Κάποιες γυναίκες, κύριε Μαλέκκο, δολοφονήθηκαν και άλλες είναι θύματα καθημερινής βίας από «αρχηγούς»
Στέλιος Χαραλάμπους 06:00 - 11 Δεκεμβρίου 2024
Σήκωσαν σκόνη και δικαίως οι δηλώσεις του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Κώστα Μαλέκκου. Τα όσα ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή για τις γυναίκες και τους άνδρες προκάλεσαν αντιδράσεις, ανακοινώσεις και καταγγελίες. Ο ίδιος, ωστόσο, απολογήθηκε, ισχυριζόμενος ότι έκανε χιούμορ, αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Σε αθλητική διαδικτυακή εκπομπή στην οποία συμμετέχει δήλωσε - μετά την δήθεν απολογία - πως «λέει αλήθειες που δεν αρέσουν σε κάποιους». Είτε κάνει χιούμορ, είτε τα πιστεύει τα όσα είπε, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από μια μεγάλη μάζα της κοινωνίας.
Τα σχόλιά του στη συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναπαράχθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είναι πλέον γνωστά στο ευρύ κοινό. Όλοι, λίγο-πολύ, ξέρουν τι ακριβώς ειπώθηκε από τον κ. Μαλέκκο και τι ακολούθησε. Ωστόσο, ας υπενθυμίσουμε πως μεταξύ άλλων ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής δήλωση: «Πρέπει να δεχτείτε στη ζωή σας εσείς οι γυναίκες ότι ο άντρας είναι ο αρχηγός, ότι κι αν συμβαίνει, διότι στο τέλος της ημέρας είναι αυτό που θέλετε. Όταν νιώσετε ότι ο άντρας δεν είναι αρχηγός και τον κάνετε ότι θέλετε, θα πάτε να βρείτε άλλον».
Το πώς και ως τι βρέθηκε ένας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής σε μια ψυχαγωγική εκπομπή, δεν είναι το ζητούμενο. Το θέμα είναι πως χρησιμοποίησε το βήμα που του δόθηκε για να κάνει χιούμορ, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, αν και οι δηλώσεις του μόνο αστείες δεν μπορούν να θεωρηθούν, αλλά τουλάχιστον τραγικές και άστοχες εν έτη 2024. Στη συνέχεια όμως επανήλθε, λέγοντας ότι απλώς «λέει αλήθειες». Μέχρι ο ίδιος να αποφασίσει αν είναι πλακατζής ή σεξιστής, το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας ενοχλήθηκε, ενώ ένα άλλο τον χειροκρότησε και συμφώνησε μαζί του.
Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι έκανε χιούμορ, τέτοιου είδους «αστεία» δεν θα έπρεπε να γίνονται αποδεκτά από κανέναν, αφού πρόκειται για αναφορές που μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω, σε νοοτροπίες που δεν έχουν καμία θέση σε μια σύγχρονη κοινωνία. Ιδιαίτερα όταν ζούμε σε μια εποχή όπου ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών χάνουν τη ζωή τους από τα χέρια ανδρών, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες και ένα άλλο πολύ μεγαλύτερο είναι θύμα βίας είτε σωματικής, είτε λεκτικής.
Με αυτά ως δεδομένα, ο κ. Μαλέκκος επέλεξε να κάνει «αστείο» και όλοι εμείς υποτίθεται ότι έπρεπε να χαμογελάσουμε ή να τον χειροκροτήσουμε; Κάποιοι αντέδρασαν, φθάνοντας μέχρι τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ άλλοι ίσως να χαμογέλασαν όχι επειδή τους άρεσε το «αστείο», αλλά επειδή συμφωνούν με τη νοοτροπία του, που παραπέμπει σε άλλες δεκαετίες.
Διαβάζοντας κανείς τα σχόλια κάτω από δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο κ. Μαλέκκος ή ο κάθε Μαλέκκος που του δίνεται βήμα να πει ό,τι θέλει. Είναι κάτι πολύ πιο βαθύ. Στην Κύπρο, φαίνεται πως ακόμη υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για να εμπεδωθεί η περιβόητη ισότητα των δύο φύλων. Εξακολουθούν να υπάρχουν νοοτροπίες για «αρσενικά που ηγούνται της αγέλης» και γυναίκες που, όταν παντρευτούν, πρέπει να ξεχάσουν ότι ζουν. Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι αυτές οι αντιλήψεις εκφράζονται όχι μόνο από άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και από νεότερους.
Η άποψη και η στάση ζωής απέναντι σε κοινωνικά φαινόμενα δεν είναι μεταφέρεται στο DNA. Μαθαίνεται και διδάσκεται. Το παιδί, πρωτίστως μέσα από την οικογένεια, μαθαίνει τον σεβασμό. Εάν ένα παιδί διδαχθεί από μικρό ότι, επειδή γεννήθηκε αγόρι, είναι κάτι ανώτερο από το κορίτσι, τότε δεν θα σέβεται το άλλο φύλο.
Σε αυτό το κομμάτι της εμπέδωσης της ισότητας, η πολιτεία και το σχολείο μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο. Δεν αρκούν απλές αναφορές. Ίσως πρέπει να γίνουν περισσότερα για να επιτύχουμε ουσιαστική πρόοδο ως κοινωνία.
Πάντως, κάποια βήματα προς τα εμπρός έχουν γίνει και αυτό αποτυπώνεται στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων (EIGE). Σύμφωνα με τους Δείκτες Ισότητας των Φύλων για το 2024, η Κύπρος αναβαθμίστηκε στην 20ή θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, από την 21η θέση που κατείχε το 2023. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν για να εδραιωθεί η ισότητα στην κοινωνία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: