Στόχος του ΟΑΥ η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών-Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των καταχρήσεων και η ενδυνάμωση του ΓεΣΥ

Tις κύριες προτεραιότητες του ΓεΣΥ και τις δράσεις και ενέργειες που αναλαμβάνει ο Οργανισμός για την επίτευξη τους, εξηγεί σε συνέντευξή της στον REPORTER, η Διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Ιφιγένεια Καμμίτση. Κύρια προτεραιότητα είναι η βελτίωση της άμεσης και ισότιμης πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού γίνονται πολλές δράσεις και ενέργειες για την αναβάθμιση της ποιότητας, την ένταξη νέων υπηρεσιών, τον αποτελεσματικό έλεγχο των παροχέων, την ενδυνάμωση των εσωτερικών λειτουργιών του Οργανισμού και την καλλιέργεια κουλτούρας πιο «σωστής» χρήσης και λειτουργίας του Συστήματος από δικαιούχους και παροχείς.

Επίσης, η κα Καμμίτση επεξηγεί τους τρόπους αντιμετώπισης των καταχρήσεων εντός του ΓεΣΥ και αναφέρει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η επιπλέον στελέχωση του ΟΑΥ που θα συμβάλει καταλυτικά στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των στόχων του Οργανισμού.

-Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας το οποίο πλέον αποτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο για την υγεία των πολιτών. Τι να περιμένουν περαιτέρω οι πολίτες από το ΓεΣΥ και ποιες κινήσεις γίνονται από πλευράς ΟΑΥ, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται;

Έχουμε ήδη συμπληρώσει επιτυχώς, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ. Διανύουμε τώρα τον 6ο χρόνο λειτουργίας ενός Συστήματος που αγκαλιάστηκε από το κοινωνικό σύνολο καθώς από πολύ νωρίς απέδειξε την ωφελιμότητα και τις δυνατότητες του. Κάνοντας μια ανασκόπηση, από την περίοδο σχεδιασμού του Συστήματος, την ψήφιση της νομοθεσίας το 2017 μέχρι και την εφαρμογή του το 2019, έχουμε αναμφίβολα, όλοι μαζί, διανύσει μια πολύ σημαντική πορεία.

Πιστεύω ότι οι αρχικοί στόχοι που είχαμε θέσει ως Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας αλλά και ως πολιτεία ευρύτερα, έχουν επιτευχθεί: το όραμά μας για καθολική κάλυψη του πληθυσμού χωρίς εξαιρέσεις, η συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των παροχέων υγείας ώστε οι δικαιούχοι να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες και το δικαίωμα επιλογής, η κάλυψη ενός ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών, η ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών που παρέχει το ΓεΣΥ μέσω του Σύστηματος Πληροφορικής, όπως και η οικονομική ευρωστία και βιωσιμότητα του Ταμείου του.

Σήμερα, μια από τις προτεραιότητες μας είναι να βελτιώσουμε την άμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την υγεία τους αλλά και να μεγιστοποιήσουμε την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου του ΓεΣΥ. Προς την επίτευξη αυτών των στόχων-προτεραιοτήτων, εργαζόμαστε εντατικά για την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται μέσω του Συστήματος, τον εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη συνέχιση της διασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητας του Συστήματος και τον εκσυγχρονισμό και βελτιστοποίηση όλων των λειτουργιών του Οργανισμού όπως η αποτελεσματική επικοινωνία και ενημέρωση των δικαιούχων και παροχέων μας, η ενίσχυση της αυτοματοποίησης και χρήσης νέων τεχνολογιών, η ενδυνάμωση των μηχανισμών παρακολούθησης της αποδοτικότητας του Σύστηματος και εσωτερικής διακυβέρνησης του Οργανισμού. Το κάθε ένα από αυτά τα κεφάλαια/επιδιώξεις του Οργανισμού απαιτούν συγκεκριμένες ενέργειες.

