Χωρίς σύστημα καταγραφής κεραυνών η Κύπρος-Προσπάθειες απόκτησης από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν δύο περιστατικά κατά τα οποία, κεραυνός χτύπησε κτήρια στην Κύπρο προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία αφού στη μία περίπτωση, προκλήθηκε πυρκαγιά σε εργοστάσιο επεξεργασίας ιατρικών αποβλήτων με αποτέλεσμα να υποστεί εκτεταμένες ζημιές στο κτήριο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, τη δεδομένη στιγμή η Κύπρος δεν διαθέτει το οποιονδήποτε σύστημα καταγραφής των κεραυνών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ανάλυσης του φαινομένου.

Παρόλα αυτά το Τμήμα Μετεωρολογίας έχει κάνει ορισμένα διαβήματα τον τελευταίο καιρό, για να μπορέσει η Κύπρος να αποκτήσει ένα τέτοιο σύστημα. Όπως ανέφερε στον REPORTER ο Διευθυντής του Τμήματος, Φίλιππος Τύμβιος παρόλο που υπάρχουν ορισμένα στοιχεία για τα χτυπήματα των κεραυνών στο νησί, εντούτοις δεν είναι πλήρη αφού δεν υφίσταται κάποιος αρμόδιος για να τα καταγράφει. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία, όπως επισήμανε, κάνει προσπάθειες τον τελευταίο ένα χρόνο να αγοράσει ένα σύστημα το οποίο θα μπορεί να μετράει με ακρίβεια τους κεραυνούς, ώστε να υπάρχουν ορισμένες απαραίτητες στατιστικές.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τύμβιος επισήμανε πως αυτή την στιγμή είναι διαθέσιμες ορισμένες αντένες στην Κύπρο, οι οποίες εγκαταστάθηκαν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο των Αθηνών και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ωστόσο δεν είναι δυνατό να δώσουν αρκετά στοιχεία.

Επιπλέον, επισήμανε πως οι κεραυνοί αποτελούν ένα γενικό φαινόμενο στην Κύπρο και ο λόγος που δεν καταγράφονται τόσες ζημιές, είναι επειδή όσο περνάει ο καιρός, τα κτήρια έχουν καλύτερες μονώσεις, με αποτέλεσμα όταν χτυπάει ένας κεραυνός, να οδηγείται στο έδαφος μέσω του αλεξικέραυνου. «Η ένταση του κεραυνού πρέπει να είναι μεγάλης έντασης για να χτυπήσει και να δημιουργήσει πρόβλημα», σημείωσε επισημαίνοντας την ίδια ώρα πως κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστοί, αφού οι κεραυνοί συνήθως, χτυπάνε σε μύτες και γι’αυτό χτύπησε τον ουρανοξύστη στη Λεμεσό.

Ο λόγος που χτύπησε στο συγκεκριμένο σημείο του ψηλού κτηρίου, όπως σημείωσε ο κ. Τύμβιος είναι επειδή ο άνεμος είναι κακός αγωγός του ηλεκτρισμού και έτσι αν μπορεί να βρει καλύτερο τρόπο να περάσει προς το έδαφος, θα το προτιμήσει. «Επειδή το συγκεκριμένο κτήριο υπήρχε αλεξικέραυνο που συνέδεε την κορυφή με το έδαφος, ήταν πιο εύκολο να πάρει τον κεραυνό και να τον οδηγήσει στο έδαφος με αποτέλεσμα να σκορπίσει τα φορτία, χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα», ανέφερε, προσθέτοντας την ίδια ώρα πως «αν η εγκατάσταση δεν ήταν καλή, θα μπορούσαμε να θρηνήσουμε θύματα».

Επιπλέον σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σύστημα ανίχνευσης κεραυνών στην Κύπρο που να καταγράφει συστηματικά τους κεραυνούς, παρόλο που στη περιοχή μας δεν υπάρχουν μαζικά χτυπήματα. «Το Τμήμα Μετεωρολογίας προτίθεται να εγκαταστήσει το δικό του δίκτυο στο μέλλον, ένα κονδύλι το οποίο θα εξασφαλιστεί μέσω του ερευνητικού προγράμματος «CYGMEN» σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Frederic και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, έτσι ώστε να εγκατασταθεί ειδικό δίκτυο για ηλεκτρικές εκκενώσεις», ανέφερε.

