Το Βραβείο «Στέλλα Σουλιώτη» απονεμήθηκε στον Ξενοφών Καλλή και στον Μάριο Καριόλου

Στον μ. Ξενοφών Καλλή και στον Μάριο Καριόλου απονεμήθηκε το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Στέλλα Σουλιώτη» για το έτος 2024. Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του Υπουργού Κωνσταντίνου Κόμπου, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Μάριου Χαρτσιώτη και της Επιτρόπου Διοικήσεως Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση της βράβευσης, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται μεθοδικά και συντονισμένα για να προωθήσει επί του πρακτέου, την προστασία και εφαρμογή των ανθρώπινων δικαιωμάτων με συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Όπως σημείωσε, για πρώτη φορά, η Κυπριακή Δημοκρατία εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2027, λέγοντας πως «καταφέραμε να πείσουμε τους εταίρους μας στο διεθνές σύστημα ότι η Κύπρος μας έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην προστασία και προώθηση των παγκόσμιων αρχών και αξιών».

Είπε πως ως μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Κύπρος θα επιδιώξει να αναδείξει αυτό το ρόλο, βασιζόμενη σε τρεις κύριες προτεραιότητες. «Πρώτον, θα εστιάσουμε στα δικαιώματα του παιδιού. Η δεύτερη προτεραιότητά μας είναι η ανάδειξη της ισότητας των φύλων και η καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Τρίτη προτεραιότητά μας είναι η προώθηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε αυτά, για όλους. Θα προσπαθήσουμε να εδραιώσουμε την προστασία του δικαιώματος στην πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και της κοινωνικής ένταξης και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία, αλλά και των ηλικιωμένων», είπε.

Στη συνέχεια, ο κ. Κόμπος ανέφερε πως η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι κάτι το οποίο βιώνουμε ως Κύπριοι, καθημερινά καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, που αποτελεί το  πεδίο συστηματικής και συνεχιζόμενης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημείωσε ότι η πεντηκοστή επέτειος της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, υπογραμμίζει το δράμα του κυπριακού λαού, των εκτοπισμένων, των εγκλωβισμένων, των αγνοουμένων, των Κυπρίων που έπεσαν ηρωικά, θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας.   

Ο κ. Κόμπος ανέφερε πως για αυτό το λόγο η πενταμελής Επιτροπή Αξιολόγησης του Βραβείου ‘Στέλλα Σουλιώτη’, αποφάσισε όπως για το 2024 απονείμει τιμητικά το βραβείο σε δύο προσωπικότητες, άμεσα σχετιζόμενες με τη δραματική πτυχή των αγνοουμένων.

Οι βραβευθέντες, τόνισε, μέσα από τη δράση τους συνέβαλαν καταλυτικά στις προσπάθειες να ανακουφιστεί - κατά το δυνατόν – ο πόνος των συγγενών των αγνοουμένων.

«Αναφέρομαι στον αποβιώσαντα Ξενοφώντα Καλλή και τον Δρ Μάριο Καριόλου. Δύο προσωπικότητες στους οποίους η Κύπρος οφείλει πολλά, δύο συμπαραστάτες στο ανθρώπινο δράμα των συμπατριωτών μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Δύο ονόματα προς τα οποία κάθε οικογένεια αγνοουμένων στέκεται με σεβασμό και ευγνωμοσύνη», είπε.

Αναφερόμενος στον Ξενοφών Καλλή, ο Υπουργός είπε πως υπήρξε ένας ακούραστος αγωνιστής που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων της Κύπρου.

«Το βραβείο ‘Στέλλα Σουλιώτη’ απονέμεται ως έκφραση ευχαριστίας, αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης, στον άνθρωπο που στάθηκε δίπλα στις οικογένειες των  Ε/κ και Τ/κ, που περίμεναν, και περιμένουν. Αυτές τις οικογένειες που περιμένουν, ακόμη, καρτερικά να μάθουν τι απέγιναν οι αγαπημένοι τους άνθρωποι. Ο Ξενοφών υπήρξε το παράδειγμα, το σημείο αναφοράς. Η απόδειξη ότι ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά, μπορεί να ανοίξει το δρόμο, μπορεί να φωτίσει το σκοτάδι», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον δεύτερο τιμώμενο Δρ. Μάριο Καριόλου, είπε πως αποτελεί σπάνια περίπτωση όπου η επιστήμη, διά του ατόμου, τίθεται στην υπηρεσία του θύματος. Ο Μάριος, ανέφερε, ένας καταξιωμένος επιστήμονας, συναντήθηκε με τον Ξενοφώντα, στην ίδια αυτή αποστολή.