Όσον αφορά στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, ο Οργανισμός έχει ήδη εφαρμόσει ή και δρομολογήσει σειρά δράσεων, όπως:

Ο συστηματικός έλεγχος των παροχέων σε σχέση με τις ελάχιστες απαιτήσεις συμμετοχής τους στο Σύστημα.

Η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού (ΠΙ) μέσω ανάπτυξης και εφαρμογής νέων δεικτών απόδοσης και ποιοτικών κριτηρίων που συνδέονται με την αμοιβή των ΠΙ, ενίσχυσης της ποιοτικής αξιολόγησης της συμπεριφοράς των ΠΙ, αναβάθμισης των ελάχιστων απαιτήσεων που πρέπει να τηρούν οι ΠΙ που συμμετέχουν στο ΓεΣΥ όσον αφορά προσόντα, ηλικιακά κριτήρια, υποδομές και εξοπλισμό.

Η έγκαιρη παροχή υπηρεσιών υγείας στους δικαιούχους μέσω της δημιουργίας μητρώων για ασθενείς και η δυνατότητα έκδοσης επείγοντος παραπεμπτικού προς Ειδικούς Ιατρούς.

Η ανάπτυξη μηχανισμών καταγραφής της εμπειρίας του ασθενούς μέσω αξιολόγησης των υπηρεσιών. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται σήμερα για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας και στόχος είναι να διευρυνθεί για όλες τις κατηγορίες υπηρεσιών υγείας.

Η προώθηση βέλτιστων πρακτικών, όπως οι κατευθυντήριες οδηγίες διαχείρισης ασθενειών, οι κατευθυντήριες οδηγίες παραπομπής σε ειδικό ιατρό, η διασύνδεση της αμοιβής των παροχέων με ποιοτικά κριτήρια και δείκτες απόδοσης, όπως εφαρμόστηκε στην πρωτοβάθμια και στην ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας.

Η προώθηση της ασφάλειας των ασθενών (Patient Safety) μέσω εφαρμογής ενδείξεων αποζημίωσης για ιατρικές πράξεις, εφαρμογής δεικτών ασφάλειας και ποιότητας στα νοσηλευτήρια, προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων προς παροχείς κ.α.

-Το ΓεΣΥ αναμφίβολα αποτελεί την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον Τομέα της Υγείας. Ποια είναι τα οφέλη προς τους ασθενείς αυτά τα πέντε χρόνια;

Τα οφέλη του ΓεΣΥ τα βιώνει καθημερινά ο καθένας από εμάς, και ειδικότερα οι ομάδες χρόνιων ασθενών, των οποίων οι ανάγκες για υπηρεσίες υγείας είναι αυξημένες.

Εντός του ΓεΣΥ όλοι οι πολίτες είναι δικαιούχοι και έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας τους: πρόσβαση σε οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέσω του Προσωπικού Ιατρού, σε Ειδικούς Ιατρούς, σε φάρμακα και επιλογές φαρμάκων, σε διαγνωστικές εξετάσεις, σε νοσηλευτήρια και ΤΑΕΠ, σε υπηρεσίες άλλων επαγγελματιών υγείας, σε κατ’ οίκον νοσηλευτικές υπηρεσίες, σε οδοντίατρους για πρόληψη μέσω καθαρισμού δοντιών, σε κέντρα που παρέχουν ιδρυματική αποκατάσταση και ανακουφιστική φροντίδα. Οι γυναίκες, έχουν επίσης πρόσβαση σε μαίες, κατά την περίοδο κύησης και λοχείας.

Η πλοήγηση, το ταξίδι αν θέλετε, του ασθενούς μέσα στο ΓεΣΥ, καταγράφεται μέσω διαφόρων εργαλείων ενημέρωσης όπως η ιστοσελίδα του ΓεΣΥ, το Κέντρο Εξυπηρέτησης, η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα «Οδηγός του ασθενή» αλλά και μέσω του Προσωπικού Ιατρού ο οποίος μας καθοδηγεί μέσα στο Σύστημα και μας παραπέμπει ανάλογα και εφόσον προκύπτει ιατρική ανάγκη.