Από πλευράς του ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής δήλωσε στον REPORTER πως οι κεραυνοί κατά την διάρκεια μίας καταιγίδας είναι χιλιάδες, αλλά να χτυπήσει ένα και να είναι ξηρός γι’αυτό και αρκετές φορές μπορεί να πέσει κεραυνός αρκετά μακριά από την καταιγίδα σε ανοικτή περιοχή. «Ένας κεραυνός μπορεί να φτάσει τα 300 εκατ. βολτς και προφανώς μπορεί να στοχεύσει σε ένα ψηλό μεταλλικό κτήριο ή ένα μεγάλο ψηλό δέντρο».

Την ίδια ώρα σημείωσε πως υπάρχουν πολλές πυρκαγιές που εκδηλώνονται οι οποίες εκδηλώνονται είτε στην ύπαιθρο, είτε προκαλούν ζημιές σε υποστατικά λόγω πτώσης κεραυνών.

Μέτρα αυτοπροστασίας από κεραυνούς

Σύμφωνα με τα μέτρα αυτοπροστασίας στης Πολιτικής Άμυνα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι:

- Να θέσετε αμέσως εκτός λειτουργίας τους ηλεκτρικούς διακόπτες

- Κλείστε τις πόρτες και τα παράθυρα και περιοριστείτε στο εσωτερικό του κτηρίου, μακριά από παράθυρα, τζάκια, θερμάστρες, ηλεκτρικές συσκευές (τηλεόραση-ραδιόφωνο), σωλήνες και άλλα μεταλλικά αντικείμενα. Η κεραία της τηλεόρασης ή άλλες κεραίες ελκύουν τον κεραυνό. Αποφύγετε τις μπανιέρες, τις βρύσες του νερού και τους νεροχύτες, επειδή οι μεταλλικές σωλήνες μπορούν να μεταφέρουν την ηλεκτρική ενέργεια.

Αν βρίσκεστε στον δρόμο:

- Κλείστε το κινητό σας τηλέφωνο

- Καταφύγετε αμέσως σε ένα κτίριο

- Αν οδηγείται, σταματήστε σε μέρος και μείνετε μέσα στο αυτοκίνητο. Το εσωτερικό μέρος του αυτοκινήτου είναι ασφαλές

- Η ανοικτή ομπρέλα είναι επικίνδυνη.

Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο:

- Καταφύγετε αμέσως σε κτήριο ή αυτοκίνητο αν υπάρχει.

- Μην καταφεύγετε κάτω από ψηλά δέντρα

- Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα και κατασκευές

- Αν υπάρχει κοντά σας σπηλιά, καταφύγετε έγκαιρα σ’αυτή ή σε κοίλωμα του εδάφους ή ακόμα να δεν υπάρχουν, πέσετε μπρούμυτα στο έδαφος και μείνετε ακίνητοι μέχρι να περάσει η καταιγίδα.

- Αν είστε στο δάσος, αναζητήστε προστασία κάτω από πυκνές φυλλωσιές χαμηλών δένδρων, σε χαμηλές τοποθεσίες

- Αν κολυμπάτε βγείτε γρήγορα από τη θάλασσα

- Αν είστε πολλοί μαζί, αποφύγετε να είστε ο ένας κοντά στον άλλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από συντριβή μικρού αεροπλάνου στο κέντρο τουριστικής πόλης της Βραζιλίας
Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των υπηρεσιών που διέθεταν πληροφορίες για τον 50χρονο δράστη στο Μαγδεμβούργο
Πυκνή τροχαία κίνηση στον Καλοπαναγιώτη λόγω του Χριστουγεννιάτικου Χωριού-Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε
Νέες απειλές από τον Βλαντίμιρ Πούτιν-Υποσχέθηκε περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Συνελήφθησαν 42 παράνομοι αλλοδαποί έπειτα από επιχείρηση της Αστυνομίας-Οι εννέα επαναπατρίστηκαν
Αυξάνονται οι περιπολίες και οι έλεγχοι της Αστυνομίας ενόψει εορταστικής περιόδου
Διακόσιες οικογένειες θα στηριχθούν με δωροκουπόνια και τρόφιμα ενόψει εορτών στην Πάφο
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»