Πρόταση για καταγγελία οχημάτων σε πεζοδρόμια μέσω φωτογραφίας-Επιστολή ΟΠΑΚ στην Επιτροπή Νομικών

Η στάθμευση σε πεζοδρόμιο δεν αποτελεί απλή παρανομία, αλλά μια πράξη που πέραν από παράνομη, δυσχεραίνει και τη διακίνηση των ατόμων με αναπηρία. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα σε τροχοκάθισμα, είναι η περιορισμένη δυνατότητα διακίνησης, εξαιτίας της παράνομης στάθμευσης σε πεζοδρόμια ή σε χώρους στάθμευσης ΑμεΑ. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η Ομοσπονδία Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) απέστειλε επιστολή προς την Επιτροπή Νομικών, ζητώντας τη θέσπιση νομοθεσίας που θα επιτρέπει σε αστυνομικούς και τροχονόμους να καταγγέλλουν την παράνομη στάθμευση σε πεζοδρόμια και ειδικούς χώρους, με μεγαλύτερη ευελιξία.  

Η επιστολή αποστάλθηκε στα μέσα Νοεμβρίου, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απάντηση, με τα μέλη της Ομοσπονδίας, πέρα από την ψήφιση της νομοθεσίας, να ζητούν συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή.  

Το αίτημα απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Νίκο Τορναρίτη και κοινοποιήθηκε τόσο στον Αρχηγό της Αστυνομίας, όσο και στον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων. Στην επιστολή τους, τα μέλη της ΟΠΑΚ έθεσαν στους αρμόδιους φορείς το σοβαρό πρόβλημα που προκαλείται από την απερισκεψία ορισμένων οδηγών.  

Η ΟΠΑΚ εισηγείται όπως οι αστυνομικοί και οι τροχονόμοι να μπορούν, με φωτογραφία του παράνομα σταθμευμένου οχήματος, να προχωρούν στην καταχώρηση καταγγελίας, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία τους για την έκδοση εξώδικου προστίμου. Στη συνέχεια, το πρόστιμο να αποστέλλεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος.  

Η Ομοσπονδία πιστεύει ότι αυτή η πρόνοια θα επιτρέψει στις Αρχές να καταπολεμήσουν πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά την παρανομία. Επίσης, θεωρούν ότι η εν λόγω ρύθμιση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους επιδεικνύουν παρόμοια αντικοινωνική συμπεριφορά.  

Στην επιστολή της, η ΟΠΑΚ υπογραμμίζει ότι «η υφιστάμενη νομοθεσία και η εφαρμογή της αποδεικνύονται ανεπαρκείς, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συχνά αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά, καθώς οι παραβάτες γνωρίζουν ότι σπάνια θα τιμωρηθούν».  

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο Πρόεδρος της ΟΠΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης, ανέφερε «προσπαθούμε εδώ και χρόνια να πείσουμε την πολιτεία να μας δώσει το εργαλείο της καταγγελίας μέσω φωτογραφίας, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».  

Παράλληλα, παρόμοια επιστολή στάλθηκε δύο φορές και στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής. Στην εν λόγω επιστολή, η ΟΠΑΚ αναφέρθηκε στην αδυναμία των τοπικών αρχών να εφαρμόσουν τη νομοθεσία που αφορά την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία, ειδικά σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και κτήρια. Η ομοσπονδία ζήτησε την επιβολή εξώδικων ποινών, καθώς οι υπάρχουσες διαδικασίες για την ποινική δίωξη των παραβατών είναι περίπλοκες και χρονοβόρες, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ή κτηρίων να αδιαφορούν για τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία.  

Πάντως ο κ. Λαμπριανίδης, τόνισε με νόημα ότι «τα άτομα, και κυρίως τα παιδιά με αναπηρίες, δεν χρειάζονται εράνους, ούτε πολιτικούς που βγάζουν φωτογραφίες. Χρειάζονται νόμους που εφαρμόζονται, για να προστατεύονται τα δικαιώματά τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Προσπάθησαν να ξεχελάσουν 62χρονο που προσπαθούσε να πωλήσει την φωτογραφική του μηχανή
ΒΙΝΤΕΟ: Ξέσπασε πυρκαγιά σε διαμέρισμα στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην Αραδίππου
Χάθηκαν από την Πέμπτη τα ίχνη της 20χρονης Λιάνας στη Λεμεσό (pic)
Τυχαίος έλεγχος σε φορτίο στη Λεμεσό οδήγησε σε κατάσχεση χιλιάδων πυροτεχνημάτων και Labubu (pics)
Ως οικιακή βοηθός εργαζόταν η άτυχη 58χρονη-Τέσσερις οι επιβαίνοντες του οχήματος που την παρέσυρε στη Λεμεσό
Εκκενώθηκε πολυκατοικία στην Παλουριώτισσα μετά από πυρκαγιά-Στο νοσοκομείο ένοικος που εισέπνευσε καπνό
Η δεύτερη χώρα με τον μεγαλύτερο υπερπληθυσμό στις φυλακές η Κύπρος-Τι καταγράφει η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης
ΒΙΝΤΕΟ: Σκηνές απείρου κάλλους στο κέντρο της Λευκωσίας-Άγρια συμπλοκή, μαρτυρίες για μαχαίρια και ζημιές
Κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη Al Jazeera o Πετρίδης-Εγκρίθηκαν 27 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις κατά τη θητεία του
Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 18χρονου καταζητούμενου από το θανατηφόρο στη Λεμεσό (pic)