Η αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ, τα πάθη με ελαφρύ ύπνο και η καθυστέρηση στις εκλογές
06:00 - 24 Δεκεμβρίου 2024
Χαμηλό φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση της αντιπροεδρίας του ΔΗΣΥ, καθώς, με τα υφιστάμενα δεδομένα, αναμένεται πως οι υποψήφιοι θα είναι δύο, χωρίς να αποκλείονται αλλαγές τις επόμενες ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι την υποψηφιότητά τους είχαν ανακοινώσει ο πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Αμμοχώστου, Γιάννης Καρούσος, και ο δικηγόρος Σωτήρης Φλουρέντζος. Στην πορεία, ωστόσο, ο κ. Φλουρέντζος αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά του, έτσι η μόνη επίσημη υποψηφιότητα είναι αυτή του κ. Καρούσου. Ταυτόχρονα, άλλα πρόσωπα που, σύμφωνα με πληροφορίες, έκαναν σοβαρές σκέψεις για διεκδίκηση, σταδιακά πήραν την απόφαση να μην το πράξουν. Σχετική ανακοίνωση έκανε την Κυριακή η βουλεύτρια Λεμεσού του κόμματος, Φωτεινή Τσιρίδου, ενώ και ο γιατρός Νεόφυτος Ζαμπάς αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην ριχθεί στη μάχη, λόγω βεβαρημένου προγράμματος. Συνεπώς, το μοναδικό στέλεχος που ενδιαφερόταν σοβαρά και φαίνεται να κλίνει προς τη διεκδίκηση, πέραν του Γιάννη Καρούσου, είναι ο Ονησίφορος Ιορδάνου, ο οποίος ωστόσο δεν έχει ακόμη εξαγγείλει επισήμως.
Σε αντίθεση με τον κ. Καρούσο, που εξελέγη στο παρελθόν δήμαρχος, διετέλεσε Υπουργός Μεταφορών και τώρα εξελέγη πρόεδρος ΕΟΑ, ο κ. Ιορδάνου δεν είναι ένα προβεβλημένο στέλεχος του ΔΗΣΥ. Είναι, ωστόσο, ένα πρόσωπο που δεν περνά απαρατήρητο στο κόμμα και που πολλές φορές επέδειξε την αποφασιστικότητά του. Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός πως, πέραν της υποψηφιότητάς του για την αντιπροεδρία στις κανονικές εκλογές του κόμματος, ήταν και το πρόσωπο που στην περιβόητη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου, στην οποία σημειώθηκαν οι προπηλακισμοί, διαφώνησε με την ψήφο κατά βούληση και εισηγήθηκε την υποστήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη, με την πρότασή του να λαμβάνει μόλις δύο ψήφους. Μέχρι στιγμής, πάντως, φαίνεται να κρατά τα χαρτιά του κλειστά, αν και η πληροφόρηση από την Πινδάρου είναι πως προτίθεται να κατέλθει ξανά ως υποψήφιος.
Εάν όντως θέσει υποψηφιότητα ο κ. Ιορδάνου ή βρεθεί κάποιο άλλο στέλεχος που ενδιαφέρεται να διεκδικήσει, οι αναπληρωματικές εκλογές δεν θα αποφευχθούν. Για κάποιους αυτό ήταν το ιδανικό σενάριο, καθώς κάθε εκλογική διαδικασία ελλοχεύει τον κίνδυνο να βυθίσει ξανά το κόμμα στην εσωστρέφεια. Σχετική αναφορά έκανε, μάλιστα, και η κ. Τσιρίδου στην ανακοίνωσή της, λέγοντας πως «σήμερα αυτό που πάνω απ’ όλα χρειάζεται είναι ενότητα» και εκφράζοντας την ελπίδα η νέα εσωκομματική διαδικασία «να μην μας παγιδεύσει σε ένα νέο κύκλο αχρείαστης εσωστρέφειας», απηχώντας ξεκάθαρα τον φόβο που υπάρχει ότι ένας προεκλογικός υψηλών τόνων θα ξυπνούσε τα πάθη του παρελθόντος, που απέδειξαν πως έχουν πολύ ελαφρύ ύπνο.
Ενδιαφέρουσα, ωστόσο, κρίνεται και μια άλλη αναφορά της Φωτεινής Τσιρίδου, που δείχνει επικριτική διάθεση προς την ηγεσία. «Τα πράγματα έχουν νόημα όταν γίνονται στην ώρα τους. Η υποψηφιότητά μου στις εσωκομματικές εκλογές τον Μάρτιο του 2023 είχε στόχο να συνδιαμορφώσει, με τη νέα ηγετική ομάδα, την στρατηγική και τις βασικές κατευθύνσεις του κόμματος. Σχεδόν δύο χρόνια μετά τις εσωκομματικές εκλογές και έναν χρόνο χωρίς τρίτη αντιπροεδρία, η παράταξή μας έχει ήδη σχεδιάσει και χαράξει την πορεία της. Αναμετρήθηκε με προκλήσεις και λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις», έγραψε.
Ουσιαστικά φαίνεται πως η κ. Τσιρίδου επέκρινε την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην αναπλήρωση της κενής θέσης στην ηγετική πυραμίδα του ΔΗΣΥ και δεν είναι η μόνη. Υπενθυμίζεται ότι στις εσωκομματικές εκλογές (στις οποίες ήταν εκ των υποψηφίων και η κ. Τσιρίδου) εξελέγησαν τελικά στις τρεις θέσεις αντιπροέδρων ο Μάριος Πελεκάνος, η Σάβια Ορφανίδου και ο Γιώργος Κάρουλλας. Όταν ο κ. Πελεκάνος δεν κατάφερε να μπει στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών μέσα από την εσωκομματική διαδικασία αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου και απομακρύνθηκε από το κόμμα λίγο αργότερα. Φιλοξενήθηκε στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ και τελικά προσχώρησε στο κόμμα, το οποίο σήμερα υπηρετεί ως Εκπρόσωπος Τύπου.
Τα γεγονότα αυτά έλαβαν χώρα σχεδόν ένα χρόνο πριν και έκτοτε η παράταξη λειτουργεί με δύο αντί με τρεις αντιπροέδρους. Αν και δεν υπήρχαν ιδιαίτερες ενστάσεις στην ιδέα να μην πραγματοποιηθεί αναπληρωματική εκλογική διαδικασία πριν από τις διπλές εκλογές, καθώς το κόμμα ήθελε να επικεντρωθεί στη μάχη ενόψει, το γεγονός πως η σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου του 2025 φαίνεται να ξένισε αρκετούς στον ΔΗΣΥ, που ανέμεναν αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου να κινηθεί η διαδικασία και να μην υπάρχουν εκκρεμότητες.
Επί της ουσίας, το πρόσωπο που θα αναλάβει τώρα την αντιπροεδρία, θα έχει χάσει ήδη ένα μεγάλο κομμάτι της θητείας και, όπως επεσήμανε η κ. Τσιρίδου, θα κληθεί να διαχειριστεί καταστάσεις στη διαμόρφωση των οποίων δεν συμμετείχε, λόγω και αυτής της μεγάλης παρέλευσης χρόνου. Στο μυαλό αρκετών ήταν πιο σωστό να γίνουν οι εκλογές πολύ πιο κοντά στην ημερομηνία παραίτησης του Μάριου Πελεκάνου και για να «διαγραφεί» η παρουσία του από την ηγεσία του κόμματος, καθώς όσο η θέση παρέμενε κενή, συνδεόταν με ένα πρόσωπο που σήμερα είναι ενταγμένο σε αντίπαλο κόμμα και μάλιστα κατέχει και κομματικό αξίωμα.
Η πραγματικότητα είναι πως το Ανώτατο θα συνέλθει στις 25 Ιανουαρίου και όντως παρήλθαν όλοι αυτοί οι μήνες. Και πλέον εναπόκειται στα πρόσωπα που θα είναι υποψήφια πόσο ενωτικά θα επιλέξουν να λειτουργήσουν και κατά πόσον θα εμπλακούν σε τέτοιου είδους διαλόγους και αντιπαραθέσεις που θα επαναφέρουν τις συνθήκες εσωστρέφειας ή θα φροντίσουν να κρατήσουν τη συζήτηση μακριά από αυτά που πονούν.