«Είναι ο γενετιστής που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εκπλήρωση του έργου που η Κυπριακή Δημοκρατία, εν έτει 1995, ανέθεσε στο Εργαστήριο Δικανικής Γενετικής, τη δημιουργία γενετικού αρχείου από συγγενείς αγνοουμένων και πεσόντων της τουρκικής εισβολής. Με τη συνδρομή του Δρα Καριόλου, το εργαστήριο ξεκίνησε από το 1999 την ταυτοποίηση σκελετικών δειγμάτων αγνοουμένων και πεσόντων. Από την ιδέα, στην υλοποίηση, από τη θεωρία, στην πράξη, με το πείσμα, την αφοσίωση που μόνο οι δοσμένοι σε κάτι, μπορούν να έχουν. Για το καλό των άλλων, των θυμάτων, των συγγενών, για όσους βίωσαν και βιώνουν καθημερινά την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων», είπε.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο εκ μέρους της οικογένειας του εκλιπόντα, η Γκαλίνα Καλλή είπε πως ο Ξενοφών ήταν άνθρωπος ξεχωριστός, μορφωμένος ακαδημαϊκά και κυρίως κοινωνικά, ο οποίος μπορούσε να έχει ανά πάσα στιγμή μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα διαδραματιζόμενα στην Κύπρο και στον πλανήτη.

«Ήταν ένας μοναδικός στην κατηγορία του ερευνητής που οι 2000 των αγνοουμένων δεν ήταν για αυτόν νούμερα και ονόματα, αλλά ήταν συγγενείς, ήταν οικογένεια. Προστάτευε τα προσωπικά τους δεδομένα και κυρίως τις οικογένειες τους και επιδείκνυε απεριόριστο σεβασμό στις τραγωδίες που συνέθεταν τις ιστορίες τους», είπε. «Ο Ξενοφών ήταν ίσως ο μοναδικός άνθρωπος στην Κύπρο που έχει 2000 αδέλφια για τα οποία δούλευε μέχρι την τελευταία του πνοή», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Δρ Μάριος Καριόλου, στο δικό του σύντομο χαιρετισμό είπε πως η σημερινή αναγνώριση προς το πρόσωπό του δεν είναι απλώς μια προσωπική τιμή για τον ίδιο αλλά τιμά εξίσου όλους τους συνεργάτες και συναδέλφους του εντός και εκτός του ινστιτούτου νευρολογίας και γενετικής Κύπρου που εργάστηκαν μαζί για το θέμα των αγνοουμένων και πεσόντων της κυπριακής τραγωδίας.

«Από το 1995 μέχρι σήμερα οι προσπάθειες όλων των πιο πάνω είχαν σαν αποτέλεσμα την ταυτοποίηση λειψάνων που ανήκουν σε τουλάχιστον 620 Ελληνοκύπριους και 70 Τουρκοκύπριους αγνοούμενους και πεσόντες. Οι αγνοούμενοι σίγουρα δεν είναι μόνο αριθμοί, είναι πατέρες, μητέρες, αδέλφια και φίλοι. Έτσι το βραβείο αυτό αποτελεί και φόρο τιμής για όλες τις ζωές που χάθηκαν άδικα, για τις οικογένειες τους που έφυγαν και για τις οικογένειές τους που έμειναν αναζητώντας απαντήσεις για τα αγαπημένα τους πρόσωπα», είπε.

Πρόσθεσε πως το επιστημονικό τους έργο για την ταυτοποίηση λειψάνων αγνοουμένων βασίζεται στο γεγονός ότι καμία ζωή δεν είναι μικρή, αλλά ούτε και ασήμαντη. «Δεν είναι απλώς επιστήμη, είναι πράξη ανθρωπιάς. Πρόκειται για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας σε όσους χάθηκαν και για την προσφορά στις οικογένειές τους την ευκαιρία να θρηνήσουν αλλά και για να τιμήσουν σωστά τα αγαπημένα τους πρόσωπα», τόνισε ο κ. Καριόλου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι απειλές του 50χρονου Σαουδάραβα-Όσα ύποπτα έλεγε χρόνια πριν αιματοκυλήσει τη χριστουγεννιάτικη αγορά
ΒΙΝΤΕΟ: Φρικτό περιστατικό στη Νέα Υόρκη-Άνδρας έβαλε φωτιά σε γυναίκα στο μετρό
Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο λόγω έντονων βροχοπτώσεων-Συστήνεται προσοχή
Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Έσπασε το σίδερο του κρεβατιού και πήδηξε από το παράθυρο ο δραπέτης-Ζήτησε έκθεση γεγονότων ο Αρναούτης
Έκτακτη συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής για τις συναλλαγές μεγάλων ποσών
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Η διπλωματική αντεπίθεση του Αλ Τζολάνι-Το σχέδιο του για να τοποθετήσει τη χώρα του στο κέντρο των εξελίξεων
Επιμένει ο Σταυριανός, άσκησε έφεση επί της... τελεσίδικης απόφασης της Ολομέλειας-Ανύπαρκτη διαδικασία
Το πάθημα του Κομμωτή δεν έγινε μάθημα-Κρίθηκε αναγκαστική η νοσηλεία του δραπέτη αλλά έλαβε μόνος του εξιτήριο