Καλεί την Κύπρο να πάρει μέτρα η Ευρώπη για την κλιματική αλλαγή-Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και οι προκλήσεις

Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πλέον απλά μια αναφορά αλλά ένα ορατό κίνδυνο ο οποίος έχει επιπτώσεις σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του ανθρώπου, με πιο σημαντικούς του κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία. Άλλωστε εδώ και χρόνια λαμβάνονται μέτρα και γίνονται δράσεις προς αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά και για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Σε έκθεση του το Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο υγείας, αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή, κάνοντας ειδική αναφορά στην Κύπρο, την οποία καλεί να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των αναγκών πρόληψης και ετοιμότητας κατά της κλιματικής αλλαγής και τους κινδύνους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από εκθέσεις και μελέτες, διαπιστώνει πως η κλιματική αλλαγή στην περιοχή της Μεσογείου προκαλεί περισσότερους καύσωνες, λιγότερες βροχοπτώσεις και μικρότερες ροές ποταμών. Επιπλέον, σημειώνεται ότι στην περιοχή της Μεσογείου υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος ξηρασίας, καθώς επίσης και αυξημένος κίνδυνος δασικών πυρκαγιών.

Επιπρόσθετα, ανάμεσα στα ζητήματα που προκύπτουν ως απότοκο των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είναι η αύξηση της ζήτησης νερού για τη γεωργία και η μείωση της απόδοσης των καλλιεργειών, ενώ γίνονται δυσκολότερες οι συνθήκες για την κτηνοτροφία και την παραγωγή ενέργειας. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση για την περιοχή της Μεσογείου, διαπιστώνει αύξηση των θανάτων λόγω καύσωνα και αύξηση των ανθρώπων που μολύνονται από νόσους που μεταδίδονται από έντομα.

Ήδη, η Κύπρος βιώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας, ξηρότερους χειμώνες, καθώς επίσης και ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που οδηγούν σε περισσότερες δασικές πυρκαγιές.

Παρά τις συστάσεις από το Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο, η Κύπρος ήδη προχώρησε σε εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού για αντιμετώπιση των προκλήσεων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, ενώ αναμένονται επιπρόσθετες ενέργειες, καθώς αποφασίστηκε η αναθεώρηση της στρατηγικής που ακολουθεί η Κύπρος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στην αναθεωρημένη στρατηγική περιλαμβάνεται αναλυτική αξιολόγηση κλιματικού κινδύνου και τρωτότητας. Όπως προκύπτει από την αξιολόγηση, οι κίνδυνοι που αναδεικνύονται από την κλιματική αλλαγή για την Κύπρο εστιάζονται σε τομείς, όπως η γεωργία, η βιοποικιλότητα, η δημόσια υγεία, η διαχείριση υδάτων, ο τουρισμός, οι υποδομές και η ενέργεια.

Επιπρόσθετα, στην αναθεωρημένη στρατηγική προτείνεται να περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα προσαρμογής. Για την γεωργία περιλαμβάνεται η χρήση ανακτημένου νερού και πιλοτικά έργα αφαλάτωσης με ανανεώσιμες πηγές. Για την βιοποικιλότητα προνοείται η δημιουργία βάσεων δεδομένων για την παρακολούθηση ειδών και προστασία των οικοτόπων.

Όσον αφορά την διαχείριση υδάτων, προνοείται η ανάπτυξη δικτύων διανομής ανακτημένου νερού και αφαλάτωση με ανανεώσιμες πηγές. Παράλληλα για την δημόσια υγεία προνοείται η συγκρότηση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για ακραία καιρικά φαινόμενα.

Επιπλέον, η υλοποίηση των μέτρων προτείνεται να υποστηριχθεί από πολυεπίπεδες πηγές χρηματοδότησης, όπως ευρωπαϊκά κονδύλια, τον εθνικό προϋπολογισμό και ιδιωτικές επενδύσεις.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας, με την αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή η Κύπρος επενδύει σε μια ανθεκτική και βιώσιμη πορεία προς το μέλλον, ενισχύοντας την προστασία των φυσικών της πόρων και διασφαλίζοντας την ευημερία των πολιτών και της οικονομίας της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Κάνει λόγο για πολλές στρεβλώσεις του νέου συστήματος διορισμών η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ
Ανοικτοί όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος-Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού
Δύσκολη η διακίνηση των ατόμων με αναπηρία στην Κύπρο-«Το μεγαλύτερο πρόβλημα ο ελλιπής σεβασμός»
Ζητά Λήψη ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας η ΕΚΥΣΥ
Παραμένουν πολύ χαμηλά τα επίπεδα νερού στα φράγματα-Στο 1,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα η εισροή
Ίδρυση συνδέσμου εποίκων από το Γκαζίαντεπ στα κατεχόμενα
Έκκληση για αιμοδοσία πριν τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς-«Καθημερινά χρειάζονται 300 με 350 φιάλες»
Περίπου εφτά στους δέκα Κύπριους έχουν το δικό τους σπίτι-Στο νοίκι το 31,2%
Έκκληση για διεθνή παρέμβαση για τερματισμό πολέμου από Πρεσβεία Παλαιστίνης στην Κύπρο
Προσοχή από επιτήδειους που ζητούν φιλοδωρήματα συστήνει ο Δήμος Λευκωσίας