Αρχίζει από Κύπρο τον «μαραθώνιο επισκέψεων» σε παράκτιες περιοχές Ευρώπης ο Καδής

Θεματικές που καλύπτει το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών συζήτησαν την Πέμπτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών, Κώστας Καδής, και η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Υπουργείο Γεωργίας. Ο κ. Καδής δήλωσε ότι την Παρασκευή ξεκινά «μαραθώνιος επισκέψεων σε παράκτιες περιοχές της Ευρώπης και αρχίζει συμβολικά από την Κύπρο».

Μετά το πέρας της συνάντησης στην παρουσία υπηρεσιακών που κράτησε πέραν της μιας ώρας ο κ. Καδής δήλωσε ότι αντάλλαξαν με την Υπουργό Γεωργίας απόψεις γύρω από τις θεματικές περιοχές που καλύπτει το χαρτοφυλάκιό του, σημειώνοντας ότι επηρεάζουν και την Κύπρο ως ένα νησιωτικό κράτος.

«Παρουσίασα λοιπόν τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άκουσα με προσοχή τα ζητήματα που αποτελούν προκλήσεις για τον τομέα της αλιείας στην Κύπρο», είπε ο Επίτροπος και πρόσθεσε ότι αύριο, θα παρευρεθεί μαζί με την Υπουργό Γεωργίας σε μια συνάντηση με εκπροσώπους από τον τομέα της αλιείας «διότι οφείλουμε και είναι ηθική μας υποχρέωση να ακούμε τους ανθρώπους οι οποίοι στο τέλος της ημέρας εφαρμόζουν τις πολιτικές που εμείς αποφασίζουμε». Συμπλήρωσε ότι ο στόχος είναι μέσα από αυτή τη συνάντηση «να πάρουμε τις απόψεις, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, αλλά και τις εισηγήσεις των ανθρώπων αυτών, οι οποίες πολλές φορές είναι χρήσιμες και με αυτές να εμβολιάσουμε και τις δικές μας πολιτικές».

Ερωτηθείς εάν αναμένονται συναντήσεις και με άλλους αλιείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να δημιουργηθεί μια στρατηγική για το θέμα της αλιείας, ο κ. Καδής απάντησε ότι «αύριο ξεκινά μια περιοδεία η οποία αρχίζει από την Κύπρο συμβολικά και θα φτάσει σε όλες τις παράκτιες περιοχές της Ευρώπης, ακόμη και στις υπεράκτιες περιοχές, στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης».

Σημείωσε ότι «θέλουμε ακριβώς να νιώσουν οι αλιείς μας, ο τομέας και όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς ότι είμαστε δίπλα τους» προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν αποφασίζει ερήμην αυτών, αλλά λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις απόψεις αυτών που αφορούν οι πολιτικές που αποφασίζονται.

«Άρα, ναι, αρχίζει ένας μαραθώνιος επισκέψεων σε παράκτιες περιοχές της Ευρώπης και αρχίζει συμβολικά από την Κύπρο», είπε. Υπέδειξε ακόμη ότι ο τομέας της αλιείας έχει ιδιαιτερότητες στην Κύπρο σημειώνοντας ότι υπάρχουν τα ζητήματα της παρεμπόδισης των αλιευτικών σκαφών της Κύπρου και τα ζητήματα που αφορούν τα αλιευτικά πεδία στα οποία μπορούν να αλιεύουν, αλλά και ζητήματα από τα εισβλητικά είδη τα οποία προκαλούν ζημιές στον τομέα της αλιείας και επηρεάζουν και τα αλιευτικά αποθέματα.