Οι ιατρικές υπηρεσίες, οι διαγνωστικές εξετάσεις, η συνταγογράφηση φαρμάκων, τα χειρουργεία και όλες οι άλλες υπηρεσίες του ΓεΣΥ, παρέχονται πλέον μέσω ενός καθολικού συστήματος υγείας χωρίς σημαντική οικονομική επιβάρυνση- πέραν της μικρής συμπληρωμής που καταβάλλουμε για συγκεκριμένες υπηρεσίες- προστατεύοντας τους πολίτες από τις δυσβάστακτες δαπάνες υγείας, οι οποίες απαιτούνται κυρίως για σοβαρά ή και χρόνια προβλήματα υγείας.

Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες συμπολίτες μας εξυπηρετούνται καθημερινά από το Σύστημα έχοντας την επιλογή του παροχέα όπου θα απευθυνθούν αλλά και επιλογές στις θεραπείες που θα ακολουθήσουν. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πολίτες έχουν πλέον πρόσβαση και στο ιατρικό τους ιστορικό καθώς και τη δυνατότητα υποβολής αιτημάτων, παραπόνων αλλά και αξιολόγησης των υπηρεσιών που λαμβάνουν για συγκεκριμένες υπηρεσίες, γεγονός που τους καθιστά συνυπεύθυνους για την αποτελεσματική λειτουργία του Συστήματος.

Καταληκτικά, θεωρώ ότι η σταθερή πορεία του ΓεΣΥ μέσα στα πέντε και πλέον χρόνια λειτουργίας του, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που προέκυψαν μέσα από την πανδημία της Covid – 19 και η καθολική αποδοχή και αξιοποίηση του από τους πολίτες, απέδειξε την αναγκαιότητα και τη σημασία της ύπαρξης του, όχι μόνο στο παρόν, αλλά και για τις επερχόμενες γενιές.

-Οι ελλείψεις ωστόσο που παρατηρούνται σε διάφορους τομείς των υπηρεσιών του ΓεΣΥ είναι αρκετές. Σας δίνω ως παράδειγμα τον μικρό αριθμό ενδοκρινολόγων ή άλλων εξειδικευμένων ειδικοτήτων και την έλλειψη σε φάρμακα. Μπορούν να προσφερθούν κίνητρα ώστε να ενταχθούν στο σύστημα περισσότεροι ιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων για τις οποίες υπάρχει έλλειψη; Μπορεί από πλευράς Οργανισμού να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις για να αποφευχθεί αυτή η έλλειψη στα φαρμακευτικά σκευάσματα;

Το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί και θα μας απασχολήσει και το 2025. Μια από τις κυριότερες προτεραιότητες του ΟΑΥ είναι η αντιμετώπιση των ελλείψεων, στο μέτρο του εφικτού, καθώς το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Ο ΟΑΥ διαθέτει τους απαραίτητους μηχανισμούς αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, ώστε να ελαχιστοποιούμε τις όποιες ελλείψεις προκύπτουν.

Εντός του 2025, ο Οργανισμός θα επικαιροποιήσει μεγάλο αριθμό πρωτοκόλλων ώστε οι ασθενείς να αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερες εξειδικευμένες θεραπείες. Βέβαια, η αναθεώρηση υφιστάμενων πρωτοκόλλων και η ανάπτυξη νέων είναι μια συνεχής διαδικασία που ακολουθεί ο Οργανισμός, από την έναρξη της λειτουργίας του ΓεΣΥ, για να καλύπτει όσο το δυνατό καλύτερα τις ανάγκες των ασθενών.

