Τρέχουν για λύσεις μετά τη φωτιά στη μονάδα αφαλάτωσης στην Πάφο-Επίσπευση διαδικασιών για κινητές μονάδες
18:05 - 12 Δεκεμβρίου 2024
Την ώρα που οι αρμόδιοι αναζητούν λύσεις για το πρόβλημα της ανομβρίας, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες πρόκλησης περαιτέρω προβλημάτων, η πυρκαγιά στη μονάδα αφαλάτωσης στην Πάφο προσθέτει έναν ακόμη πονοκέφαλο. Οι μονάδες αφαλάτωσης αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια κάλυψης των αναγκών ύδρευσης και άρδευσης, με τις εγκαταστάσεις να λειτουργούν σε πλήρεις ρυθμούς εδώ και αρκετό καιρό. Η μονάδα αφαλάτωσης της Πάφου παρείχε το 1/3 του νερού που καλύπτει την επαρχία, καθώς είχε δυνατότητα παραγωγής 15.000 κυβικών μέτρων νερού ημερησίως.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, σε μια περίοδο συνεχών πιέσεων στον υδάτινο τομέα, το πρόβλημα που προέκυψε στην Πάφο ενδέχεται να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Γεωργίας καταβάλλει προσπάθειες για την αποφυγή προβλημάτων στην παροχή νερού. Προς τούτο, το ζήτημα συζητήθηκε σε σύσκεψη μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας και του Τμήματος Υδάτων, όπου εξετάστηκαν τόσο οι πιθανές συνέπειες όσο και οι προτεινόμενες λύσεις.
Επί του παρόντος αναμένεται να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα δύο διυλιστήρια, που λειτουργούν το ένα στο φράγμα στον Ασπρόκρεμο και το ένα στο φράγμα Καναβιούς – Ασπρογιάς, ενώ θα λαμβάνεται νερό και από τις γεωτρήσεις.
Από την πρώτη στιγμή, το αρμόδιο υπουργείο ήρθε σε επαφή με την ανάδοχο εταιρεία και έδωσε οδηγίες για την εγκατάσταση κινητής μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, η διαδικασία εγκατάστασης των πρώτων κινητών μονάδων αφαλάτωσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Βάσει προγραμματισμού, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2025, ωστόσο, λόγω των εξελίξεων με τη μονάδα αφαλάτωσης της Πάφου, υπάρχει πιθανότητα επίσπευσης των διαδικασιών, θέμα που έθεσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, έχουν ήδη χωροθετηθεί τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για την εύρεση επιπλέον περιοχών, όπου θα εγκατασταθούν κινητές μονάδες. Το συνολικό κόστος αυτών υπολογίζεται στα 66,4 εκατομμύρια ευρώ.
Το Υπουργείο Γεωργίας εξετάζει και άλλα μέτρα, ενώ έχει ήδη καταρτιστεί πλάνο δράσης για την αντιμετώπιση της ανομβρίας, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025.
Οι μονάδες αφαλάτωσης στην Κύπρο καλύπτουν πάνω από το 70% της ύδρευσης με αφαλατωμένο νερό, ενώ σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των αναγκών παίζουν και οι γεωτρήσεις, ωστόσο δεν αρκούν για κάλυψη όλων των αναγκών κάτι που έφερε και την μειωμένη παροχή νερού προς τους αγρότες.
Την ίδια ώρα, που οι προσπάθειες για την απρόσκοπτη παροχή νερού συνεχίζονται, η εικόνα στα φράγματα δίνει μια μικρή χαραμάδα ελπίδας, υπό την προϋπόθεση ότι ο καιρός θα φέρει τις απαραίτητες βροχές. Ωστόσο, η εισροή στα φράγματα παραμένει πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Συγκεκριμένα, η συνολική εισροή νερού στα φράγματα μέχρι στιγμής ανέρχεται στα 46,229 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, που αντιστοιχεί μόλις στο 24,4% της συνολικής χωρητικότητας. Την ίδια περίοδο πέρσι, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 42,7%.
Επιπλέον, τον Οκτώβριο η ποσότητα νερού που εισέρρευσε στα φράγματα ανήλθε σε 3,084 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Τις πρώτες εννέα ημέρες του Δεκεμβρίου, η ποσότητα ανέρχεται στα 1,253 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι ο Δεκέμβριος μπορεί να εξελιχθεί σε έναν καλύτερο υδρολογικά μήνα συγκριτικά με τον Νοέμβριο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: