Το μοτίβο της ατιμωρησίας στην Αστυνομία, το φιάσκο των πειθαρχικών και η απόδοση ευθυνών στα αζήτητα

Οι αποδράσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Κρατούμενοι, υπόδικοι, ισοβίτες φεύγουν κάτω από τη μύτη της Αστυνομίας εν ριπή οφθαλμού, ενώ οι έρευνες με κάθε απόδραση κατάντησαν μόδα, οι οποίες ωστόσο «αποδρούν» και αυτές όταν τα σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας. Αποτέλεσμα, να επικρατεί μια... αταξία στο Σώμα που καλείται να επιβάλει την τάξη κατά ίσο τρόπο, αφού στο τέλος της ημέρας, είτε πειθαρχικές παραμένουν για χρόνια στα συρτάρια, είτε δεν εκδικάζονται ποτέ, ενώ υπάρχουν και αυτές που επιστρατεύονται για να καλύψουν ποινικά αδικήματα σε βάρος αστυνομικών.

Τα πιο πάνω, δεν πρόκειται για αυθαίρετα συμπεράσματα, αλλά προκύπτουν από ένα μοτίβο ατιμωρησίας που μπορεί να διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε, μελετώντας το modus operandi της εκάστοτε ηγεσίας της Αστυνομίας. Γιατί το ζητούμενο, δεν είναι να προαναγγέλλεις και να διαφημίζεις απόδοση ευθυνών, είναι να τις αποδίδεις, αφενός για να αποστέλλονται τα κατάλληλα μηνύματα, τόσο στους πολίτες όσο και στην κοινωνία, και αφετέρου για να ξεχωρίσουν από την Αστυνομία τα ξερά από τα χλωρά.

Βλέποντας λίγο την ιστορία, θα διαπιστώσει κάποιος πως η μηδενική ανοχή είναι επιλεκτική για την Αστυνομία, αφού μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, όχι μόνο δίνεται ασυλία σε πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, καθώς και στην πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων μελών, στην πορεία προάγονται, ωσάν να μην συνέβη οτιδήποτε, σε αντίθεση με άλλους αστυνομικούς, με καθαρό βιογραφικό, που περιμένουν για χρόνια στη σειρά.

Μέλη της Δύναμης τηλεφωνούν σε εκτελεστές και διαρρέουν πληροφορίες στον υπόκοσμο, υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας ετοιμάζονται να προαχθούν στις υψηλότερες βαθμίδες, ανεξαρτήτως αν σε βάρος τους εκκρεμούν σοβαρές υποθέσεις που αγγίζουν ζητήματα διαφθοράς, κρατούμενοι φεύγουν από τα χέρια πάνοπλων αστυνομικών, στελέχη μιλούν με κουκουλοφόρους λίγο πριν μετατρέψουν περιοχές σε πεδίο μάχης, προϊσταμένοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε επιχειρησιακές αποστολές, αστυνομικοί προβαίνουν σε λανθασμένους χειρισμούς αναφορικά με καταγγελίες βία στην οικογένεια, με αποτέλεσμα ανήλικος να θέτει τέρμα στη ζωή του, και πολλά άλλα.

Κοινό στοιχείο όλων αυτών, είναι η εμπλοκή του Σώματος Ασφαλείας ενός μιας κατά τα άλλα ευρωπαϊκής χώρας, αλλά και οι πειθαρχικές έρευνες που διατάσσονται και ως επί το πλείστον, καταλήγουν σε φιάσκο. Το μόνο που απομένει στο τέλος της ημέρας, είναι η οικονομική επιβάρυνση των φορολογουμένων, οι οποίοι, εκτός από το ότι πληρώνουν για τις δυνάμεις ασφαλείας, καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους τις αδυναμίες, τα λάθη και τα διαχρονικά προβλήματα που οι ποινικοί ανακριτές καλούνται να εντοπίσουν.

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι μόνο οι πιο κάτω υποθέσεις, από τις οποίες ο οποιοσδήποτε μπορεί να αντιληφθεί το μοτίβο. Ξεκινώντας από τα τελευταία γεγονότα, που έχουν να κάνουν με τις αποδράσεις κρατουμένων από τα χέρια της Αστυνομίας, για άλλη μια φορά διατάχθηκαν έρευνες και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα αστυνομικοί, οι οποίοι βέβαια, αναφορικά με την απόδραση του ισοβίτη, επέστρεψαν πίσω, κάτι που θα συμβεί και στην περίπτωση των μελών που παραμένουν εκτός, σε σχέση με την απόδραση του Σουηδού και του Ρουμάνου.

Βέβαια, είναι οι πρώτες που διατάσσονται επί νέας ηγεσίας, ωστόσο δεν ήταν οι πρώτες αποδράσεις αντιθέτως η Αστυνομία τα τελευταία χρόνια, μετρά άλλες 21, επί θητείας Στέλιου Παπαθεοδώρου, ο οποίος επίσης διέταξε ουκ ολίγες πειθαρχικές για αυτό το θέμα.

Ωστόσο, η τύχη όλων των πειθαρχικών υποθέσεων αγνοείται, αφού είτε δεν προχώρησαν είτε δεν ξεκίνησαν καν, ενώ σε καμία περίπτωση και κανένα μέλος δεν αντιμετώπισε οποιεσδήποτε ποινικές ευθύνες, πλην της περίπτωσης του Σουηδού όπου διαφαίνεται πως το μέλος είχε περισσότερη εμπλοκή στο σχέδιο και εναντίον του διερευνώνται και αδικήματα που σχετίζονται με διαφθορά.

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω και βλέποντας στο ημερολόγιο με άλλες πολύκροτες υποθέσεις που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη, ήταν αυτή του θανατηφόρου του 2012, όπου ο νυν Αρχηγός Αστυνομίας είχε διοριστεί ως επικεφαλής των νέων ερευνών, οι οποίες άρχισαν μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Στην έκθεση του ο Θεμιστός Αρναούτης, υπέδειξε ποινικά αδικήματα σε βάρος επτά αστυνομικών, αλλά και του οδηγού του δεύτερου οχήματος που ενεπλάκη στο τροχαίο. Ωστόσο, η Νομική Υπηρεσία δεν υιοθέτησε τις εισηγήσεις Αρναούτη και εν τέλει ασκήθηκε ποινική δίωξη στον εξεταστή της υπόθεσης, ο οποίος παραπέμφθηκε σε δίκη για εσκεμμένη παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος. Ο εν λόγω αστυνομικός συνεχίζει να υπηρετεί στην Τροχαία, ενώ οι πειθαρχικές για τους υπόλοιπους, δεν έχουν αρχίσει, ούτε από τον πρώην, ούτε από τον νυν Αρχηγό, που ήταν τότε ο επικεφαλής των ερευνών.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που θα ελεγχθούν πειθαρχικά για το θανατηφόρο του 2012, βρίσκεται και το όνομα του Μιχάλη Κατσουνωτού, τότε υπεύθυνου της Τροχαίας, ο οποίος απασχόλησε ξανά και έντονα την κοινή γνώμη, σε ότι αφορά το σκάνδαλο που είχε καταγγείλει ο τέως Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, η οποία παρά τις πιέσεις που δέχθηκε, προχώρησε σε επίσημη καταγγελία. Ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, εντόπισε δύο ποινικά αδικήματα εις βάρος του ανώτερου αξιωματικού, αυτά της συνωμοσίας και της κατάχρησης εξουσίας. Παράλληλα, ο κ. Αιμιλιανίδης κατέρριψε τους ισχυρισμούς περί επαγγελματικών κινήτρων που προέβαλε, υποδεικνύοντας «προσωπικό μένος» και ενέργειες ράμπο, ενώ σημείωσε πως, παρόλο που οι ενέργειες του δεν επέφεραν οικονομικό όφελος, στόχευαν σε «προσωπική δόξα, ανέλιξη και επιτυχία».

Μετά την απόφαση της Εισαγγελίας να μην προχωρήσει με ποινική του δίωξη, επικαλούμενη λόγους δημόσιου συμφέροντος, ο Μιχάλης Κατσουνωτός ελέγχθηκε πειθαρχικά και η απόφαση για δίωξη του λήφθηκε στις αρχές Αυγούστου του 2023. Ωστόσο, η δικαστική διαδικασία ακόμη δεν έχει ξεκινήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διασυρμός δίχως τέλος με τους δραπέτες-Μόδα οι αποδράσεις από Αστυνομία, ντεμοντέ τα «αναθεωρημένα μέτρα»

Σωρεία πειθαρχικών ερευνών διατάχθηκαν και σε άλλες περιπτώσεις, που επίσης αφορούσαν χειρισμούς μελών της Αστυνομίας, από τα χαμηλά και τα υψηλά στρώματα. Στην περίπτωση των άγριων επεισοδίων στο κλειστό στάδιο Τάσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία, όπου μάλιστα κάηκε ολοσχερώς ο σταθμός των λεωφορείων που βρίσκεται απέναντι από το γήπεδο, είχε διαταχθεί πειθαρχική έρευνα, μετά από παρέμβαση και του Προέδρου, ο οποίος μόλις ανέλαβε τα ηνία. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για ευθύνες που προκύπτουν, ειδικότερα σε σχέση με την κακή διαχείριση πληροφοριών και τα αντανακλαστικά της Αστυνομίας και αξιωματικών που ήταν υπεύθυνοι, ωστόσο ουδέποτε ανακοινώθηκε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.