Σε σχέση με τον περιορισμένο αριθμό ειδικοτήτων με χαμηλή συμμετοχή στο ΓεΣΥ, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τους ενδοκρινολόγους, έχουμε προχωρήσει στην αναθεώρηση του σχετικού προϋπολογισμού τους. Πρέπει να αναφέρω ωστόσο ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των ειδικοτήτων, έχουμε ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή παροχέων στο ΓεΣΥ.

-Πρόσφατα έχει εγκριθεί από τη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 94,3 εκατ. ευρώ προς τον Οργανισμό. Γιατί είναι απαραίτητο το συγκεκριμένο κονδύλι και τι θα καλύψει;

Το εν λόγω κονδύλι είναι απαραίτητο για την κάλυψη δαπανών του τρέχοντος έτους, αναφορικά με την ένταξη καινοτόμων φαρμάκων και αναλώσιμων, την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, τις υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος που παρέχονται από τον ΟΚΥπΥ, την επέκταση του πακέτου των παρεχόμενων υπηρεσιών από άλλους επαγγελματίες υγείας, καθώς και την επικαιροποίηση της αποζημίωσης για την υπηρεσία ασθενοφόρων και των ΤΑΕΠ του ΟΚΥπΥ.

-Το Πρόγραμμα Αποστολής Ασθενών στο εξωτερικό βρίσκεται σε κομβικό σημείο, καθώς αναμένεται η πρακτική εφαρμογή του. Σε ποιο σημείο βρίσκεται και ποιες οι κινήσεις του ΟΑΥ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Η αποστολή ασθενών στο εξωτερικό όπως και τα ονομαστικά αιτήματα φαρμάκων αφορούν δυο πολύ σημαντικές και απαιτητικές αρμοδιότητες που θα αναλάβει προσεχώς ο Οργανισμός.

Η αποστολή ασθενών στο εξωτερικό, παρέχεται σήμερα από το Υπουργείο Υγείας μέσω του Τομέα Επιδοτούμενων Ασθενών και αφορά στην αποστολή ασθενών σε ευρωπαϊκές ή και τρίτες χώρες σε περίπτωση που οι υπηρεσίες αυτές δεν προσφέρονται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόκειται για μια πολύπλοκη και πολυεπίπεδη υπηρεσία, η οποία περιλαμβάνει διαδικασίες υποβολής αιτημάτων, εξέτασης αιτημάτων από ομάδες ειδικών, εξεύρεσης διαθέσιμων παροχέων στο εξωτερικό, κοστολόγησης και αποζημίωσης των εν λόγω υπηρεσιών καθώς και πολλών άλλων παρεμφερών διαδικασιών. Το Υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει μεγάλη εμπειρογνωμοσύνη και δεξιότητα στη διαχείριση της εν λόγω υπηρεσίας και έχει επιτύχει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της επί σειρά ετών.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, οφείλει, βάσει της νομοθεσίας, να αναλάβει την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό για τους δικαιούχους του Συστήματος και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιλαμβανόμενοι τον πολυσύνθετο και ευαίσθητο χαρακτήρα της υπηρεσίας αυτής, η βασικότερη μας έγνοια είναι να μην απορρυθμιστεί η παροχή των υπηρεσιών προς τους δικαιούχους, γι’ αυτό και η ανάληψη της αρμοδιότητας αυτής θα γίνει μεθοδικά και με πολύ προσεκτικά βήματα. Πρωτίστως, θα πρέπει να εφαρμοστεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, να καταρτιστεί κατάλογος υποψήφιων παροχέων του εξωτερικού, να εφαρμοστούν διαδικασίες τιμολόγησης και αποζημίωσης, να στελεχωθεί η υπηρεσία και να εκπαιδευτεί καταλλήλως το αρμόδιο προσωπικό. Βρισκόμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού και της προετοιμασίας των πιο πάνω, σε στενή και διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