«Είναι πολλά τα ζητήματα και οι προκλήσεις. Κάποιες είναι κοινές με άλλες χώρες, κάποιες αποτελούν ιδιαιτερότητες της Κύπρου», σημείωσε ο κ. Καδής σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση, αυτό που συμφωνήθηκε με την Υπουργό είναι ότι θα υπάρχει μια στενή συνεργασία ούτως ώστε εκεί και όπου μπορεί να φανεί χρήσιμο το γραφείο του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών για την Κύπρο να είναι πάντοτε στη διάθεση της Υπουργού και του Υπουργείου, ούτως ώστε οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόζονται αποτελεσματικά και στην Κύπρο.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των ψαράδων μας», λέει η Υπουργός

Από πλευράς της η κ. Παναγιώτου είπε ότι «είναι μεγάλη τιμή για μας να υποδεχόμαστε τον κ. Καδή σε ένα χώρο οικείο για τον ίδιο, αλλά και τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο με το πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο έχει».

Πρόσθεσε ότι η «εμπειρία και η γνώση των προβλημάτων ενός νησιωτικού κράτους, είναι μια εξαιρετική βάση για να αναπτυχθούν εκείνες οι πολιτικές που χρειάζονται για να βοηθήσουν τους αλιείς μας» επισημαίνοντας ότι «σε αυτό σίγουρα βοηθάει πάρα πολύ και η αυριανή συνάντηση που έχουμε μαζί τους».

Υπέδειξε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι είναι στις προτεραιότητες της Επιτροπής η στήριξη της μικρής παράκτιας αλιείας υπογραμμίζοντας ότι «θέλουμε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των ψαράδων μας που καθημερινά μέσα από δύσκολες καιρικές συνθήκες αγωνίζονται πραγματικά για να παραμείνουν στο χώρο και να παραμείνουν βιώσιμοι».

Συμπλήρωσε ότι «τα προβλήματα που έθεσε ο Επίτροπος είναι αυτά τα οποία γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ταλανίζουν (τους αλιείς) και είναι αυτά τα οποία προσπαθούμε να λύσουμε, πάντα σε συνεργασία με την Επιτροπή, για να μπορέσουμε να είμαστε και έμπρακτα δίπλα τους».

Η Υπουργός Γεωργίας είπε ακόμη ότι αυτό το οποίο έχει συναποφασιστεί ήδη από την πρώτη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο είναι τις λεπτομέρειες για τη σύσταση της ομάδας εργασίας που θα λαμβάνει χώρα από το Υπουργείο αλλά και από την Επιτροπή, «για να μπορούμε πλέον να κοιτάζουμε κάθετα τα προβλήματα τα οποία έχει ο κλάδος, τα προβλήματα τα οποία έχουν οι αλιείς μας και το ίδιο κάθετα και πολύ στοχευμένα να δημιουργούμε τις πολιτικές, τα μέτρα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα σχέδια που θα τους επιτρέψουν να είναι βιώσιμοι και να συνεχίσουν να είναι σε ένα οικοσύστημα που θα διασφαλίζει το θαλάσσιο περιβάλλοντα χώρο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Φορτωμένη δώρα έρχεται η κακοκαιρία Elena-Καταιγίδες, χαλάζι και χιόνι στο μενού του καιρού
Δίνουμε αίμα, σώζονται ζωές-Τεράστιο το πρόβλημα με τα αποθέματα, δραματική έκκληση προς τους αιμοδότες
Εισφορά €4.520 στον Ραδιομαραθώνιο από το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στο Προεδρικό
Υπερπλήρη τα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού-Αναμονή ασθενών πέραν των 24 ωρών για κλίνες
Από την επόμενη κατάταξη η εθελοντική στράτευση γυναικών στην Ε.Φ-Προάγονται σε αρχιλοχίες 104 ΣΥΟΠ
Μονόλεπτη σιγή στην Ολομέλεια για τον θάνατο του Ευστάθιου Ευσταθίου
Αποδέχτηκε η Ολομέλεια την αναπομπή για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Έρχεται αναθεωρημένο Στεγαστικό Σχέδιο για νέους και ζευγάρια εντός Ιανουαρίου
Χωρίς νερό η Μέσα Γειτονιά λόγω βλάβης-Το μεσημέρι θα γίνει η αποκατάσταση
Ξεκινά η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης έργων στρατηγικής ανάπτυξης