Εξήγγειλε σύσταση διυπουργικής για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ο Πρόεδρος-Υπό την ευθύνη Υπ. Εργασίας
11:28 - 09 Δεκεμβρίου 2024
Η σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Στην ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 60 χρόνων καθολικής κοινωνικής ασφάλισης, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η Διυπουργική Επιτροπή για συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα είναι υπό την ευθύνη και προεδρία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών, της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και του Επιτρόπου του Πολίτη.
«Η Διυπουργική Επιτροπή θα συνδράμει ουσιαστικά στον αναγκαίο ενδοκυβερνητικό συντονισμό για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και θα δραστηριοποιηθεί αμέσως προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.
Την ίδια στιγμή, σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα διενεργηθεί εμπεριστατωμένος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων με τους κοινωνικούς εταίρους στο επίπεδο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, θα γίνει πολιτικός διάλογος με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και, φυσικά, δημόσιος διάλογος με τους πολίτες.
«Μια ολιστική και ολοκληρωμένη συζήτηση των προκλήσεων, των δυνατότητων και των προοπτικών μέσα από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος για τη λήψη των κατάλληλων, των σωστών αποφάσεων προς όφελος των πολιτών», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση έχει την απαραίτητή πολιτική βούληση για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και την υλοποίηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία προς αυτό τον σκοπό.
«Είμαι σίγουρος ότι με την εποικοδομητική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, αυτός ο μεγαλεπήβολος στόχος θα επιτευχθεί προς όφελος των σημερινών, των επόμενων και των μεθεπόμενων γενεών», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η συμπλήρωση 60 χρόνων από την ψήφιση του Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου του 1964, αποτελεί την πιο σημαντική κοινωνική επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό γιατί με την εν λόγω απόφαση, η τότε νεαρή τότε Κυπριακή Δημοκρατία, ανταποκρίθηκε έμπρακτα στη συνταγματική πρόνοια για την εγγύηση του ατομικού δικαιώματος της κοινωνικής ασφάλειας και της δημιουργίας συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Πρόσθεσε ότι λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της εποχής, η συνέπεια που επέδειξε το νεοσύστατο κυπριακό κράτος υλοποιώντας τις υποχρεώσεις του, σύμφωνα με το Άρθρο 9 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι αξιοθαύμαστη και εντυπωσιακή.
Αναγνώρισε τον ρόλο που διαδραμάτισε προς αυτή την κατεύθυνση ο τότε Υπουργός Εργασίας, Τάσσος Παπαδόπουλος ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της εποχής, που η συμβολή του ήταν πρωταγωνιστική σε αυτή την ιστορική εξέλιξη.
«Και, όντως, ακόμα και σήμερα, 60 χρόνια μετά, το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας μας εξακολουθεί να αποτελεί διεθνώς θετικό σημείο αναφοράς, ενώ οι δεκαετίες που μεσολάβησαν από τότε και ο ρόλος που διαδραμάτισε η καθολική κοινωνική ασφάλιση επιβεβαιώνουν την ικανοποίηση και την περηφάνια που δικαιολογημένα αισθανόμαστε», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησής του αναφέρεται στην ανάγκη βελτίωσης, εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως είπε, κατά τους προηγούμενους μήνες διενεργήθηκαν σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές που εφαρμόστηκαν, ήδη, όπως, για παράδειγμα, η σημαντική επιτάχυνση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων για καταβολή παροχών, με προεξάρχουσα θετική εξέλιξη την έγκαιρη πλέον καταβολή της πρώτης πληρωμής για τη θεσμοθετημένη σύνταξη εντός ενός μήνα.
Την ίδια στιγμή, είπε, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αυξήθηκε η διάρκεια της άδειας μητρότητας κατά ένα μήνα και εντάχθηκαν οι αυτοεργοδοτούμενοι στους δικαιούχους της γονικής άδειας. Παράλληλα, κατατέθηκαν στη Βουλή νομοσχέδια για την αύξηση του βοηθήματος τοκετού και την επέκταση της γονικής άδειας.
«Και, ακριβώς, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο επίκεντρο των πολιτικών μας είναι ο άνθρωπος και η βελτίωση της καθημερινότητας του, προχωρούμε με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, στην αναβάθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και στην αξιοποίηση των ενισχυτικών ασφαλιστικών πυλώνων», ανέφερε.
Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι η αναβάθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης επικεντρώνεται στη βελτίωση της επάρκειας των συντάξεων και στον εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής, με τον παράλληλο εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών υποδομών και των εσωτερικών διαδικασιών. Η αξιοποίηση των ενισχυτικών ασφαλιστικών πυλώνων περιλαμβάνει την επέκταση της συμμετοχής σε Ταμεία Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών και την προώθηση της επιπρόσθετης δυνατότητας για ιδιωτική ασφάλιση.
Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην ανάπτυξη ασφαλιστικής κουλτούρας για τον έγκαιρο συνταξιοδοτικό προγραμματισμό, στην αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας για περιορισμό της δημιουργίας ασφαλιστικών κενών και, φυσικά, στην ενίσχυση της επάρκειας των μισθών για την καταβολή επαρκέστερων ασφαλιστικών εισφορών.
Σημείωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εργάζεται μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση, πάντοτε με την καθοδήγηση και την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Κυβέρνηση για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τα σχετικά νομοσχέδια θα υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο το 2025 και ακολούθως θα κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στην Κύπρο αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, είναι στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, είναι στις υποσχέσεις που δώσαμε στον κυπριακό λαό και φυσικά θα ανταποκριθούμε, ενώ αναμφίβολα, είναι κοινωνική αναγκαιότητα που προϋποθέτει συλλογικότητα και υπευθυνότητα», είπε.
Καταλήγοντας είπε ότι η Κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στην ιστορική ευθύνη που της αναλογεί, αναλαμβάνει να οδηγήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα με επιτυχία προς την επόμενη εξηκονταετία, για να συμπληρωθούν διαδοχικά τα 120 χρόνια και τα 180 χρόνια κοινωνικής ασφάλισης που θα γιορτάζουν με περηφάνια τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και τα δισέγγονα μας.
Πηγή: ΚΥΠΕ