. Αυτό το μέλλον μας περίμενε και χθες, αλλά το χάσαμε χθες γιατί δεν εφαρμόσαμε αυτή τη φόρμουλα. Ας μην χάσουμε τουλάχιστον την νύχτα», είπε. Ουσιαστικά αυτή ήταν η γραμμή που έδωσε ενόψει της συνάντησης, που φαίνεται χρονικά να τοποθετείται στα μέσα Μαρτίου, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν ανεβάζει τον πήχη της αισιοδοξίας ενόψει της συζήτησης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδωσε γραμμή στον Τατάρ ο Φιντάν-Βλέπει «κοινό μέλλον» μέσα από διχοτόμηση

Δειτε Επισης

Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Τα στοιχεία των Υπηρεσιών Εφημερίας Προσωπικών Ιατρών κατά τα Σαββατοκύριακα, έδωσε ο ΟΑΥ
Τρεις εφέσεις του Σιμόν Αϊκούτ απέρριψε το Εφετείο
Καταγγέλλει μονομερείς ενέργειες για εκπροσώπηση κομμάτων στη σχολική εφορεία Δρομολαξιάς το ΕΛΑΜ
Στάχτη χιλιάδες στρέμματα, ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές στο Λος Άντζελες-Οι φωτιές θα καίνε μέχρι να αλλάξει ο καιρός (vids&pics)
Βγαίνει από το ψυχιατρικό ίδρυμα η νεαρή που είχε μαχαιρώσει τη φίλη της 19 φορές για χάρη του «Slender Μan»
ΒΙΝΤΕΟ: Η δράση του Ρουμάνου που άρπαζε ακριβά ρολόγια και κοσμήματα με τη μέθοδο Rip-Deal
Παραπέμφθηκε σε απευθείας δίκη ο 25χρονος για απόπειρα φόνου στη Λεμεσό-Παραμένει υπόδικος
Μαχαιρώματα έξω από περίπτερο στη Λεμεσό-Στο νοσοκομείο ένα πρόσωπο