Απέκτησαν νέες εμπειρίες οι εγκλωβισμένοι μαθητές-Μηνύματα για ίσες ευκαιρίες (pics)
20:41 - 06 Δεκεμβρίου 2024
Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία θεατρική παράσταση και στη συνέχεια να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης είχαν οι μαθητές που διαμένουν στα κατεχόμενα χωριά, μετά από πρωτοβουλία της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννας Αριστοτέλους. Μάλιστα, οι μαθητές του Ριζοκαρπάσου, για μία ακόμη χρονιά, παρέδωσαν στο Παγκύπριο Συντονιστικό Σώμα Εθελοντών ένα χρηματικό ποσό, καθώς και λούτρινα αρκουδάκια και παιχνίδια, για να παραδοθούν σε οικογένειες και παιδιά που τα έχουν ανάγκη.
Από νωρίς το πρωί, οι μαθητές που φοιτούν και διαμένουν στα κατεχόμενα χωριά της Καρπασίας, καθώς και του Κορμακίτη, έφτασαν στις εγκαταστάσεις του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, όπου τους περίμενε κα. Αριστοτέλους, αφού με δική της πρωτοβουλία οι μαθητές, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές, για να παρακολουθήσουν για πρώτη φορά παιδική θεατρική παράσταση.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές παρακολούθησαν την παιδική θεατρική παράσταση του ΘΟΚ «Ομήρου Οδύσσεια» και στη συνέχεια, πριν αναχωρήσουν για το ίδρυμα της κρατικής τηλεόρασης, έλαβαν δώρα από το Παγκύπριο Συντονιστικό Σώμα Εθελοντών. Εκείνη την ώρα, οι μαθητές θέλησαν να στείλουν και ένα δικό τους συγκινητικό μήνυμα, παραδίδοντας ένα φάκελο με λεφτά που μάζεψαν οι ίδιοι, καθώς και μία χάρτινη κούτα γεμάτη λούτρινα παιχνίδια και αρκουδάκια, σε μία προσπάθεια να χαρίσουν χαμόγελα σε εκείνους που το έχουν ανάγκη.
Για ακόμη μία χρονιά, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για λίγο και με τον Ολυμπιονίκη, Μάριο Γεωργίου, ο οποίος ανήκει στο σώμα εθελοντών και με τη σειρά του, απευθυνόμενος στους μαθητές ανέφερε πως «προσπαθούμε κάθε χρόνο να στηρίζουμε τον εθελοντισμό και εσάς. Επίσης, μπράβο σας που μένετε εκεί με τους γονείς σας».
Οι μαθητές παρέδωσαν στον πρόεδρο του ΠΣΣΕ ένα μικρό δωράκι, που έφτιαξαν οι ίδιοι, με τον Ηλία Δημητρίου να τους καλεί στα γραφεία τους, ώστε να δουν και οι ίδιοι στολισμένα όλα τα δώρα που έλαβε το σώμα. Μάλιστα, χειροποίητο δωράκι παρέδωσαν οι μαθητές και στην Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, η οποία με τη σειρά της επεσήμανε πως στέκεται δίπλα στους μαθητές και τις οικογένειες όλων των κατοίκων που διαμένουν στα κατεχόμενα χωριά και τα κρατούν ζωντανά.
Στη συνέχεια, οι μαθητές μεταφέρθηκαν στο ΡΙΚ, όπου ξεναγήθηκαν από τον διευθυντή ειδήσεων, Γιάννη Αντωνίου στις εγκαταστάσεις και ήρθαν σε επαφή με τους χώρους όπου εργάζονται οι δημοσιογράφοι και παράγονται οι ειδήσεις. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μπουν και στο στούντιο του ΡΙΚ, όπου ήταν έτοιμος για εκπομπή ο Λουκάς Χάματσος.
