«Είναι τρομερό να υπάρχει τόση ανάγκη για βοήθεια... Το 2024 13,400 συνάνθρωποι έλαβαν βοήθεια»
Φοινιώ Σάββα 06:00 - 27 Δεκεμβρίου 2024
«Είναι τρομερό ότι υπάρχει τόση πολλή ανάγκη για βοήθεια. Μετά την οικονομική κρίση του 2012 και μετά την πανδημία του κορωνοϊού, είχαν παρατηρηθεί αυξημένοι αριθμοί για βοήθεια. Είδαμε άτομα που προηγουμένως ήταν χορηγοί και προσέφερναν λεφτά και προϊόντα, ξαφνικά συνεσταλμένα να βρίσκονται στην κατάσταση να ζητούν βοήθεια».
Αυτά είναι τα λόγια της αντιπροέδρου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, Λήδας Κουρσουμπά, που περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, όσον αφορά στις ανάγκες του κόσμου για στήριξη και βοήθεια από τους οργανισμούς και τους εθελοντές. Κι αυτό φαίνεται και από τους αριθμούς που κατέχει ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, καθώς μόνο για το 2024 παραδόθηκαν 5,000 πακέτα αγάπης (σ.σ. 2,500 το Πάσχα και 2,500 τα Χριστούγεννα), κάτι που μεταφράζεται ότι παρασχέθηκε βοήθεια σε 13,400 πολίτες.
Στον REPORTER μίλησε η κα. Κουρσουμπά, η οποία αναφέρθηκε στο πρόγραμμα προσφοράς του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, που τρέχει για αρκετά χρόνια, για την προσφορά σε πολίτες, για τα Χριστούγεννα του 1974, καθώς και τα άλλα προγράμματα που πραγματοποιεί ο Ερυθρός Σταυρός για να στηρίξει τους πολίτες που το έχουν ανάγκη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε 2,500 οικογένειες προσφέρει βοήθεια αγάπης ο Ερυθρός Σταυρός-Αυξημένη ανάγκη για το 2024
Οι επτά θεμελιώδεις αρχές του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
«Αυτό το πρόγραμμα τρέχει εδώ και αρκετά χρόνια, επειδή πρωταρχικό μέλημα του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού είναι η πρόληψη και ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, χωρίς οποιαδήποτε διάκριση. Είναι σημαντικό για εμάς να βοηθηθούν έμπρακτα οι συνάνθρωποί μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη και το κίνημα του Ερυθρού Σταυρού στηρίζει τις δράσεις του σε επτά θεμελιώδεις αρχές, που είναι:
-Ανθρωπισμός
-Αμεροληψία
-Ουδετερότητα
-Ανεξαρτησία
-Εθελοντική Υπηρεσία
-Ενότητα
-Παγκοσμιότητα
Κάθε χρόνο, την περίοδο των Χριστουγέννων και την περίοδο του Πάσχα, βοηθούμε όσους το έχουν ανάγκη με τα πακέτα αγάπης. Σκοπός της δράσης είναι να δώσει μία ανακούφιση και τη δυνατότητα στους συνανθρώπους μας να έχουν κάτι καλύτερο τις εορταστικές περιόδους. Τα Χριστούγεννα του 2024 δόθηκαν συνολικά 2,500 πακέτα ή κουπόνια αγάπης, κάτι που σημαίνει ότι έλαβαν βοήθεια 6,700 άτομα, με κόστος πέραν των 110,000 ευρώ.
Τα πακέτα περιλαμβάνουν διάφορα τρόφιμα, για να μπορούν οι οικογένειες να κάνουν όμορφα Χριστούγεννα, ενώ δίνονται και κουπόνια αγάπης, για να αγοράσουν οι ίδιοι εκείνα που θεωρούν ότι χρειάζονται και κυρίως για να αγοράσουν και τα αγαθά που θεωρούν ότι χρειάζονται την παραμονή των Χριστουγέννων, όπως είναι η γαλοπούλα και άλλα προϊόντα που δεν μπορούν να μπουν σε ένα πακέτο, επειδή δεν διατηρούνται.
Επομένως, όλο το χρόνο έχουμε δώσει 5,000 πακέτα και κουπόνια σε όσους το έχουν ανάγκη. Ήταν 2,500 το Πάσχα και 2,500 τα Χριστούγεννα, που σημαίνει 13,400 συνάνθρωποι έλαβαν βοήθεια. Είναι αυξητικοί οι αριθμοί των ατόμων που λαμβάνουν βοήθεια.
Πολλά πακέτα δίνονται μέσα από σχολεία. Ουσιαστικά, όλα αυτά δίνονται από μονάδες, που είναι οι κλάδοι σε κάθε επαρχία και μία εξ αυτών είναι η μονάδα νέων που εργάζεται με το Υπουργείο Παιδείας. Διαχρονικά, έχουν εντοπιστεί παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη και στα σχολεία, η επιλογή γίνεται από την επιτροπή πρόνοιας και εθελοντισμού του κάθε σχολείου. Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός ενημερώνει το τμήμα νέων της επαρχίας για τις οικογένειες που χρειάζονται να λάβουν πακέτο αγάπης και μετά γίνεται με διακριτικότητα η προσφορά.