-Οι έλεγχοι που γίνονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας σχετικά με τις καταχρήσεις και τις παραβιάσεις εντός του ΓεΣΥ είναι έντονοι. Σε ποιο βαθμό βρίσκονται αυτές οι καταχρήσεις; Είναι απαραίτητη η αυστηροποίηση των ποινών, ώστε να υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση;

Η κατάχρηση είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλα τα συστήματα υγείας. Μέσα από τις συνεχείς παρεμβάσεις του Οργανισμού, σε διάφορα επίπεδα, από την εφαρμογή του ΓεΣΥ μέχρι και σήμερα, οι όποιες στρεβλώσεις και αδυναμίες αναφύονται, εντοπίζονται και διορθώνονται. Συγκεκριμένα, για το θέμα αυτό ο Οργανισμός προβαίνει, μεταξύ άλλων, σε δράσεις και ενέργειες, όπως:

Εντατικοποίηση των ελέγχων και αυστηροποίηση των ποινών που επιβάλλονται σε παροχείς, όπου απαιτείται.

Επέκταση της εφαρμογής ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης (KPIs) και διασύνδεσή τους με την αποζημίωση των παροχέων.

Επέκταση της εφαρμογής Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών.

Αναθεώρηση σε συνεχή βάση όλων των υφιστάμενων περιορισμών που εφαρμόζονται για τον περιορισμό αχρείαστης παροχής υπηρεσιών.

Εφαρμογή εργαλείων προηγμένης ανάλυσης δεδομένων και αξιοποίηση της βάσης δεδομένων του συστήματος πληροφορικής για σκοπούς διαμόρφωσης βέλτιστων αποφάσεων και παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των όποιων στρεβλώσεων παρατηρούνται.

Εξειδικευμένους ελέγχους σε συγκεκριμένους τομείς παροχής υπηρεσιών όπως είναι η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

Καλλιέργεια κουλτούρας ανάμεσα στους δικαιούχους και παροχείς για την ορθολογιστική χρήση των υπηρεσιών και ενημέρωση των δικαιούχων για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, μέσα από στοχευμένες εκστρατείες και δράσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στελέχωση του Οργανισμού η οποία αναμένεται να ενισχυθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα συμβάλει καταλυτικά στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των πιο πάνω δράσεων. Τέλος, να αναφέρω ότι θεωρούμε τους συνεχείς ελέγχους επιτακτικούς και αναγκαίους, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν από τις περιπτώσεις κατάχρησης του Συστήματος και παράλληλα να διασφαλίσουμε τη συμμόρφωση των παροχέων με το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του ΓεΣΥ.

-Εντός του ΓεΣΥ βρίσκονται αρκετά δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς. Μπορείτε να μας πείτε εάν έχουν γίνει περαιτέρω κινήσεις έτσι ώστε να συμβληθούν με το σύστημα και άλλα νοσηλευτήρια;

Όσον αφορά στη συμμετοχή των παροχέων στο ΓεΣΥ, για εμάς, στόχος είναι όπως υπάρχει επάρκεια παροχέων τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευτηρίων συμμετέχουν στο Σύστημα και είναι διαθέσιμη η πλειονότητα των θεραπευτικών μεθόδων, το ζητούμενο δεν είναι η ένταξη νέων νοσηλευτηρίων αλλά η ανάπτυξη μηχανισμών που θα προσδιορίζουν τις ανάγκες μας για κάθε υπηρεσία και τον τρόπο που αυτές θα ικανοποιηθούν (π.χ. αριθμός κλινών στην ενδονοσοκομειακή, θεραπευτικές μεθόδοι), ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα χαμηλής προσφοράς ή υπερπροσφοράς και να διασφαλίζεται η αποτελεσματική εξυπηρέτηση των δικαιούχων αλλά και η βιωσιμότητα του Συστήματος.

-Σε σχέση με την ενημέρωση όλων των στοχευόμενων ακροατηρίων – δικαιούχων και παροχέων για τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ, πώς προχωρά ο ΟΑΥ;

Έχοντας ψηλά στους στρατηγικούς, επικοινωνιακούς μας στόχους την ολοκληρωμένη ενημέρωση και εκπαίδευση δικαιούχων και παροχέων, οι δράσεις μας επικεντρώνονται σε δύο πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά στους δικαιούχους του συστήματος και στόχος είναι η παροχή όλων των απαραίτητων πληροφοριών για τον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ και η καλλιέργεια κουλτούρας ορθολογιστικής χρήσης των υπηρεσιών. Για την εκπλήρωση του στόχου αυτού, ο Οργανισμός προχωρεί στην υλοποίηση ενημερωτικών εκστρατειών στα ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος) όπως και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Αναφορικά με την κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών ενημέρωσης για το ΓεΣΥ, πρόσφατα υλοποιήσαμε τον «Οδηγό του Ασθενή». Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από τον Οργανισμό, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, στοχεύοντας στην κάλυψη αναγκών ενημέρωσης των δικαιούχων του ΓεΣΥ ευρύτερα, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται αποτελεσματικότερα εντός του Συστήματος. Παράλληλα, εστιάζει σε εξειδικευμένη πληροφόρηση προς τις ομάδες των χρόνιων ασθενών, γεγονός που τη διαφοροποιεί από άλλα εργαλεία ενημέρωσης του Οργανισμού. Οι γενικές πληροφορίες που απευθύνονται στο σύνολο των δικαιούχων είναι δομημένες ανά κατηγορία υπηρεσιών, ενώ οι εξειδικευμένες που αφορούν στους χρόνιους ασθενείς έχουν καταχωρηθεί ανά πάθηση. Πρόσβαση στον Οδηγό έχουμε είτε ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://patientjourneycy.org είτε μέσω της ιστοσελίδας του ΓεΣΥ στο https://www.gesy.org.cy/sites/Sites?d=Desktop&locale=el_GR&lookuphost=/el-gr/&lookuppage=home

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στους παροχείς και στόχος μας είναι η καλλιέργεια κουλτούρας για την ορθολογιστική λειτουργία τους στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Γι’ αυτό προχωρούμε στην υλοποίηση ενεργειών και δράσεων όπως η διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων και εκπαιδεύσεων με στοχευμένη θεματολογία.

-Ένα μήνυμα για το τέλος το οποίο θέλετε να δώσετε;

Καταληκτικά, θα ήθελα να πω ότι το ΓεΣΥ αφορά όλους μας.

Οι δικαιούχοι και οι ανάγκες τους σε ποιοτικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας βρίσκονται στο επίκεντρο των εργασιών του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τις ανησυχίες της κοινωνίας και επιδιώκουμε τη συνεχή εξέλιξη, προσαρμόζοντας τις διαδικασίες και τις πολιτικές μας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, εκπροσώπους των παροχέων και εκπροσώπους των ασθενών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις ο Τραμπ αν δεν βρεθεί «τώρα» συμφωνία για την Ουκρανία
Καταγγέλλουν επίθεση από κουκουλοφόρους Κούρδοι στη Λεμεσό-Έδωσαν βίντεο στη δημοσιότητα
Το 2027-28 αναμένεται η λειτουργία σχολής ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
Τα λάβαρα της πάταξης της διαφθοράς δεν υψώνονται με λόγια...
Νομικά κενά στην πλατφόρμα για τις καταγγελίες απο κάμερες βλέπουν οι βουλευτές-Τα «έψαλλαν» στους καλεσμένους
Στοχοποίησε τάξη παιδικού σταθμού ο δράστης στη Βαυαρία-Προσπάθησαν να τον σταματήσουν οι συνοδοί
Θέμα για ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών στην Επιτροπή Παιδείας
Σε επίπεδο σκέψης η τροποποίηση Καταστατικού για τοποτηρητεία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Καταχωρήθηκε στο Δικαστήριο η υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης ποδοσφαιρίστριας