*Φωτογραφία από την ξενάγηση στο ΡΙΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Δική μας Ιθάκη η επανένωση της πατρίδας»-Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τους εγκλωβισμένους μαθητές
Μετά την ξενάγηση, ακολούθησε σύντομη εκδήλωση, παρουσία και της υπουργού Παιδείας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, η οποία σε χαιρετισμό της ανέφερε ότι «με ιδιαίτερη συγκίνηση απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνεται από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, σε συνεργασία με την Επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Χαιρετίζουμε την απόφαση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης και τη στηρίζουμε, θεωρώντας ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι τα εγκλωβισμένα παιδιά μας είχαν ήδη την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα διάφορα τμήματα του Ιδρύματος, να μάθουν για τον τρόπο λειτουργίας τους και να μιλήσουν με τους λειτουργούς προγραμμάτων».
Απευθυνόμενη στους μαθητές, η υπουργός Παιδείας εξέφρασε την εκτίμηση και το θαυμασμό της Πολιτείας για το γεγονός ότι παραμένουν στη γη των προγόνων τους «συνεχίζοντας τον δύσκολο αγώνα που άρχισαν οι πρώτοι εγκλωβισμένοι του Ριζοκαρπάσου και ευρύτερα της Καρπασίας αμέσως μετά από το πραξικόπημα, την εισβολή και την κατάληψη μεγάλου μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον τουρκικό στρατό. Παραμένοντας ριζωμένοι στη γη των πατέρων σας, δίνετε με τους γονείς, τα αδέλφια και όλους τους οικείους σας καθημερινά δύσκολο αγώνα, για να κρατηθείτε εκεί, παρά τις αντιξοότητες, τους περιορισμούς και τις δυσχέρειες της συνεχιζόμενης για πέντε δεκαετίες κατοχής. Εκτός από τις δυσκολίες και τη στέρηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων στην προσωπική σας ζωή, πολλά είναι τα προβλήματα που προκαλεί η κατοχή στην εκπαίδευσή σας. Είναι για τον λόγο αυτό που ενημερώνω τακτικά τόσο τους ομολόγους μου Υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλους φορείς για τις συνθήκες αυτές, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης, ώστε η εκπαίδευσή σας να παρέχεται υπό ομαλότερες συνθήκες μέχρι την πολυπόθητη ημέρα της πλήρους αποκατάστασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο χωριό σας και σε ολόκληρη την Κύπρο μας».
*Φωτογραφία από την ξενάγηση στο ΡΙΚ
Η Αθηνά Μιχαηλίδου, συνεχίζοντας σημείωσε ότι «θα ήθελα λοιπόν να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, έχοντας επίγνωση των πιο πάνω, παραμένει σταθερά δίπλα σας και ιεραρχεί πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του την παροχή σε εσάς όλων των διευκολύνσεων, ώστε να διεξάγεται η διαδικασία της διδασκαλίας και της μάθησης στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό να σας εξασφαλίσουμε όλα τα μέσα για την ανάπτυξη των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων σας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Αυτή την προσπάθεια υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί μας, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές σας, στους οποίους εκφράζουμε την εκτίμησή μας και επαναλαμβάνουμε τη διαβεβαίωσή μας για πλήρη στήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλουν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τη μόρφωσή σας».
Η υπουργός Παιδείας εξέφρασε τις ευχαριστίες της «προς όλους τους συντελεστές της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, στους γονείς και στην οικεία σχολική εφορεία για όσα προσφέρουν στα κατεχόμενα σχολεία μας. Συγχαίρω το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και την Επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, που σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο μας διοργάνωσαν τη σημερινή εκδήλωση. Ευχαριστίες επίσης θα ήθελα να εκφράσω στο Μουσικό Σχολείο Λευκωσίας, που θα διανθίσει με τα τραγούδια του το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης».
Από πλευράς της, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, επεσήμανε πως «είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω σε μια ακόμα εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στα εγκλωβισμένα και επανεγκατασταθέντα παιδιά μας. Στα δικά μας παιδιά, στα παιδιά της Κύπρου μας. Πρόκειται για ακόμη μια δράση που εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού μας στόχου που έχουμε καταρτίσει στη βάση του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας, για να προσφέρουμε σε αυτά τα παιδιά μια σειρά από αγαθά, κυρίως άυλα, όπως η εμπειρία που έζησαν σήμερα, η πρόσβαση στον πολιτισμό και η επικοινωνία που στερούνται ζώντας σε συνθήκες κατοχής. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Διεύθυνση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) που αμέσως ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας να συνδιοργανώσουμε την παρούσα εκδήλωση και που έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του ΡΙΚ».