Είναι τρομερό ότι υπάρχει τόση πολλή ανάγκη για βοήθεια. Μετά την οικονομική κρίση του 2012 και μετά την πανδημία του κορωνοϊού, είχαν παρατηρηθεί αυξημένοι αριθμοί για βοήθεια. Είδαμε άτομα που προηγουμένως ήταν χορηγοί και προσέφερναν λεφτά και προϊόντα, ξαφνικά συνεσταλμένα να βρίσκονται στην κατάσταση να ζητούν βοήθεια».
Τα Χριστούγεννα του 1974
«Το 1974 ήταν ιδιαίτερη χρονιά για όλο τον κόσμο, αλλά για τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό ήταν μία ιδιαίτερη πρόκληση. Το μεγάλο στοίχημα ήταν αν θα τα καταφέρει και τα κατάφερε χάρη στους εθελοντές. Αρχικά, από τη δεύτερη ημέρα της εισβολής βομβαρδίστηκε το κτίριό του, χάθηκαν τα αρχεία του και καταστράφηκαν οι αποθήκες του. Ξεκίνησε τη δράση του στο νοσοκομείο Λευκωσίας, επειδή εκεί υπήρχε περισσότερη ανάγκη. Τότε ο Ερυθρός Σταυρός βοήθησε όλους. Είχε έρθει στη Κύπρο κλιμάκιο από την Ελβετία και ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να περάσουν στα κατεχόμενα, επειδή είχαμε την ειρηνευτική δύναμη. Πήγαιναν στις περιοχές που προέλαυσαν οι κατοχικές δυνάμεις και μας έφερναν πληροφορίες τι γινόταν και ετοιμάζαμε εμείς πακέτα με τρόφιμα.
Μετά μας παραχώρησαν δωρεάν διάφορα οικήματα για να μετακινηθούμε και μετά ενοικιάσαμε. Από τις πρώτες ημέρες άρχισαν να έρχονται οικογένειες με μικρά παιδιά, που ήταν εκτοπισμένοι και νόμιζαν ότι έρχονταν για μία-δύο μέρες και μετά θα πήγαιναν πίσω. Εκείνους τους ανθρώπους είχαμε να τους δώσουμε τρόφιμα και κάπου να μείνουν. Όταν ήρθε ο χειμώνας και τα Χριστούγεννα, ήταν τραγικό.
Είχαν γίνει οι καταυλισμοί και υπήρχαν αντίσκηνα. Βλέπαμε κόσμο που στα χωριά τους ήταν ευκατάστατοι και είχαν περιουσίες, να είναι σε αντίσκηνα χωρίς να έχουν τα απαραίτητα. Ήταν συγκλονιστικό. Επίσης, συγκλονιστικό ήταν ότι προσπαθούσαν να διατηρήσουν τα ήθη και τα έθιμά τους, ακόμη και στους καταυλισμούς, να κάνουν τα γλυκά των Χριστουγέννων, ιερείς να κάνουν λειτουργίες από το ένα αντίσκηνο στο άλλο και όλοι ήταν με την ελπίδα ότι την ερχόμενη χρονιά θα επέστρεφαν στα σπίτια τους».
Οι χορηγοί βρέθηκαν σε θέση να ζητούν βοήθεια
«Στην περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού λειτούργησε η έκτακτη υπηρεσία στήριξης ατόμων τρίτης ηλικίας και ευάλωτων ομάδων, η οποία ήταν δική μου πρωτοβουλία ως αντιπρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού και πλέον έχει μετατραπεί σε πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας, που λειτουργεί σε όλες τις μονάδες μας. Σε εκείνη την περίοδο είχαμε εντοπίσει άτομα που είχαν ανάγκη και τα οποία δεν είχαν υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, για διάφορους λόγους. Είχαμε κάνει αυτό το πρόγραμμα, με τη βοήθεια των εθελοντών και μπαίναμε στα σπίτια τους και συνεχίζεται πλέον αυτό το πρόγραμμα, στη βάση κριτηρίων.
Αυτά τα κριτήρια έχουν αξιολογηθεί από εμάς στο κέντρο και εφαρμόζονται σε όλες τις επαρχίες, στη βάση των οποίων αξιολογείται ένα άτομο ή οικογένεια, τους δίνουμε πληροφόρηση τι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν από την Κυβέρνηση και τους δίνουμε επιπρόσθετα εμείς για εκείνα που χρειάζονται. Είναι στη βάση αυτής της διαδικασίας που τους δίνουμε πακέτα, που περιλαμβάνουν ξηρά τροφή, είδη ατομικής υγιεινής, ρουχισμό και είδη υπόδησης. Αυτή η αξιολόγηση αναθεωρείται για κάθε άτομο, επειδή έχουμε την ενσυναίσθηση πως τα χρήματα που χρησιμοποιούμε είναι χρήματα του κόσμου. Τα χρήματα που έχει ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός είναι από τις χορηγίες του κόσμου, των εταιρειών, μικρά ή μεγάλα ποσά, που αξιολογούνται στα προγράμματά μας.
Το 2024 είχαμε ανταποκριθεί σε 7,134 αιτήματα και αυτό σημαίνει ότι παρείχαμε στήριξη σε 19,261 άτομα. Να τονίσουμε ότι ο κάθε συνάνθρωπος που το έχει ανάγκη για ρουχισμό, μπορεί να έρθει στα γραφεία μας και να λάβει, οποιαδήποτε στιγμή. Τα έχουμε εκτεθειμένα και μπορούν να λάβουν».
*Τα πακέτα που ετοιμάστηκαν πριν τα Χριστούγεννα
Τα άλλα προγράμματα στήριξης των πολιτών
«Στη Λευκωσία έχουμε και το πρόγραμμα “Μοιράζομαι”, που εφαρμόζεται στη Λευκωσία και αφορά στην προσφορά ζεστού γεύματος, μία φορά την εβδομάδα. Συνήθως δικαιούχοι είναι μονογονείς, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι. Αυτά τα γεύματα ετοιμάζονται από εθελόντριες ή χρηματοδοτούνται από άτομα και παρασκευάζονται.
Στα πλαίσια του προγράμματος κοινωνικής προσφοράς μπορεί να παρέχουμε τροχοκάθισμα ή βοηθήματα κίνησης, έχουμε πληρώσει λογαριασμούς κοινωνικής ωφελείας, βοηθήσαμε φοιτητές να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και έχουμε καλύψει τα έξοδα ασθενών που χρειάστηκε να μεταβούν στο εξωτερικό για θεραπεία. Η Κυβέρνηση καλύπτει τα έξοδα των ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό, όμως υπάρχει ανάγκη και για τους συνοδούς τους και αν δεν καλύπτεται, το κάνουμε εμείς.
Πραγματοποιούμε επισκέψεις σε σπίτια, νοσοκομεία και στέγες ηλικιωμένων και βλέπουμε τις ανάγκες τους. Στη συνέχεια προχωρούμε στην παραχώρηση ειδικού εξοπλισμού και βοηθήματα κίνησης, όπως είναι το τροχοκάθισμα, πατερίτσες, περπατητήρια, ενώ παρέχουμε και ειδικά ανυψωτικά κρεβάτια. Έχουμε ένα αριθμό ατόμων που το έχουν ανάγκη όταν λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Επίσης, έχουμε ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται μόνο στη Λευκωσία και γίνονται σκέψεις για επέκταση στη Λεμεσό. Το 2021 είχαμε δωρεά από μία γυναίκα ενός αυτοκινήτου, με το οποίο μεταφέρονται άτομα σε τροχοκάθισμα ή και με άλλες κινητικές δυσκολίες, τα οποία δεν διαθέτουν το μέσο να μετακινηθούν για να καλύψουν τις απαραίτητες ανάγκες. Τους μεταφέρουν στις φυσιοθεραπείες τους, στα ραντεβού τους στους γιατρούς κλπ. Το 2024 έγιναν συνολικά 950 μεταφορές και γίνονται σκέψεις να ξεκινήσει και δεύτερο όχημα στη Λευκωσία, για να αυξηθεί η βοήθεια που προσφέρεται».
*Τα πακέτα που ετοιμάστηκαν πριν τα Χριστούγεννα
Το ευχαριστώ στους εθελοντές
«Όλα αυτά γίνονται κατορθωτά, λόγω των χορηγιών που λαμβάνει ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός και θέλω να εκφράσω ευγνωμοσύνη στον κόσμο που είναι δίπλα στον Ερυθρό Σταυρό και στις εταιρίες που είναι οι μεγάλοι χορηγοί, αλλά και σε άτομα που έρχονται κατά τη διάρκεια του χρόνου. Οποιοδήποτε ποσό και να δοθεί στον Ερυθρό Σταυρό μας βοηθά να αυξήσουμε την προσφορά που δίνεται στον κόσμο.
Όλες οι δράσεις μας γίνονται από το προσωπικό μας, που μετατρέπονται σε εθελοντές, χωρίς να ζητούν επιπρόσθετη πληρωμή, αλλά υπάρχουν και οι εθελοντές, που είναι εκείνοι που μας βοηθούν και ετοιμάζουν τα πακέτα που δίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτές τις ημέρες είχαν έρθει μαθητές από σχολεία και συγκεκριμένα από νηπιαγωγεία ή προσωπικό από εταιρείες και ετοίμασαν πακέτα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»