ΟΕΔΑ, ανομβρία και στήριξη του αγροτικού κόσμου στις προτεραιότητες του Υπ. Γεωργίας για το νέο έτος
14:32 - 01 Ιανουαρίου 2025
Αρκετές είναι οι δράσεις του Υπουργείου Γεωργίας για το 2025, το οποίο διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ανάμεσα στα σημαντικά και ανοιχτά κεφάλαια, για τα οποία αναμένονται ουσιαστικές εξελίξεις την επόμενη χρονιά, είναι η υλοποίηση του σχεδιασμού που θα οδηγήσει στην πλήρη αναβάθμιση των υφιστάμενων Μονάδων Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Κόσιης και Πεντακώμου, ένα ζήτημα που το Υπουργείο έχει θέσει στις άμεσες προτεραιότητές του. Ανοιχτό παραμένει επίσης το πρόβλημα της ανομβρίας και τα μέτρα που λαμβάνονται, ενώ στους σχεδιασμούς περιλαμβάνονται έργα με ορίζοντα υλοποίησης το 2025.
Το 2025 αναμένεται να είναι το έτος που θα οδηγήσει τις ΟΕΔΑ Κόσιης και Πεντακώμου στην πλήρη αναβάθμιση. Βασικό εργαλείο για αυτή την αναβάθμιση είναι η μελέτη που θα εξετάσει τον βαθμό ανταπόκρισης των υφιστάμενων υποδομών, την ανάγκη κατασκευής νέων υποδομών ανά επαρχία, καθώς και τη δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων από την επεξεργασία αποβλήτων. Η διαδικασία ετοιμασίας και δημοσίευσης του δημόσιου διαγωνισμού για την εκπόνηση της εν λόγω μελέτης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.
Παράλληλα, στους στόχους για το 2025 περιλαμβάνεται η καθολική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω Όσο Πετώ» σε 13 Δήμους και 12 Συμπλέγματα Κοινοτήτων.
Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Υπουργείο Γεωργίας είναι το πρόβλημα της ανομβρίας, μια πρόκληση που παραμένει επίκαιρη. Έχουν ήδη τροχοδρομηθεί δράσεις με ορίζοντα υλοποίησης το 2025, οι οποίες στοχεύουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην αποφυγή αποκοπών νερού. Οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες δράσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου, με την προσθήκη άνω των 15 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως.
Στις άμεσες δράσεις για το 2025 περιλαμβάνονται,
- Αξιοποίηση τεσσάρων γεωτρήσεων για αρδευτικούς σκοπούς.
- Βελτίωση της υδατοπρομήθειας σε κοινότητες μέσω αξιοποίησης 20 γεωτρήσεων και κατασκευής νέων υδατοδεξαμενών.
- Αύξηση της παραγωγής πόσιμου νερού από τη Μονάδα Αφαλάτωσης Δεκέλειας.
- Εκστρατείες ενημέρωσης για μείωση της σπατάλης νερού στα νοικοκυριά.
- Βελτίωση των αρδευτικών συστημάτων με διπλασιασμό του διαθέσιμου προϋπολογισμού.
- Μείωση απωλειών στο δίκτυο ύδρευσης.
- Εγκατάσταση κινητών μονάδων αφαλάτωσης.
Επίσης, στις μεσοπρόθεσμες λύσης προνοείται η εντατικοποίηση της ζήτησης και αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού, τόσο για άρδευση όσο και για ύδρευση.
Επιπλέον, το 2025 προβλέπεται η αγορά τριών πτητικών μέσων, από τα δέκα που θα ενταχθούν στον εξοπλισμό δασοπροστασίας της Κύπρου, ενώ θα επαναλειτουργήσει το Δασικό Κολέγιο ως Σχολή Ανώτερης Εκπαίδευσης, υποδεχόμενο τους πρώτους φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2025.
Άλλες δράσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για επαγγελματίες αγρότες και κατοίκους της υπαίθρου, καθώς και τη χρηματοδότηση υποδομών που μειώνουν το κόστος παραγωγής και προστατεύουν τις καλλιέργειες από τις καιρικές συνθήκες.
Η παρατεταμένη ανομβρία του 2024 προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στον αγροτικό κόσμο, καθώς το Υπουργείο αναγκάστηκε να μειώσει κατά 50% το νερό άρδευσης για τους αγρότες. Παρά τις αντιδράσεις, το Υπουργείο προχώρησε σε επιδοτήσεις για να στηρίξει τους πληγέντες.
Επιπλέον, θεσπίστηκε το Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη χάραξη αγροτικής πολιτικής και τη στοχευμένη διοχέτευση πόρων, με στόχο την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: