Αρχές του νέου έτους το προσχέδιο για ενιαία νομοθεσία για ΑμεΑ-Δεν τίθεται θέμα αποκοπής παροχών

Εξελίξεις με το καλημέρα του νέου έτους αναμένεται ότι θα υπάρχουν, όσον αφορά στο θέμα της ενιαίας νομοθεσίας που θα διέπει τα θέματα αναπηρίας, με τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς και την Κυβέρνηση να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα έχει επικρατήσει ένας πανικός, μετά από κάποιες αναφορές και καταγγελίες περί προσπάθειας αποκοπής παροχών προς τους τυφλούς, με την ΚΥΣΟΑ να ξεκαθαρίζει πως κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στο τραπέζι.

Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ανάψει πράσινο σε πρόταση του Υφυπουργείου Πρόνοιας και ενέκρινε 75 νέες δράσεις για τα άτομα με αναπηρία, στην προσπάθεια που καταβάλλεται να γίνει η Κύπρος μία χώρα προσβάσιμη για τους ΑμεΑ, την ώρα που οι διαβουλεύσεις με τις εμπλεκόμενες οργανώσεις συνεχίζεται, σε μία προσπάθεια να ολοκληρωθεί το κείμενο της ενιαίας νομοθεσίας. Μίας νομοθεσίας που στοχεύει να αλλάξει άρδην την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Κύπρο και να επιλύσει ζητήματα που πολλές φορές τέθηκαν στο τραπέζι, σε μία προσπάθεια να καταγραφεί η εικόνα και το γεγονός ότι η κοινωνία δεν είναι προσβάσιμη για τα άτομα με αναπηρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πράσινο Υπουργικού για 75 νέες δράσεις για τα Άτομα με Αναπηρία-Ανάμεσα τους και η αύξηση των κοινωνικών παροχών

«Εμείς ως ΚΥΣΟΑ χαιρετίζουμε κάθε δράση, αλλά τονίζουμε πως είμαστε απόλυτα επικεντρωμένοι σε ό,τι αφορά τη νέα ενιαία νομοθεσία για την αναπηρία και τον απεγκλωβισμό των ατόμων με αναπηρία από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τα εισοδηματικά κριτήρια. Αυτή θα είναι η απαρχή της μεγαλύτερης δράσης για το αναπηρικό κίνημα και το θέσαμε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχαμε και είναι ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος», εξήγησε στον REPORTER η πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπηρίας, Θέμις Ανθοπούλου.

Οι διαβουλεύσεις με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και στόχος είναι μέχρι τις αρχές του νέου έτους να παραδοθεί στις οργανώσεις το προσχέδιο του κειμένου, ώστε να τεθεί προς συζήτηση, για να καταλήξουν στο τελικό κείμενο που θα περάσει από τις απαραίτητες διαδικασίες και θα κατατεθεί στην Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί σε νομοθεσία. Οι οργανώσεις έθεσαν στο τραπέζι διάφορα αιτήματα, με ένα εξ αυτών να είναι ο απεγκλωβισμός από τα εισοδηματικά κριτήρια.

«Να επισημάνουμε, επειδή ακούγονται διάφορα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχτεί η ΚΥΣΟΑ και ούτε τέθηκε στο τραπέζι, να υπάρξει μείωση στις υφιστάμενες παροχές που είναι στο ναδίρ. Είναι τόσο χαμηλές και δεν είναι δυνατό να συζητούμε την οποιαδήποτε μείωση έστω και ένα ευρώ. Αντίθετα στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση της ΚΥΣΟΑ να υπάρξει αύξηση της παροχής στους τυφλούς και τα περί κατάργησης ή μείωσης δεν ευσταθούν και μόνο κακό κάνουν. Ο κόσμος ανησυχεί και δημιουργείται πανικός. Δεχόμαστε συνεχώς τηλεφωνήματα και θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως η ΚΥΣΟΑ, αλλά ούτε εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να συναινέσουμε να χάσει κάποιος οτιδήποτε δικαιούται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελίες για αποκοπές επιδομάτων σε τυφλούς-«Ζούμε σε μία καθολικά μη προσβάσιμη κοινωνία»

Στον πάτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κύπρος

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή η Κύπρος βρίσκεται στον πάτο, όσον αφορά στις δαπάνες της Πολιτείας για τις παροχές στα άτομα με αναπηρία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί, στην Κύπρο οι δαπάνες για θέματα αναπηρίας ανέρχονται στο 0,7% του κρατικού ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο 2%. Μάλιστα, υπάρχουν χώρες που έχουν ξεπεράσει το 2%.

«Πρέπει να προστεθούν πολλά εκατομμύρια από το ΑΕΠ στις παροχές για αναπηρία, για να θέλουμε να λέμε ότι έχουμε συμπεριληπτική κοινωνία σε όλα τα επίπεδα και εκφάνσεις. Η θέση μας είναι η διεύρυνση των δικαιούχων με τη νέα νομοθεσία. Από τους αριθμούς απορρέει ότι ούτε ένα στους δέκα με αναπηρία δεν λαμβάνουν κρατική χορηγία. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα. Πάμε να κάνουμε ένα νομοσχέδιο για να διευρυνθούν οι δικαιούχοι. Στόχος μας είναι κάθε άτομο με αναπηρία, που χρειάζεται την κρατική πρόνοια, για να είναι προσβάσιμη η κοινωνία, να την έχει. Η κοινωνία θέτει τα εμπόδια στα άτομα με αναπηρία, για να μπορούν να ζουν μία συμπεριληπτική ζωή», τόνισε η κα. Ανθοπούλου.

Στο μεταξύ, ένα άλλο θέμα που θέτει η ΚΥΣΟΑ είναι και για την εκπαίδευση, με την κα. Ανθοπούλου να τονίζει πως πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ώστε να θεσπιστεί νομοθεσία, για να γίνει μετάβαση από την ειδική στην ενιαία εκπαίδευση.

«Σε ένα άλλο τομέα που είμαστε πίσω είναι το θέμα των παιδιών με αναπηρία και γίνεται μία προσπάθεια για μετάβαση στην ενιαία εκπαίδευση. Συναντούμε καθημερινά προβλήματα και πρέπει άμεσα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Η υπουργός Παιδείας προσπαθεί αρκετά, όμως δεν αρκεί να προσπαθεί μόνο η υπουργός. Εμείς είδαμε ότι πολλές φορές οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί είναι τροχοπέδι στο να είναι προσβάσιμη η παιδεία για τα παιδιά με αναπηρία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν τα βρίσκουν στο διαχωρισμό επιδομάτων αναπηρίας από το ΕΕΕ-Φωνάζουν οι οργανώσεις

Δειτε Επισης

Η ευρωπαϊκή οικονομία που παραπαίει, η μάχη με τον πληθωρισμό και οι κίνδυνοι του 2025 στην οικονομία
Χτυπά Χριστουγεννιάτικα την πόρτα στην Κύπρο η «Elena»-Φέρνει καταιγίδες, χαλάζι και χιόνια
Αρχές του νέου έτους το προσχέδιο για ενιαία νομοθεσία για ΑμεΑ-Δεν τίθεται θέμα αποκοπής παροχών
Κολλημένοι στο σερφάρισμα στα social media οι Κύπριοι-«Κάποιοι προτιμούν την επίπλαστη ζωή του διαδικτύου»
Τα έργα εκατομμυρίων που αναβαθμίζουν την ποιότητα υγείας, τα ανοικτά κεφάλαια και οι στόχοι του Υπουργείου
Γεμίζουν τα κρεβάτια στα παιδιατρικά τμήμα λόγω του κοκτέιλ λοιμώξεων-Υπό πίεση το σύστημα
Χριστούγεννα με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση, πότε θα τεθεί σε ισχύ
«Νιώθω ασφάλεια εδώ»-Με μουσική και χορό θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στους οίκους ευγηρίας
Κατακλύζουν την αγορά οι καταναλωτές για τα τελευταία ψώνια-Αναζητούν προσφορές
Φορτωμένη δώρα έρχεται η κακοκαιρία Elena-Καταιγίδες, χαλάζι και χιόνι στο μενού του καιρού