Με νέα μέθοδο θα ανιχνεύουν το κυπριακό γάλα στο χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι-Στο 95% η επιτυχία της

Μία νέα μέθοδο, η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί και έχει και 95% επιτυχία, έχουν αναπτύξει οι αγελαδοτρόφοι, που ανιχνεύει κατά πόσο το γάλα που βρίσκεται εντός ενός χαλλουμιού είναι κυπριακό, καθώς επίσης και κατά πόσο υπάρχει χρήση γαλακτόσκονης. Αυτή η μέθοδος αναμένεται να την παρουσιαστεί την Πέμπτη, σε μία προσπάθεια να μπει ένα τέλος στον αθέμιτο ανταγωνισμό, που παρατηρείται στην αγορά, με επιπτώσεις στους Κύπριους παραγωγούς. Την ίδια ώρα, οι επαφές της Κυβέρνησης με όλους τους εμπλεκόμενους στο φάκελο χαλλούμι ΠΟΠ συνεχίζονται, ώστε να βρεθεί σύντομα η χρυσή τομή για τις ποσοστώσεις, με επίκεντρο να μην δημιουργούνται προβλήματα στην αγορά.

Ο σύνδεσμος των αγελαδοτρόφων, τα τελευταία χρόνια, έχει καταγράψει ένα σημαντικό πρόβλημα, που επηρεάζει κατά πολύ στην παραγωγή και την πώληση των χαλλουμιών και αυτό δεν είναι άλλο από το θέμα της σκόνης γάλακτος. Ένα θέμα που πολλάκις είχε απασχολήσει και μάλιστα είχε φτάσει μέχρι και τη Βουλή, όπου τα μέλη του κοινοβουλίου είχαν ζητήσει από τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα και να πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους με βαριές ποινές, ώστε να μην παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο σύνδεσμος αγελαδοτρόφων, σε μία προσπάθεια να σταματήσει το συγκεκριμένο φαινόμενο, αποφάσισε όπως αναπτύξει μία συγκεκριμένη μέθοδο, η οποία θα ανιχνεύει κατά πόσο το γάλα που χρησιμοποιήθηκε στην παραγωγή χαλλουμιών, που φέρουν κυπριακούς αριθμούς, έχει όντως παραχθεί στην Κύπρο, καθώς επίσης και κατά πόσο έγινε χρήση γαλακτόσκονης ή όχι.

«Έχουμε πρόβλημα με τη σκόνη γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιών, καθώς επίσης και με τα χαλλούμια που παράγονται στο εξωτερικό. Υπάρχουν βιομηχανίες που έχουν διασυνδέσεις και συνεργασίες στην Κύπρο και βάζουν ένα κυπριακό αριθμό και το πωλούν κανονικά στην αγορά. Αυτό δημιουργεί ένα αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά και πρόβλημα για τους Κύπριους παραγωγούς στο εξωτερικό», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος του συνδέσμου αγελαδοτρόφων, Νίκος Παπακυριακού.

Η εν λόγω μέθοδος βρισκόταν υπό μελέτη τα τελευταία χρόνια, με τον σύνδεσμο να δίνει έμφαση τα τελευταία χρόνια. Σημειώνεται πως η μέθοδος αυτή έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με αρμόδιους από το εξωτερικό και μάλιστα έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, με τα αποτελέσματά της να είναι εμφανή και αρκετά θετικά.

«Χρόνια προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο, όμως τα τελευταία δύο χρόνια εργαζόμαστε εντατικά. Αυτό βοηθά και στο φάκελο ΠΟΠ. Είναι μία μέθοδος που έχει αναγνωριστεί και έχει και 95% επιτυχία στους ελέγχους. Οι έλεγχοι προχωρούν και όσο προχωρούν θα είναι πιο μεγάλο το δείγμα. Εμείς θα παρουσιάσουμε πρώτα τη μέθοδο και μετά θα μιλήσουμε με την Κυβέρνηση για να δούμε πώς θα την αξιοποιήσουμε».

Ψάχνουν τη λύση για τις ποσοστώσεις

Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο ζήτημα που ταλανίζει εδώ και αρκετά χρόνια το χαλλούμι και προκύπτει πρόβλημα, αφορά στις ποσοστώσεις του γάλακτος που απαιτείται να χρησιμοποιούν οι τυροκόμοι κατά την παραγωγή του χαλλουμιού. Σημειώνεται πως βάσει της νομοθεσίας, μέχρι το 2029, όταν και θα λήξει η παράταση που ζητήθηκε το καλοκαίρι, στην παραγωγή του χαλλουμιού θα πρέπει να είναι στο 51% το αιγοπρόβειο γάλα.

«Είναι σε διαβουλεύσεις η Κυβέρνηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Εμείς περιμένουμε κάποιες απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μας τις έδωσε ακόμη. Πρέπει να μας απαντήσει και προς το τέλος του χρόνου θα στείλουμε μία υπενθύμιση. Υπάρχουν σημεία που είναι υψίστης σημασίας και αφορούν και την αγορά στα κατεχόμενα».

Πάντως, μέχρι στιγμής το Υπουργείο Γεωργίας συνεχίζει την καταγραφή του αιγοπρόβειου γάλακτος, ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζει τις διαθέσιμες ποσότητες που υπάρχουν στην αγορά αυτή τη στιγμή.

«Εμείς θέλουμε να έχουμε ενημέρωση επί του θέματος. Εκείνο που χρειάζεται να γίνει είναι να λήξει το πρόβλημα, για να γνωρίζει και η αγορά. Όταν βρεθεί λύση θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όλες τις αγορές. Εμείς αυτό που ζητούμε είναι, στο παρόν στάδιο, μέχρι να βρεθεί τελική λύση, είναι να μειωθεί το διάταγμα, στο βαθμό που να αντιπροσωπεύεται η υφιστάμενη παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος. Πράγμα που θα βοηθήσει τους τυροκόμους, ώστε να αναπτύξουν τι εξαγωγές.».

Δειτε Επισης

Δεσμεύτηκε να προετοιμαστεί για εφαρμογή του «Πληρώνω όσο Πετώ» ο Αρμεύτης-«Κεφαλαιώδους σημασίας»
ΒΙΝΤΕΟ: Κληρώνει χίλια ευρώ ο Καρούσος για εγγραφή στο σύστημα παραλαβής λογαριασμών νερού μέσω email
Σε εξέλιξη πιλοτικό πρόγραμμα σταδιοδρομίας στα δημοτικά σχολεία
Αυξημένες οι εισαγωγές παιδιών στο Μακάρειο από Γρίπη Α-Τέσσερα παιδιά νοσηλεύονται στη ΜΕΘ
Ζήτησαν άνοιγμα του οδοφράγματος στα Κόκκινα οι κάτοικοι Δήμου Πόλης-«Δεν υπάρχει άλλη ανοχή στην απομόνωση»
Ζητά αυστηροποίηση του Νόμου για τα ζώα η Επίτροπος Περιβάλλοντος-Προωθεί σειρά εισηγήσεων
Απαντά στα πυρά για το e-ΔΕΑ η Μιχαηλίδου-Πέραν του 85% ενέγραψαν τα παιδιά τους
Στοχεύει σε εκμετάλλευση του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας ο Βαφεάδης-Ετοιμάζονται νέα δρομολόγια
Οδηγίες για λήψη μέτρων μετά από θανάτους ζώων σε τεχνητές λίμνες έδωσε η Υπ. Γεωργίας
Ελπίδα για περισσότερα αποτελέσματα το 2025 από τις έρευνες της ΔΕΑ-Καθοριστική η ακρίβεια πληροφοριών