*Φωτογραφία από την ξενάγηση στο ΡΙΚ
Η κα. Αριστοτέλους επεσήμανε πως «όπως έχουμε δεσμευτεί από την προηγούμενη εκδήλωσή μας, υλοποιούμε μια νέα σειρά δράσεων, όπου πυρήνας του σχεδιασμού μας είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, το κάθε παιδί, ο κάθε νέος και νέα και οι ανάγκες τους, καθώς και η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Σήμερα, εγκλωβισμένα και επανεγκατασταθέντα παιδιά ηλικίας 5 έως 22 χρονών, παιδιά, νεαροί και νεαρές που φοιτούν στα σχολεία μας στα κατεχόμενα, επανεγκατασταθέντα παιδιά που διαμένουν στα κατεχόμενα χωριά μας και φοιτούν σε σχολεία στις ελεύθερες περιοχές μπορούν να απολαύσουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται στους μαθητές μας που φοιτούν και διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές».
Από την πρώτη στιγμή, πριν από ενάμιση χρόνο, σημείωσε η Άννα Αριστοτέλους, «θέσαμε ως προτεραιότητα την προσφορά σε αυτά τα παιδιά. Ήταν κάτι που ενδεχομένως έλειπε για δεκαετίες και για αυτόν τον λόγο νιώθουμε την ανάγκη να εντάξουμε ανάλογες εκδηλώσεις στις ευκαιρίες που τακτικά οφείλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας που διαμένουν στα κατεχόμενα χωριά μας. Η παρακολούθηση μιας εκπαιδευτικής παράστασης φαντάζει στα μάτια των παιδιών που ζουν στις ελεύθερες περιοχές ως κάτι απλό και αυτονόητο, ως κάτι που όταν το θελήσουν μπορούν να το έχουν. Είναι κάτι δεδομένο. Όχι όμως για τα εγκλωβισμένα και επανεγκατασταθέντα παιδιά μας. Και για αυτό θεωρήσαμε πως το σημερινό πρόγραμμα θα πρέπει να περιλάμβανε μια τέτοια δράση –την παρακολούθηση μιας εκπαιδευτικής θεατρικής παράστασης στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ)».
Αυτό το έργο δεν είναι άλλο από την «Οδύσσεια», η οποία πραγματεύεται το μακρύ ταξίδι του Οδυσσέα μετά από έναν πόλεμο. Μας περιγράφει τις μεγάλες περιπέτειες του, την αγωνία για την επιστροφή στην Ιθάκη και τον αγώνα του με το άγνωστο και τον χρόνο, σημείωσε. «Η πορεία του Οδυσσέα παραλληλίζεται σε μεγάλο βαθμό με τους καθημερινούς αγώνες και τις αγωνίες των εγκλωβισμένων μας. Πρόκειται για την Οδύσσεια των εγκλωβισμένων μας. Ένας πόλεμος και μια διαρκής μάχη με το άγνωστο και τον χρόνο. Καθημερινές μικρές μάχες, άλλοτε μεγάλες, οι Σειρήνες, οι Κύκλωπες και όλα τα υπόλοιπα πλάσματα προσπάθησαν να τον ανακόψουν από τον τελικό του προορισμό. Έτσι και για εσάς τους εγκλωβισμένους, αλλά κι εμάς. Οι Σειρήνες και οι Κύκλωπες της σύγχρονης εποχής είναι όλοι αυτοί που εργάζονται και στοχεύουν στην εκδίωξη των εγκλωβισμένων από τα κατεχόμενα χωριά μας. Οι μάχες που δόθηκαν από τους παππούδες, τις γιαγιάδες και τους γονείς σας, αλλά και οι μάχες που εσείς καλείστε καθημερινά να δώσετε έχουν έναν τελικό προορισμό, έναν τελικό στόχο, στον οποίο, όπως και ο Οδυσσέας, παρά τις δυσκολίες που βρέθηκαν στον δρόμο του, κατόρθωσε να τις υπερπηδήσει και όσος χρόνος κι αν πέρασε βρήκε την Ιθάκη του».