Στο κρεσέντο αστοχιών, προστίθενται και τα επεισόδια σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και πολύ περισσότερο αυτά που σημειώθηκαν στη Λεμεσό, με αγώνας να μην αρχίζουν ποτέ και τους χούλιγκαν να κάνουν πλάκα με τα μέτρα που πάρθηκαν από πλευράς των Αρχών, ενώ ακόμη και στο πρόσφατο παιχνίδι ΑΕΛ-Απόλλωνας οι ταραξίες κατάφεραν και πάλι να δράσουν κάτω από τη μύτη της Αστυνομίας κάνοντας γης μαδιάμ το Νίκος Σολομωνίδης. Και για αυτό το περιστατικό διατάχθηκε έρευνα, για το τι μπορεί να πήγε λάθος, ωστόσο μέχρι εκεί.

Πολύ σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν επίσης σε Χλώρακα και Λεμεσό με αφορμή την αυξημένη μετανάστευση, όπου είχαν καταγραφεί σκηνές χάους και αναρχίας με την Αστυνομία παρά τις πληροφορίες και την τεταμένη κατάσταση, να αδυνατεί να προλάβει τους ταραξίες. Μάλιστα, για τα συγκεκριμένα επεισόδια υπήρχαν έντονες επικρίσεις και πάλι λόγω της αδράνειας της Αστυνομίας, καθώς και για τις χειραψίες του υπεύθυνου επιχειρήσεων με κουκουλοφόρους. Επίσης, ουδείς μπορεί να ξεχάσει την συνάντηση της τότε υπουργού Δικαιοσύνης και του τότε Αρχηγού με τον Σύρο καταζητούμενο που θα γύριζε την Πάφο ανάποδα.

Τότε ο Πρόεδρος ζήτησε σχετικές εκθέσεις και ήταν έτοιμος να παύσει τον Αρχηγό Αστυνομίας, ενώ οι πληροφορίες ήθελαν να προκύπτουν σε βάρος στελεχών της Αστυνομίας σοβαρές ευθύνες, ωστόσο ουδέποτε ξεκίνησε πειθαρχική σε βάρος τους. Αντιθέτως, μέχρι σήμερα συνεχίζουν να κατέχουν θέσεις κλειδιά, ανεξαρτήτως στα ίδια στελέχη τους καταλογίστηκαν ευθύνες και για άλλες αστοχίες, οι οποίες στο τέλος επιβραβεύτηκαν αφού έλαβαν και προαγωγή.

Επεισόδια καταγράφηκαν και τον Ιανουάριο του 2023 στη Λεμεσό, όχι σε κάποιο ποδοσφαιρικό αγώνα αλλά στο μνημόσυνο του Γρίβα και παρά τις πληροφορίες που υπήρχαν ενώπιον της Αστυνομίας, τα επεισόδια δεν αποφεύχθηκαν, με το σημείο του μνημόσυνου να μετατρέπεται σε ποδοσφαιρικό γήπεδο και κατ' επέκταση σε πεδίο μάχης. Και τότε καταλογίστηκαν ευθύνες, οι οποίες επίσης παρέμειναν ορφανές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντανακλώνται στον Πρόεδρο τα κακώς έχοντα στην Αστυνομία-Ανάγκη για τάξη σε όλα τα επίπεδα

Λάθη και παραλείψεις διαπιστώθηκαν και στην υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου που συγκλόνισε το παγκύπριο, καθώς οι Αρχές διερεύνησαν πλημμελώς τις εξαφανίσεις των γυναικών και παιδιών θυμάτων του Νίκου Μεταξά, ο οποίος ανενόχλητος δρούσε σκοτώνοντας και πετώντας σε λίμνες και φρεάτια τα θύμα του. Για τους χειρισμούς των μελών της Αστυνομίας διατάχθηκαν πειθαρχικές έρευνες σε βάρος απλών αστυνομικών, ωστόσο από την λίστα εξαιρέθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη των Τμημάτων αλλά και της ηγεσίας. Η πειθαρχική διαδικασία τόσα χρόνια μετά, ακόμα δεν έχει αρχίσει λόγω διάφορων ζητημάτων που προκύπτουν, ενώ παραμένει άγνωστο πότε και με ποιο τρόπο θα ολοκληρωθεί, αν ολοκληρωθεί, αφού φαίνεται πως οι απλοί είναι έτοιμοι να περάσουν στην αντεπίθεση, δίνοντας τους «μεγάλους».

Πηγαίνοντας πίσω το χρόνο, υπήρχαν και άλλες σοβαρές και πολύκροτες υποθέσεις, για τις οποίες επίσης διατάχθηκαν πειθαρχικές ευθύνες, αφού έκλεισαν οι ποινικές, οι οποίες εν τέλει κατέληξαν στα συρτάρια, με τους εμπλεκόμενους στην συνέχεια να προάγονται. Ενδεικτική είναι η υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών, όπου η Αστυνομία Κύπρου δέχθηκε κατσάδα από την Interpol για τους χειρισμούς της αναφορικά με την κάθοδο στην Κύπρο των εκτελεστών. Οι πληροφορίες είχαν διαρρεύσει στον υπόκοσμο, ενώ αστυνομικός τηλεφώνησε κατά λάθος στον ίδιο τον εκτελεστή. Για τα λάθη έγιναν έρευνες προέκυψαν ποινικές ευθύνες, ωστόσο μετατράπηκαν σε πειθαρχικές, οι οποίοι όμως στην πορεία έκλεισαν.

Πολύκροτη αλλά και συνάμα ορφανή, ήταν και η υπόθεση του 14χρονου Στυλιανού, ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του, η οποία είχα μετατραπεί σε ένα μαρτύριο. Η Αστυνομία είχε 20 και πλέον καταχωρήσεις από την μητέρα του Στυλιανού, ωστόσο παρέμεινε σε πλήρη αδράνεια, μέχρι τον θάνατο του. Για την υπόθεση προέκυψαν ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα. Ωστόσο για τα ποινικά εκκρεμεί δίκη ενώπιον Δικαστηρίου, για τα πειθαρχικά, επίσης παραμένουν στα αζήτητα.

Οι πιο πάνω είναι μόνο μερικές ενδεικτικές υποθέσεις. Η Αστυνομία σε τακτά χρονικά διαστήματα δέχεται έντονες επικρίσεις για τη διαχείριση των καταγγελιών που αφορούν χειρισμούς, παραλήψεις αλλά και για θέματα διαφθοράς εντός της Δύναμης. Η έλλειψη διαφάνειας στις διαδικασίες, καθώς και η χρονοβόρα φύση των πειθαρχικών, αν ποτέ ξεκινήσουν, έχουν ενισχύσει την εικόνα ατιμωρησίας και έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που βλέπουν άνιση μεταχείριση από το Σώμα που πρέπει να επιβάλει τους νόμους κατά ίσιο τρόπο. Παρόλο που κατά καιρούς προωθούνται αφηγήματα περί απόδοσης ευθυνών και μηδενική ανοχή, στην πράξη φαίνεται να υπάρχει ένα τεράστιο κενό. Ο επίλογος σε αυτή την ιστορία φαίνεται να ακολουθεί ένα γνώριμο μοτίβο της ατιμωρησίας και της επιβράβευσης των κακώς εχόντων, με την κοινωνία παρακολουθεί απογοητευμένη την... πεπατημένη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πρώτο μήνυμα περί οριζόντιας κάθαρσης ελήφθη-Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα

Δειτε Επισης

Τα στοιχεία των Υπηρεσιών Εφημερίας Προσωπικών Ιατρών κατά τα Σαββατοκύριακα, έδωσε ο ΟΑΥ
Τρεις εφέσεις του Σιμόν Αϊκούτ απέρριψε το Εφετείο
Καταγγέλλει μονομερείς ενέργειες για εκπροσώπηση κομμάτων στη σχολική εφορεία Δρομολαξιάς το ΕΛΑΜ
Στάχτη χιλιάδες στρέμματα, ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές στο Λος Άντζελες-Οι φωτιές θα καίνε μέχρι να αλλάξει ο καιρός (vids&pics)
Βγαίνει από το ψυχιατρικό ίδρυμα η νεαρή που είχε μαχαιρώσει τη φίλη της 19 φορές για χάρη του «Slender Μan»
ΒΙΝΤΕΟ: Η δράση του Ρουμάνου που άρπαζε ακριβά ρολόγια και κοσμήματα με τη μέθοδο Rip-Deal
Παραπέμφθηκε σε απευθείας δίκη ο 25χρονος για απόπειρα φόνου στη Λεμεσό-Παραμένει υπόδικος
Μαχαιρώματα έξω από περίπτερο στη Λεμεσό-Στο νοσοκομείο ένα πρόσωπο
Βγήκε άσπρος καπνός-Τα βρήκαν τελικά γιατροί και ΟΚΥπΥ για το ποσό των οικονομικών κριτηρίων
Ξανά σε διαδικασία πλήρωσης της κενής θέσης Δικαστή για την Κύπρο στο ΕΔΑΔ μετά την απόρριψη της λίστας