Η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων επεσήμανε πως «η δική μας Ιθάκη δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Ο κάθε ένας μας δικαιούται και πρέπει να θέτει τους μικρούς προσωπικούς του στόχους και να παλεύει για αυτούς. Ποτέ όμως δεν θα πρέπει να ξεχνά πως την πραγματική Ιθάκη θα τη γνωρίσει μόνο όταν ο τόπος μας είναι ξανά ελεύθερος. Μόνο τότε που οι πόλεις και τα χωριά μας στα κατεχόμενα θα υποδεχθούν τους νόμιμους κατοίκους τους. Μόνο όταν στο Ριζοκάρπασο, στην Αγία Τριάδα, στον Άγιο Θέρισσο, στον Άγιο Ανδρόνικο, στον Κορμακίτη και στην Καρπάσια δεν θα βρίσκονται εγκλωβισμένοι, αλλά Κύπριοι πολίτες μιας ελεύθερης και ενωμένης πατρίδας».
Απευθυνόμενη προς τους μαθητές τόνισε πως «οι δυσκολίες που βίωσαν οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας θα πρέπει να αποτελούν φάρο στη ζωή σας. Θα πρέπει να είστε περήφανοι και για αυτούς, αλλά και για εσάς τους ίδιους που καταφέρνετε με χίλιες δυο δυσκολίες να επιβιώνετε κάτω από τις συνθήκες μιας κατεχόμενης πατρίδας. Η Ομήρου Οδύσσεια δεν είναι μόνο μια ιστορία για τη μεγάλη περιπέτεια και την αγωνία της επιστροφής, αλλά η ιστορία ενός ανθρώπου που τίποτα και κανένας, όσα χρόνια κι αν πέρασαν, δεν μπόρεσε να τον σταματήσει. Και ο δικός σας αγώνας είναι τέτοιος. Ο αγώνας των εγκλωβισμένων μας αποτελεί μια διαρκή προσπάθεια επιβίωσης με στόχο την επιστροφή. Την επιστροφή των προσφύγων μας, αλλά και την επιστροφή των εγκλωβισμένων μας σε ομαλές συνθήκες διαβίωσης».
Στη συνέχεια, η κα. Αριστοτέλους αναφέρθηκε στις δράσεις που έγιναν από το γραφείο της και αφορούν στα εγκλωβισμένα και επανεγκατασταθεντα παιδιά, σημειώνοντας πως η σημερινή εκδήλωση διοργανώθηκε ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και εντάσσεται σε μια σειρά από δράσεις που έχουν αναπτύξει εδώ και ενάμιση χρόνο στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου που έθεσαν για στήριξη των ευάλωτων ομάδων των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων παιδιών, με βάση το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.
«Η επιδίωξή μας είναι αυτές οι δράσεις και τα διάφορα προγράμματα για τα εγκλωβισμένα και επανεγκατασταθέντα παιδιά και για τους νέους μας να εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο, σε μια προσπάθεια να προσφέρουμε το ελάχιστο που μπορούμε σε σχέση με το τι προσφέρουν αυτά τα παιδιά στην κυπριακή Πολιτεία. Είναι φανερό και αποδεκτό ότι απουσίαζαν τέτοιες ευκαιρίες και δράσεις, με αποτέλεσμα τα παιδιά να παραμένουν σε αδράνεια και αποκλεισμένα από δραστηριότητες και ευκαιρίες που προσφέρονται στα παιδιά στις ελεύθερες περιοχές».
*Φωτογραφία από την ξενάγηση στο ΡΙΚ
Η Άννα Αριστοτέλους επεσήμανε, δε, ότι αυτές οι δράσεις περιλαμβάνουν την ανάπτυξη εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων, την επαφή τους με τον πολιτισμό, την προσωπική τους ανάπτυξη, την κοινωνικοποίησή τους, γιατί έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα παιδιά. «Νιώθουμε την υποχρέωση και δεσμευόμαστε να εργαστούμε ακόμη περισσότερο, για να διασφαλίσουμε σε αυτά τα παιδιά ευκαιρίες και εμπειρίες που θα λειτουργήσουν ως διαβατήρια στη μετέπειτα ζωή τους. Είναι άλλωστε υποχρέωσή μας και καθήκον μας να σταθούμε δίπλα τους και να τους παρέχουμε όλα εκείνα τα εφόδια που θα τα καταστήσουν και τα ίδια φορείς ίσων ευκαιριών. Αυτά τα παιδιά το μόνο που χρειάζονται είναι εφόδια. Είμαστε σίγουροι, και το βιώσαμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους, πως διαθέτουν περίσσιο θάρρος και αποφασιστικότητα, για να φτάσουν στην Ιθάκη τους. Ο ρόλος ο δικός μας είναι να ανοίξουμε τους ορίζοντές τους και να τους δείξουμε τον δρόμο, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που τίθενται κάθε φορά».
Η κα. Αριστοτέλους ευχαρίστησε την υπουργό Παιδείας για τη στήριξη, καθώς επίσης και τον ΘΟΚ, αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Διεύθυνση του ΡΙΚ για τη φιλοξενία και τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης και έδωσε υπόσχεση ότι θα υπάρχουν ακόμη περισσότερες δράσεις.
«Η δική μας Ιθάκη είναι να σιγουρευτούμε ότι αυτά τα παιδιά μεγαλώνοντας δεν ένιωσαν μόνα. Ήξεραν πως τόσο εμείς, αλλά κυρίως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είναι δίπλα τους, για να ακούσουν τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους, να έχουν αποτελεσματική επικοινωνία μαζί τους, να αφουγκραστούν τις ανάγκες τους, να συνομιλήσουν, να λύσουν προβλήματα και να τα στηρίξουν».
Η κα. Αριστοτέλους επεσήμανε, παράλληλα πως «στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι πρόσφατες αποφάσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας για παραχώρηση επιδόματος επανεγκατασταθέντα φοιτητή, για επέκταση της παραχώρησης Χριστουγεννιάτικου επιδόματος στα επανεγκατασταθέντα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία στα κατεχόμενα χωριά μας, η αναθεώρηση του Σχεδίου Επανεγκατάστασης και το σχέδιο παροχής οικονομικής βοήθειας για αντικατάσταση θερμοσιφώνων. Πρόκειται για μέτρα που εντάσσονται στις δράσεις μας για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, όπως επίσης η βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας των προϊόντων που αποστέλλονται στους εγκλωβισμένους μας, η αναθεώρηση του προγράμματος σίτισης των παιδιών στο ολοήμερο σχολείο, η εν εξελίξει διαδικασία για αγορά δύο λεωφορείων για τη μεταφορά τους, η διευκόλυνση της μετακίνησης των παιδιών μας στα κατεχόμενα με το άνοιγμα τρίτης λωρίδας στο Οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, οι ευκαιρίες μάθησης μέσω της συνεργασίας που αναπτύξαμε με Πανεπιστήμια στις ελεύθερες περιοχές, όπως είναι η παροχή υποτροφιών και η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και η διοργάνωση εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και άλλα».
Καταλήγοντας, η Άννα Αριστοτέλους σημείωσε πως «όπως πολύ εύστοχα λέει και ο στίχος ενός τραγουδιού, “Έχε το νου σου στο παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα”. Ένας στίχος διαχρονικός που μας αγγίζει όλους εμάς που έχουμε πάντα στο μυαλό μας τα παιδιά, που αποτελούν το μέλλον και την ελπίδα. Στα παιδιά, τα οποία θα πρέπει να προστατεύσουμε και να χτίσουμε, γιατί αυτά θα συνεχίσουν αυτά που αρχίζουν άλλοι και αυτά μπορούν να βελτιώσουν τον κόσμο όταν μεγαλώσουν και να τον κάνουν καλύτερο».
Μετά ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας, ενώ οι εγκλωβισμένοι και επανεγκατασταθέντες μαθητές έλαβαν δώρα τόσο από το γραφείο της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, όσο και από το ΡΙΚ.